Àmbit de la notícia
Social

L’impacte de la Covid-19 en dones que exerceixen prostitució o són víctimes de tracta

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • L’organització i les entitats amb les quals treballa han ofert al llarg del confinament un seguiment telefònic i d’atenció psicològica. Font: Unsplash.
    L’organització i les entitats amb les quals treballa han ofert al llarg del confinament un seguiment telefònic i d’atenció psicològica. Font: Unsplash.
  • També han ofert orientació i assessorament per a la gestió telemàtica de prestacions i tràmits administratius i formació a través de l’enviament de material digital o audiovisual. Font: Unsplash.
    També han ofert orientació i assessorament per a la gestió telemàtica de prestacions i tràmits administratius i formació a través de l’enviament de material digital o audiovisual. Font: Unsplash.

L’informe elaborat per Oblatas mostra com ha afectat la crisi sanitària al col·lectiu i de quina forma l'estan atenent.

Tot i que el consum de prostitució al carrer i en altres centres tancats ha disminuït durant l’estat d’alarma, la seva pràctica no ha desaparegut i s’ha readaptat a un nou escenari de confinament i vulnerabilitat.

Per aquest motiu, Oblatas vol donar a conèixer a través del seu estudi la realitat viscuda per les dones, les seves necessitats, els seus sentiments i les seves demandes, així com les respostes que l’organització els ha ofert, com ara un acompanyament amb acollida, respecte i proximitat. A través de totes les entitats que conformen l’organització, l’entitat ha atès un total de 2.759 dones, amb 7.828 demandes i 12.749 intervencions.

Conseqüències de la Covid-19

Durant el confinament, moltes dones han hagut de viure als pisos i clubs on exerceixen la prostitució, pagant les habitacions tot i no tenir ingressos, el que augmentava els deutes amb proxenetes i prestadors. Pel que fa a les dones que exercien al carrer, van haver d'aturar l’activitat, fet que els va impedir cobrir les seves necessitats bàsiques i les dels seus familiars.

Pel que fa a les dones víctimes de tràfic de persones per a l’explotació sexual, durant aquest temps han estat coaccionades per mantenir-se en l’activitat. D’altra banda, dones que havien sortit d’aquest món amb una feina de neteja o cures a persones grans, han perdut el treball.

En termes psicològics, moltes dones han experimentat aïllament, ansietat, soledat, desprotecció, apatia, angoixa, desesperança i un augment del nivell d’estrès, entre d’altres. Tot això causat per la incertesa i la inseguretat del moment, la por al contagi i la preocupació pels seus fills i filles i els seus familiars als països d’origen.

Demandes del col·lectiu

Les dones que exerceixen la prostitució o són víctimes de tràfic de persones demanen que el col·lectiu tingui informació sobre la situació de la Covid-19 i assessorament sociosanitari sobre com protegir-se i protegir, així com el material preventiu necessari.

D’altra banda, es requereix la cobertura de necessitats bàsiques com l’alimentació, el pagament del lloguer, servei de mediació, material d’higiene i les factures de la llar.

També es demana atenció i acompanyament psicològic, orientació per a l’educació dels seus fills i filles i allotjament en cas que no en tinguin.

El col·lectiu requereix una formació laboral acompanyada de la recerca d’ocupació, orientació jurídica en relació a processos judicials i informació i acompanyament per a gestions relaciones amb ajuts socials, tràmits administratius amb estrangeria, ERTOS i desnonaments.

Serveis d’Oblatas

L’organització i les entitats amb les quals treballa han ofert al llarg del confinament un seguiment telefònic i d’atenció psicològica, així com informació sobre les mesures a seguir durant aquest temps i han facilitat materials de protecció com mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic.

També han ofert orientació i assessorament per a la gestió telemàtica de prestacions i tràmits administratius, formació a través de l’enviament de material digital o audiovisual, seguiment individualitzat per a reforçar l’orientació laboral i la tramitació d’ajudes econòmiques per a cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació.

D’altra banda, s’han enviat ofertes de feina via whatsapp amb intermediació laboral, s’ha orientat sobre acomiadaments per circumstàncies sobrevingudes relacionades amb l’estat d’alarma i s’han realitzat gestions telemàtica i telefònicament amb el servei d’ocupació, amb el SEPE i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Atenció social del Lloc de la Dona

El Lloc de la Dona és una de les entitats que treballa als projectes de les Germanes Oblatas. L’entitat ha atès un total de 170 dones des de l’inici de l’estat d’alarma fins al 7 de juny, el que representa un 50% de les dones que acostumen a atendre en tot l’any. D’aquestes, 134 ja estaven en seguiment i 36 són noves.

De les 170 dones, 86 exercien en pisos i clubs. D’aquestes 86, s’han portant a terme 571 gestions de les quals 369 han estat d’atenció social, principalment ajuts econòmics per a alimentació, 49 d’allotjament i 50 de treball. Del total de dones ateses, l’entitat ha realitzat 1.390 gestions, 669 d’atenció social, 119 d’allotjament i 182 de treball.

El Lloc de la Dona ha donat resposta a aquestes demandes majoritàriament derivant i coordinant amb els serveis socials del territori on viuen. També han treballat en coordinació amb altres entitats i serveis que donen suport a les dones, així com ajuts econòmics i en espècie des del propi projecte.

En aquest sentit, el Lloc de la Dona ha fet un total de 332 coordinacions amb recursos externs de diferents districtes de Barcelona i d’altres municipis amb entitats com Àmbit Dona, Àbits, APIP, Associació Pis Infant, Càritas, Creu Roja, Fundació Migra Studium, PASSIR Manso i Drassanes, entre d’altres, amb un total de 66 derivacions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari