Es presenta l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial
Comparteix
Aquest observatori vol vetllar per una correcte implementació de la Intel·ligència Artificial a Catalunya. El grup segueix les recomanacions de la Declaració de Barcelona i Montreal.
El passat mes de novembre es va presentar en públic l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial. Aquest observatori queda resident com a Càtedra de la Universitat de Girona. Té per objectiu estudiar les conseqüències ètiques i legals, i els riscos i oportunitats de la implantació de la Intel·ligència Artificial en la vida diària a Catalunya.
L’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial, seguirà les recomanacions efectuades en la Declaració de Barcelona i la Declaració de Montreal, sobre l’ús de les aplicacions de l’Intel·ligència Artificial. Aquestes declaracions es poden resumir en 5 línies estratègiques:
- Investigar els impactes ètics i socials de la Intel·ligència Artificial.
- Establir directrius i bones pràctiques.
- Realitzar transferència de coneixement.
- Mantenir relacions amb organismes internacionals.
- Col·laborar amb grups d’experts de tot el món.
Aquestes línies estratègiques marcaran els objectius, que són els següents:
- Determinar les mètriques per analitzar l’evolució i implantació de la Intel·ligència Artificial a Catalunya i el seu impacte en termes d’Ètica i Societat.
- Promoure un desenvolupament de solucions tecnològiques basades en una Intel·ligència Artificial ètica, robusta i confiable.
- Vetllar per una aplicació de la Intel·ligència Artificial que millori el benestar de les persones de manera segura, justa i respectant les nostres normes socials i culturals.
- Estudiar les conseqüències ètiques i legals, i els riscos de la implantació de la Intel·ligència Artificial en tots els aspectes socials, econòmics i culturals, i de manera transversal.
- Generar bones pràctiques en la introducció de la Intel·ligència Artificial, assegurant transparència i vigilància.
- Monitoritzar l’ús i abús de les dades amb la finalitat de preservar la integritat i el benestar de les persones, per facilitar la introducció de la Intel·ligència Artificial a les empreses i administracions.
- Assegurar un treball en xarxa, de coordinació entre les institucions del país que tenen un paper en el desenvolupament i implantació de la Intel·ligència Artificial.
L’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artifical rep el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, la Fundació i2cat i la Universitat de Girona.
Afegeix un nou comentari