La violència contra les dones, una assignatura pendent a Catalunya
Comparteix
El 2020 se salda amb 9 dones assassinades i gairebé 14.000 víctimes ateses. En el Dia Internacional contra les violències masclistes repassem les dades d’aquesta problemàtica a Catalunya.
Aquest any a Catalunya i segons dades del Departament d’Interior, s’han comptabilitzat, fins al tercer trimestre del 2020, un total de 9.772 episodis de violència masclista en l’àmbit de la parella amb un total de 9.740 víctimes ateses i 9 víctimes mortals, només una d’elles amb denúncia prèvia.
Tot i que el nombre de casos recollits en els informes dels Mossos d’Esquadra són inferiors respecte l’any anterior, les dones assassinades en mans de la seva parella a a dos mesos d’acabar l’any ja iguala al nombre total de víctimes del 2019.
Pel que fa a la violència masclista en l’àmbit familiar, aquella que afecta no només a la parella, sinó a membres del nucli familiar, s’han rebut un total de 2.270 denúncies, 40 més que al 2019, i s’han atès 2.693 persones, gairebé 100 víctimes més que l’any passat.
En relació als delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, identificats com a violència en l’àmbit social i comunitari, les dades reflecteixen una lleugera reducció. Respecte als 1.428 casos que es recollien en els tres primers trimestres del 2019, aquest 2020 se n’han comptabilitzat 1.170. La major part de les agredides són dones d’entre 18 i 25 anys.
El total de víctimes ateses en els diferents casos de violència masclista suma un total de 13.800 persones.
Augmenten les trucades durant el confinament
Durant el període del confinament total, del 16 de març al 13 d’abril, el telèfon d’atenció a les violències masclistes (900 900 120) ha rebut un 60% més de trucades que l’any 2019 en les mateixes dates. Això s’ha traduït en un total de 40 trucades diàries respecte les 25 de l’any anterior.
Pel que fa a la persona que fa l’avís, s’incrementa en un 3% les trucades de les professionals, i disminueix en gairebé un 4% els avisos per part de familiars o persones properes.
A més de les trucades, el servei d’atenció a les violències masclistes disposa d’una bústia de correu electrònic, que va veure incrementat en més del 500% les demandes d’atenció i va posar a disposició una línia de whatsapp amb una mitjana de 5 missatges per dia.
"L’aïllament social obligatori i la convivència durant 24 hores amb l’agressor és un factor de risc que no només afecta a les dones, sinó que també implica a les nenes i els nens", comenta la Plataforma Contra les Violències Masclistes en el seu informe. També assenyalen que s’ha de tenir en compte que en el context de confinament ha augmentat la dificultat l’accés a la denúncia així com a les xarxes familiars, comunitàries i laborals que podrien oferir contenció i ajuda.
Afegeix un nou comentari