Àmbit de la notícia
Comunitari

Nou telèfon de prevenció del suïcidi i punt d’atenció a les famílies afectades

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El telèfon l’atén voluntariat seleccionat, format i capacitat específicament per donar resposta a aquest tipus de trucades.
  • L’Ajuntament de Barcelona, amb la Fundació Ajuda i Esperança, ha posat en marxa el telèfon.
    L’Ajuntament de Barcelona, amb la Fundació Ajuda i Esperança, ha posat en marxa el telèfon.
  • El telèfon estarà obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
    El telèfon estarà obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

L’Ajuntament de Barcelona, amb la Fundació Ajuda i Esperança, ha posat en marxa el servei, obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, i atès per voluntariat seleccionat, format i capacitat.

Barcelona posa en marxa un telèfon de prevenció de suïcidis. L’Ajuntament, amb la Fundació Ajuda i Esperança, ha iniciat un servei que consisteix en l'habilitació d’una línia de telèfon gratuïta per atendre trucades en què es presentin, específicament, ideacions o conductes suïcides. Així mateix, el servei també inclou un nou punt per atendre familiars o entorn social d'aquelles persones que tinguin aquests comportaments.

El nou telèfon, el 900 925 555, que estarà obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, serà atès per voluntariat seleccionat, format i capacitat específicament per donar resposta a trucades en què es presentin idees o conductes suïcides, i estarà coordinat per psicòlegs i un comitè d'experts. Seran cinc voluntaris diaris els que atendran les trucades.

D'altra banda, el servei també contempla un punt d’atenció a la prevenció del suïcidi que s’ofereix per atendre la família, amistats i entorn laboral de les persones en risc. Aquest punt està gestionat per l'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïdici i l'Associació Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS) i es duu a terme des de l'espai d'informació i orientació Barcelona Cuida.

El suïcidi és la primera causa de mortalitat en homes d’entre 14 i 44 anys, mentre que és la segona causa en dones de la mateixa franja d’edat, després del càncer de mama.

Aquestes iniciatives s'emmarquen en el Pla de xoc en salut mental del consistori que l'Ajuntament va engegar amb motiu de la crisi generada pel coronavirus, així com en el Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022. Així mateix, una de les línies d'acció del pla és crear polítiques de prevenció i detecció precoç del risc de suïcidi, que s’ha concretat amb l’Estratègia de prevenció del suïcidi, i en la que han participat altres institucions, organismes i entitats.

El grup motor l'integren, entre d'altres, el Departament de Salut de la Generalitat i Pla director de salut mental i addiccions, 061 CatSalut Respon, Consorci Sanitari de Barcelona, Consorci d’Educació, Agència de Salut Pública, Centre d’Urgències i Emergències Socials, Guàrdia Urbana, Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona, Fundació Ajuda i Esperança, Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi, Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, Obertament i la Taula de Salut Mental.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari