Àmbit de la notícia
Comunitari

El Servei Civil Internacional de Catalunya presenta la temporada d’estiu dels camps de treball

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) presenta la temporada de camps de treball per aquest estiu 2021.
  • Els camps estaran formats per grups d’entre cinc i vint persones amb una durada d’entre una i tres setmanes.
    Els camps estaran formats per grups d’entre cinc i vint persones amb una durada d’entre una i tres setmanes.
  • L'SCI ha preparat camps de treballs locals i internacionals.
    L'SCI ha preparat camps de treballs locals i internacionals.

Des de juny fins a l'octubre, el jovent podrà gaudir d'una sèrie de camps de treball focals per fer xarxa i transformar l'entorn, tant a Catalunya com a diversos països d'Europa. 

Amb el lema #CampemPelTerritori!, des del Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) comencen la temporada de camps de treball locals per aquest estiu 2021. Amb varietats temàtiques i geogràfiques, l’SCI fa un recull dels seus camps de treball disponibles pels pròxims mesos.

Els camps de treball estaran oberts a totes les edats. Un projecte comunitari que estarà format per grups d’entre cinc i vint persones participants, amb una durada d’entre una i tres setmanes. Fins al moment no hi ha data límit d’inscripció, però des de l’organització animen a formar part del camp que més cridi l’atenció per viure una experiència única aquest estiu.

Per a qualsevol dubte sobre els camps de treball de l’SCI, podeu enviar un correu a camps@scicat.org. A més, han organitzat unes xerrades informatives per resoldre qualsevol pregunta sobre els camps d'aquest estiu 2021. Les següents sessions són el 12 de maig i el 9 de juny a les 18.30 h a La Vaqueria de l'SCI (carrer del Carme, 95, Barcelona). Cal inscripció prèvia a la pàgina web

Xerrades informatives sobre els camps de treball de l'SCI 2021. Font: SCI

La Cristina i l’Antonella són dues voluntàries d’ESC, el voluntariat europeu de llarga durada, a l’oficina de Catalunya. Estan donant suport en l’enviament i rebuda de persones voluntàries, així com en l’organització de camps al territori i la coordinació d’un camp en línia sobre sostenibilitat.

L’Antonella és d’Itàlia i va estudiar Drets Humans. Va decidir venir a Catalunya a fer voluntariat després de set anys d’experiència a Itàlia i a Polònia. Com explica, “m’agrada molt el treball de cultura de pau i drets humans i gràcies a SCI he pogut fer sessions sobre racisme o refugiats”.

La Cristina és de Romania i va estudiar educació i formació a Viena. Volia tenir una experiència de llarga durada i es va decidir pels camps de SCI. “Quan vaig acabar els meus estudis volia fer voluntariat. El d'SCI era la millor opció perquè així també practico l’espanyol per fer el màster aquí”, explica la Cristina.

Juntes han coordinat un camp en línia sobre sostenibilitat del que estan molt orgulloses: “el camp tenia quatre sessions on parlàvem sobre menjar, impacte social, residu zero, 'slow and fast fashion' ... Vam crear tot el contingut i ens vam encarregar de tot. Ha estat el nostre bebè”, detalla la Cristina.

Ambdues tenen clar que recomanen el voluntariat de l’SCI. Segons l’Antonella, “tot i la Covid-19, em sento molt feliç d’haver vingut. No se’m permet veure a la meva família i no puc conèixer a tanta gent, però l’ambient a l’oficina és genial i podem compartir idees i pensaments entre nosaltres”. La Cristina afegeix: “El voluntariat ens ajuda a desenvolupar habilitats a nivell personal i professional. És una experiència que tothom hauria de tenir”.

La temporada d'estiu dels camps de treball al territori

A continuació, teniu disponible el llistat de camps que estan oberts actualment per inscriure’s aquest estiu. A més, des de l'SCI disposen d’un cercador de camps per a poder-los consultar.  

  • Vall de Siarb

El refugi de la Vall de Siarb acollirà del 10 al 22 de juny un campament sobre recuperació d’antics camins i la descoberta de la vall. La neteja i rehabilitació dels camins, la reconstrucció de murs de pedra seca i la recol·locació de pedres o la millora de la senyalització dels senders seran les temàtiques de les 4 hores de treball al dia que farà el grup envoltat de la natura.

  • Hostalric

Del 15 al 27 de juliol l’Associació del Patrimoni Històric d’Hostalric albergarà les tasques de reconstrucció de l’entorn i la divulgació de la memòria històrica amb treball artístic i de recuperació de l’entorn.

  • Castelldans

La recuperació de pous i la producció de nous menjadors d’ocells seran les dues tasques principals a la Fàbrica de Can Tusell. Es promourà la participació infantil i juvenil amb l’organització de campaments d’estiu i excursions de caps de setmana. Del 12 al 26 de juliol, el jovent millorarà l’espai natural de Comanglora recuperant pous i camins i cuidant de la fauna del voltant.

