Àmbit de la notícia
Cultural

Festival de Llegendes, una cita única per amants de la tradició oral, el teatre, la dansa i la música

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Sofía Martín
  • L'Apagada de Misteri és un dels espectacles més concorreguts del festival.
    Font: Joan Solé.
  • Sant Martí de Tous es prepara per acollir una trentena de propostes artístiques a diversos escenaris del municipi.
    Sant Martí de Tous es prepara per acollir una trentena de propostes artístiques a diversos escenaris del municipi. Font: Joan Solé.
  • Teatre, música, dansa, titelles i narració es donen cita al Festival de Llegendes, que enguany celebra la 12a edició.
    Teatre, música, dansa, titelles i narració es donen cita al Festival de Llegendes, que enguany celebra la 12a edició. Font: Joan Solé.

La 12a edició se celebrarà de l’1 al 4 de juliol amb restriccions a l’aforament que obliguen a fer una reserva prèvia per assistir als espectacles.

Sant Martí de Tous (Anoia) es prepara per acollir el seu festival anual dedicat a la narració i l’explicació d’històries de tradició oral. El Festival de Llegendes recupera aquest any el seu format habitual, després d’una edició passada marcada per la pandèmia, que va obligar a oferir un format de festival molt reduït.

Aquest any, la programació inclou una trentena de propostes repartides per diverses zones del municipi. De fet, el Víctor Borràs, codirector del festival conjuntament amb la Maria Hervàs, de la companyia Teatre Nu, remarca que, malgrat tot, el festival ha crescut: “Aquest any oferim un festival molt semblant al que hem fet sempre abans de la pandèmia pel que fa a nombre d’actes i, fins i tot, és l’any en què participen més companyies”.

L’únic que canvia respecte a les edicions anteriors és el reforç de la seguretat i les restriccions d’aforament per la Covid-19. “Era un festival en què la majoria d’actes tenien entrada lliure i aquest any s’ha de fer reserva i pagar un preu simbòlic”, recorda Borràs. Totes les propostes tenen un preu fixat de 2 euros (amb algunes excepcions, en què són gratuïtes) i les entrades es poden comprar de manera anticipada i fins a una hora abans de la representació al web del festival.

Aquest fet, però, no ha d’impedir la visita al festival, fins i tot en cas de no haver fet cap reserva d’entrades. L’ambient de festa es respirarà a cada racó de Sant Martí de Tous, que es transforma per complet per acollir el festival. Al carrer es podrà gaudir del mercat artesanal de la Bossa del Bou, de propostes itinerants amb accés totalment lliure, de la gastronomia i molt més.

Des de la direcció del DeLlegendes recomanen mirar la programació i escollir amb antelació els espectacles, però tot i així també consideren que “és un any perquè la gent vingui a Tous i gaudeixi del carrer, després d’un temps en què això no s’ha pogut fer”.

A més, el festival crida a la participació amb l’objectiu de recollir i ubicar al territori diferents relats que han anat passant de generació en generació. Per això, hi ha un formulari al web perquè tothom pugui participar activament de la configuració del mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans.

Residències artístiques i vincles amb el territori

En aquesta edició, el festival ha fet una gran aposta per consolidar-se com a porta d’entrada i oportunitat de creixement per a les companyies emergents i els espectacles de nova creació. Per això, de la trentena d’espectacles programats, sis són estrenes.

El festival manté enguany el propòsit de crear vincles amb el sector professional de les arts escèniques, reforçant els llaços amb Fira Mediterrània de Manresa, amb qui comparteix filosofia i criteris artístics, i amb la Plataforma Arts de Carrer.

Inauguració i cloenda

Aquest any, el tret de sortida del festival és la inauguració de l’exposició de l’Any Joan Tomàs amb motiu dels 125 anys del seu naixement. “Ens fa especial il·lusió perquè en Joan Tomàs va ser un músic excepcional que va recopilar multitud de melodies populars i va passar per Tous”, recorda Borràs. La mostra serà itinerant i després de passar per Tous es podrà visitar a diversos llocs de Catalunya.

Com ja és tradicional, el punt final de la festa el marcarà l’Apagada de Misteri, una proposta que sorprendrà aquells que no l’hagin vist mai i que farà les delícies de tots els assistents. Victor Borràs explica que aquest espectacle és “com un emblema” del festival, que se celebra al nucli del poble amb milers d’espelmes que il·luminen el recorregut mentre es transmeten llegendes protagonitzades per gent del municipi o de la comarca.

Borràs avança que “a l’última escena, on normalment hi participa alguna persona més mediàtica, aquest any comptarà amb un monòleg d’en Xavier Grasset”.

Durant tot el festival, la participació de les persones voluntàries del poble és imprescindible, però per a l’Apagada, el paper del voluntariat és cabdal. Durant els 4 dies del festival hi col·laboraran més de 135 persones voluntàries, que s’implicaran en diferents tasques d’organització i logística i, fins i tot, participaran directament del teatre comunitari dins de la cloenda. “En un poble de 1.200 habitants, arribar a aquesta xifra de voluntaris, suposa que gairebé un 10% de la població s’implica activament”, remarca Borràs.

Amb tot, el festival arriba a la seva 12a edició i es manté fidel als quatre eixos fonamentals que vertebren tot el festival: comunitat, territori, creació i programació.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari