Una Iniciativa Ciutadana Europea vol acabar amb la inacció contra el canvi climàtic
Comparteix
Fridays For Future vol reunir un milió de signatures per pressionar les institucions europees i exigir mesures urgents davant l’emergència climàtica.
La pandèmia de la Covid-19 ha deixat el món en ‘stand by’. Les conseqüències de la irrupció del virus han estat tan severes, i han afectat a tants àmbits i tan diversos, que tot allò que no sigui tractar de frenar-ne l’expansió ha quedat en un discret segon pla. I malgrat tot, hi ha emergències que s’han d’abordar més enllà del coronavirus.
Una de les més greus i estructurals que afronta el planeta és la crisi climàtica. La necessitat de contenir l’escalfament global, posar fre a les emissions i caminar cap a un món més sostenible són qüestions que no admeten cap dilació. Amb l’històric Acord de París malmès per l’espantada de Donald Trump, urgeix una acció decidida per retornar la lluita contra l’emergència climàtica al centre de l’escena.
Amb aquest objectiu, el moviment contra el canvi climàtic Fridays For Future (FFF) va posar en marxa a finals de l’any passat una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per fer una crida a la Comissió Europea (CE) sobre la necessitat d’acabar amb la inacció i prendre mesures efectives contra la crisi climàtica. Ara, passada l’etapa més crítica de la pandèmia, cal donar un nou impuls a la iniciativa.
[#FIL] Els governs no s'han pres seriosament la necessitat de treballar per frenar els efectes de la #CrisiClimàtica Des de @Fridays4future, hem impulsat una Iniciativa Ciutadana Europea (ECI) per obligar a reaccionar enfront l'#EmergènciaClimàtica. Vols saber-ne més? pic.twitter.com/8Td5mrVcZE
— Fridays For Future Barcelona (@f4f_barcelona) August 7, 2020
I és que, el context de crisi sanitària desencadenat per la Covid-19 ha desplaçat del focus internacional l’assumpte del canvi climàtic. “Cal més pressió ciutadana, la pandèmia no ens ha deixat sortir al carrer a protestar contra la inacció de les institucions, per això ens hem centrat en iniciatives com aquesta”, explica Pere Joan Femenía, un dels portaveus de Fridays For Future.
La ICE és un mecanisme que permet a ciutadans de la Unió Europea (UE) demanar directament a la CE que proposi una acció legal o demandes concretes sobre assumptes de la seva competència. Així, la que ha presentat FFF busca sumar un milió d’adhesions per redoblar la pressió sobre l’organisme executiu europeu perquè facin front a l’emergència climàtica.
“Fa molt de temps que estem demanant a les institucions europees que actuïn amb eficàcia, que siguin valentes i afrontin la realitat. La ICE vol exigir que es posin en marxa d’una vegada per totes i acabin amb el seu discurs buit de contingut i d’accions concretes”, detalla Femenía.
Quatre grans demandes
La ICE presentada per FFF, que ja ha recollit prop de 65.000 firmes arreu d’Europa, s’estructura en quatre demandes clares. Primerament, reclama a la UE que es respecti l’Acord de París i es redueixin les emissions de gasos d’efecte hivernacle fins a un 80% de cara al 2035 i un 100% al 2050. “No s’està en el camí de respectar el que es va acordar a París, cal tornar a posar-hi el focus perquè si seguim així no es compliràn els objectius fixats”, subratllen des del moviment.
SORPRESA
— Joventut x Clima - Fridays For Future Mallorca (@formallorca) August 7, 2020
AVUI TENIM UN GRAN REPTE@fff_europe volem presentar una proposta de llei a la @ComisionEuropea
Necessitem 1 millón de signatures #UnMillonParaLaECI#ECIForFuture
Amb la teva signatura i ajuda ho aconseguirem
https://t.co/vPYKXG6hee pic.twitter.com/y5C2QH6BQV
En segon lloc, es posa el focus en la necessitat d’una taxa que s’imposi als productes importats a Europa i s’estableixi en funció de la quantitat de gasos emesos en el seu procés de producció. La tercera demanda fa referència als tractats de lliure comerç i exigeix a la UE que no en signi cap amb països que no contribueixin a l’objectiu de limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial a 1,5 graus.
Per últim, la Iniciativa impulsada per FFF vol incidir en l’educació, un aspecte clau si es vol conscienciar per canviar de mentalitat i afrontar amb garanties la lluita contra l’escalfament global. “Falta molta pedagogia a les escoles, a tot arreu. Creiem que la informació i els coneixements que se’ns transmeten sobre el que significa l’emergència climàtica són molt superficials”, rebla Femenía.
De cara al setembre, FFF prepara una nova campanya sobre aquesta iniciativa, en què espera comptar amb veus i cares conegudes d’àmbit espanyol i europeu que hi donin suport. La pandèmia segurament passarà, però hi ha lluites que exigeixen canvis urgents que no es poden posposar més, avisen els joves europeus. La ICE és un crit d’alerta per exigir que es comenci a posar fil a l’agulla i es planti cara amb totes les conseqüències a l’emergència climàtica.
Afegeix un nou comentari