  • Valls

La granja ecològica de Can Pipirimosca donarà suport a l’activisme mediambiental, com en horts urbans o el lliure mercat entre l’1 i el 15 d’agost. Les tasques es basaran a donar suport a la consolidació de recursos i espais de la granja i a ajudar a les tasques de l’hort urbà. El reciclatge, l’habilitació d’espais, la preparació de l’hort són algunes de les activitats previstes, així com la participació en una fira, que requerirà l’elaboració de cartells, muntatge, cuina, explicar i difondre, i l’avaluació i desmuntatge en finalitzar.

  • Barcelona

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya tindrà lloc del 19 al 26 d’octubre per agrupar les entitats socials i parlar del paper de l’economia a Catalunya. Les tasques partiran de la logística de la Fira, donant un cop de mà al muntatge i la preparació i distribució del material.

Els camps de treball internacionals de l'SCI

El voluntariat, però, no es queda a Catalunya, i l’SCI ofereix camps de treball arreu d'Europa. Amb una oportunitat de viure una experiència única, Bèlgica, Suïssa, Portugal, Itàlia i França seran els països de destí.

  • Itàlia

La granja Fortebraccio amb els seus projectes educacionals connectats amb la natura ofereix tasques locals per embarcar a la comunitat en producció i innovació. Del 4 al 14 de juliol les persones voluntàries treballaran en l’autosuficiència preparant pa, pasta, sucs, pastissos, iogurt o formatge. A més, podran participar en l’agricultura, traient les males herbes, preparant pernil, compotes, puré de tomàquet o compotes. L’organització preveu una nit de pizza i música per finalitzar l’estada.

  • França

L’associació Amics del Fort de Jouy preserva el castell militar situat a Lorraine. Les persones voluntàries que hi vagin del 10 al 25 de juliol faran tasques de restauració, manteniment i pintura del castell.

  • Bèlgica

En una cooperativa de Brussel·les que tracta l’agricultura urbana i el menjar sostenible, preparen programes d’emprenedoria sostenible. Entre el 12 i el 30 de juliol les persones que hi participin podran cuidar el jardí, cultivar i fer la collita de les fruites i els vegetals.

Del 6 al 21 de setembre arriba donar una segona vida als materials que es poden trobar a la natura. Creacions artístiques, mobles o bescanviar materials entre els habitants són els objectius de l’associació Gilbard per crear projectes culturals i artístics sostenibles. Aprofitant el Dia sense cotxes a Brussel·les -el 19 de setembre- les persones voluntàries organitzaran l’esdeveniment, rebran a les persones assistents, així com organitzar els àpats o les activitats.

  • Suïssa

Del 18 al 31 de juliol, el projecte ‘Alma’ conglomerarà a cinc petites ciutats amb 1.400 habitants per visibilitzar que amb els mètodes tradicionals de cura dels boscos, es pot mantenir una biodiversitat sense estratègies invasives. Recollir pedres i fusta per netejar els boscos, tallar la gespa per cuidar els jardins o millorar les zones de past arreglant les tanques seran algunes de les tasques.

El Festival de Música a la Natura, amb una previsió de 500 persones, serà un esdeveniment poc convencional. Recollint cada persona la brossa que pugui generar i sense personal de seguretat, les persones assistents viuran un nou concepte de festival. Amb un escenari a l’aire lliure, les persones voluntàries ajudaran a muntar l’esdeveniment. La infraestructura, la decoració, preparar els àpats així com el desmuntatge posterior seran les tasques necessàries entre el 21 i 28 de juliol.

La cooperativa Gipsgrueb conserva un conjunt d’edificis històrics de més de cent anys que necessiten preservació. Amb una granja local que necessita personal per cuidar l’entorn, les persones que hi participin entre el 29 d’agost i l’11 de setembre tindran cura del jardí així com del manteniment dels monuments.

  • Portugal

Del 2 al 13 d’agost l’Arqueorama, un projecte d’arqueologia, promourà l’art, la cultura i la història de Portugal. Amb la intenció de crear un museu a la zona arqueològica, les tasques de manteniment i restauració seran claus en la conversió. Amb menys de 6 hores al dia, les persones voluntàries podran visitar els monuments de la zona, com castells, poble històrics o 'belvederes'.  

Regenerar paisatges i boscos és l’objectiu principal del camp de treball del 4 al 15 de setembre. Per contractar el canvi climàtic, tenir cura de l’ambient i de la biodiversitat, es faran tasques de recuperació dels boscos, de cura dels ecosistemes, de millorar la producció local, potenciar la transició cap a una granja ecològica o crear una zona d’observatori de la fauna i la flora seran algunes de les tasques.

Amb el lema ‘Un altre món és possible’ les persones participants promouran les granges i menjar orgànic, i les activitats per potenciar els recursos locals de la zona. Del 19 al 30 de setembre es duran a terme tasques a la granja orgànica, la promoció del desenvolupament sostenible i la preservació dels edificis locals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari