Àmbit de la notícia
Comunitari

Entitats socials de Sant Boi reclamen mesures per millorar l’atenció a les persones sense llar

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El sensellarisme s'ha agreujat per la crisi sanitària de la Covid-19.
    Font: Pixabay (Llicència CC)
  • Les entitats de Sant Boi demanen la creació d'un programa municipal d'atenció a les persones sense llar.
    Les entitats de Sant Boi demanen la creació d'un programa municipal d'atenció a les persones sense llar. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC)
  • Les entitats volen que la moció s'aprovi al ple municipal del febrer.
    Les entitats volen que la moció s'aprovi al ple municipal del febrer. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC)

La moció presentada als partits polítics proposa la creació d’un programa d’atenció municipal a les persones que viuen al carrer.

Una trentena d’entitats veïnals i socials de Sant Boi, encapçalades per la Federació d’Associacions Veïnals, han presentat una moció als partits polítics del municipi en què demanen la creació d’un programa d’atenció a les persones sense llar, amb l’objectiu que la proposta s’aprovi al proper Ple Municipal que se celebrarà aquest mes de febrer.

I és que, el sensellarisme és un fenomen global que s’ha agreujat arran del seguit de crisis que ens han colpejat en els darrers anys i que sol passar massa desapercebut en les grans campanyes electorals com la que està en marxa a Catalunya de cara a les eleccions del 14 de febrer. Massa sovint, són les institucions i entitats d’àmbit local les que han d’entomar i oferir solucions per pal·liar una xacra que fa visible la cara més descarnada de la pobresa.

Un fenomen que s’ha agreujat amb la Covid-19

És el que està passant a Sant Boi, on les entitats veïnals i socials del municipi s’han unit per reclamar que es busquin solucions a un fenomen que, segons han pogut copsar, ha augmentat i s’ha agreujat en els darrers mesos arran de la crisi sanitària per la Covid-19. Especialment preocupant, expliquen en un comunicat, és la situació de les dones sense llar, que encara revesteix major complexitat perquè està associada a casos de maltractament i és més problemàtica quan tenen menors a càrrec seu.

Les deficiències pel que fa a l’accés a l’habitatge, la creixent precarietat del mercat laboral o l’exclusió social, entre altres, són situacions que abonen el sensellarisme i que cal afrontar decididament per plantar cara a aquest fenomen. 

Tot i que les entitats creuen que és positiu que l’Ajuntament hagi emprès mesures en aquest sentit, com habilitar temporalment un lloc d’acollida i pernoctació per a les persones sense llar, jutgen insuficients les actuacions per fer front a aquest problema. 

Per tot això, en el marc del Pla d’actuació local en matèria de Serveis Socials, les entitats santboianes han presentat una moció als partits perquè sigui aprovada en el pròxim ple municipal que inclou diverses mesures per garantir una millor atenció a les persones sense llar. 

Una moció amb tres propostes principals

La primera, i més destacada, propugna l’elaboració d’un Programa Municipal d’Atenció a les Persones Sense Llar durant el 2021. Aquest ha de servir per oferir una resposta personalitzada i integral a les persones que viuen al carrer o en condicions d’infrahabitatge. El programa, expliquen les entitats, també ha de centrar esforços en l’àmbit de la prevenció, mitjançant itineraris d’inclusió que afavoreixin la recuperació de l’autonomia personal i vincles socials d’aquestes persones. Per tot plegat, és bàsic dur a terme un treball en xarxa amb les institucions i recursos públics i d’iniciativa social de Sant Boi.

La moció impulsada per les entitats també demana al govern municipal que redobli esforços per garantir que cap persona sense llar es quedi fora del circuit de recursos existents per combatre el sensellarisme. Per això, subratllen, cal que s’habiliti de manera urgent i permanent un equipament municipal per atendre aquestes persones en condicions dignes i segures, on se’ls garanteixi l’accés a l’alimentació a través d’un programa de cobertura de necessitats alimentàries.

Finalment, les entitats santboianes conviden l’Ajuntament a estudiar de cara al període 2021-22 l’obertura d’un equipament municipal d’inclusió de caràcter permanent, que ofereixi serveis d’acolliment diürn socioeducatiu, residencial, així com d’higiene i alimentació. Tot plegat s’ha de dotar amb recursos d’atenció psicosocial i sociosanitària, per acompanyar les persones sense llar a l’hora d’accedir a un habitatge digne i trobar una feina. 

La Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi impulsa la moció, que compta amb el suport d’una trentena d’entitats socials de la ciutat com Càritas, la Creu Roja, els hospitals Sant Joan de Déu i Benito Menni o les fundacions Marianao, APADO i Cassià Just, entre moltes altres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari