Radio Paquita, l'emissora en línia de les feministes
Comparteix
El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona promou Radio Paquita, un espai radiofònic de representació, difusió i creació en clau feminista basat en el diàleg i la diversitat.
La comunicadora peruana Rosa María Alfaro considera que “un programa de radio bo i útil ha d’anar aconseguint la seva identitat en relació, amb els destinataris, i això s’aconsegueix mitjançant un procés actiu que és renovador per als comunicadors"
Amb la voluntat de compartir el gust per la ràdio tot qüestionant les absències de veus i plantejaments de dones en els models convencionals, sorgeix Ràdio Paquita.
És un projecte del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (La Bonne) i dins la seva programació tracta debats sobre temes diversos com la salut, la ciència i feminismes, les migracions i gènere, entrevistes a artistes multidisciplinars, historiadores, investigadores, etc
Aquest projecte té el seu origen a l'any 2003 amb la primera ràdio 2.0. de Catalunya, anomenada Ràdio Paca. Va nèixer arran de la realització de tallers de ràdio amb l'objectiu d'acostar les dones a les tecnologias de la comunicació i de la informació i promoure la perspectiva de gènere en els mitjans de comunicació a través d'Internet.
Segons expliquen des de La Bonne, Ràdio Paquita recupera l'esperit d'aquells inicis i vol esdevenir "un espai radiofònic lliure, horitzontal, comunitàri i participatiu i ser un altaveu de les persones i col·lectius feministes que vulguin compartir el seu saber".
Per això, al febrer d'enguany van obrir una nova convocatòria per a residències radiofòniques tot animant les dones a ocupar les ones amb les seves veus i continguts.
Després d’uns anys de silenci volem tornar per ser l’altaveu de les persones i col·lectius feministes que vulguin compartir els seus sabers a través de podcasts participant en la cocreació d’aquest espai insòlit. https://t.co/1qDUWEsgWK #radiopaquita pic.twitter.com/QZohEy1sPc
— La Bonne (@LaBonne_CCDFB) 11 de febrero de 2020
Cinc nous projectes radiofònics
Dels divuit projectes radiofònics rebuts, La Bonne ha seleccionat cinc d'elles, que són:
- 'Mimimimimimi', d’Elena Serrano i Irene Martínez, Dones Realtopia, d’Oumayama Bouamar, Misbah Yousaf, Mariam Daoudah, Oumayma El Hichou i Mary Grace Hernández
- La salut des d’una visió feminista mitjançant l’experiència de vida i el coneixement professional, del Col·lectiu Feminista i Salubrista 8M. Amb les veus d’Imma Cortés, Brenda Biaani León, Laura Oliveras, Vanessa Puig i María Salvador
- 'Peccata minuta', de Rita Rakosnik
- 'Dimecres Roig', de Carla Moreno Parmenter
Programes monogràfics
Per altra banda, des de La Bonne han triat sis propostes que realitzaran un programa en format monogràfic. Aquestes són:
- 'Luciferases', de Míriam Comet Donoso i Judit Ferrusola Bial. Van
- 'Poetas Secretas', de Julia Loga García i María Aragón González
- 'Tal com raja', de Cristina Fort i Paula Vallejo
- 'Cita prèvia', de Maritza šore Galleguillos
- 'L’altra cara de la moneda', d’Olma Giró, Amàlia García i Verónica García
- 'Vivimos la guerra', construimos la paz, de Melissa Silva Franco i Marta Saiz
Amb aquest projecte, La Bonne crea un model de ràdio que dona cabuda a una gran pluralitat d'identitats, veus, pensaments, accions i presències de les dones en el món iaixí com als moviments feministes perquè mostrin la seva resistència, les seves accions i tot el seu saber.
Afegeix un nou comentari