El Teaming és una eina que tenim les entitats per aconseguir finançament a través d’iniciatives solidàries que reuneixen microdonacions que individualment no són viables.
No és cap ONG, ni cap Fundació ni tampoc cap empresa. Simplement és una idea, la de poder fer microdonacions en equip. És una paraula que prové de l’anglès que significa equip i que porta aquesta idea del treball en equip al camp de la solidaritat.
Què és?
El Teaming és una iniciativa solidària per reunir microdonacions que individualment no són viables. És una paraula que prové de l’anglès que significa equip i que porta aquesta idea del treball en equip al camp de la solidaritat.
Una forma de fer Teaming a l’empresa és aportant 1 euro de la nòmina de cada treballador que ho desitgi. La empresa canalitza la donació i pot afegir-hi una aportació a l’esforç d’equip.
Entre tots escullen a quina fundació o causa destinen la suma de cada mes i sense haver de preocupar-se més que d’escollir el destí de la seva ajuda.
El resultat com equip de persones que participem de l’idea és que aconseguim que una quantitat simbòlica (com pot ser un euro) i voluntària, poc significativa per a totes les butxaques, es transformi en una valuosa ajuda permanent.
Des de la banda de l’empresa, comporta una millora de la seva reputació social pel fet d’implicar-se en el destí de la seva ajuda, i també ajuda a crear un bon clima laboral al voltant d’una bona causa per fer equip.
El Teaming no és una fundació ni una ONG, ja n’hi ha moltes per qui fer Teaming. Tampoc és una empresa i no té número de comte bancari ni rep diners. Teaming és només és una idea.
Aquí podeu veure uns vídeos de l’autor de la idea Jil Van Eyle:
Com va sorgir el Teaming?
A una entrevista a l’agència EFE, Jil Van Eyle va explicar que si totes les persones amb nòmina en Espanya cedissin un euro al mes, comptaríem amb vint-i-cinc milions d’euros mensuals per a projectes solidaris de tot tipus, i aquesta és la filosofia del Teaming.
Jil Van Eyle, va ser assistent personal del entrenador del FC Barcelona, Frank Rijkaard. La seva vida va canviar quan, l'any 1998, va néixer la seva filla, la Mònica, sense gaires possibilitats de sobreviure més d’uns mesos per causa d’una hidrocefàlia. La malaltia de la Mònica va portar a Van Eyle a tractar amb moltes fundacions que poguessin prestar ajuda a la Mònica i es va trobar amb moltes complicacions i dificultats a les quals han de fer front les institucions per portar a terme els seus projectes. "En ese momento cambiaron mis planes vitales. Es triste que tengamos que sufrir experiencias vitales dramáticas para ser solidarios, pero así es la vida", explica Van Eyle, que deixa clar que el seu projecte és simplement una idea, res a veure amb una ONG o amb una empresa, ja que es limita a promocionar el concepte de "teaming" allà on pot sense rebre res a canvi "aunque haya quien no se lo crea".
"Si el teaming funciona aquí, lo puede hacer en cualquier parte", afirma Van Eyle que està convençut que "los sueños pueden hacerse realidad", y que ha aconseguit que la seva idea s’apliqui en algunes empreses com a "termómetro del ambiente de trabajo" que respiren els seus treballadors.
Van Eyle afegeix que "si una empresa no es capaz de hacer teaming difícilmente conseguirá otros objetivos mayores". "La insatisfacción de los empleados, las barreras de comunicación interna y un ambiente tenso entre los superiores y sus subordinados van en contra de cualquier proyecto solidario, pero también en contra de los intereses de la empresa", afirma l’holandès.
Consulteu aquest vídeo per conèixer a la Mònica.
Per què serveix el Teaming?
Per canalitzar una ajuda que costa molt poc esforç i aconsegueix grans resultats.
No solem disposar de gaire temps ni diners per ajudar. Ara, si tens 1 euro i un correu electrònic només necessites formar equip amb qui compartir les teves inquietuds. Teaming serveix per a la causa que vulguis que serveixi.
A qui ajudar? Teaming només és una iniciativa solidària per unir microdonacions a qualsevol causa benèfica. Per tant, no podem donar una llista de fundacions o ONG. La llista és infinita. Cada persona, cada grup, cada empresa té el seu sentiment amb una causa.
Per ampliar aquesta informació podeu també veure una entrevista que li van fer al Jil Van Eyle a TV3.
Podeu ampliar la informació amb aquest vídeo de La Nit al Dia de TV3 on podeu valorar experiències com les del Grupo Intercom o Atrápalo.com.
També podeu consultar aquesta notícia relacionada amb Novartis i el programa 'Cuida'm' del Hospital Sant Joan de Déu
Com funciona el Teaming?
Només s’han de seguir 6 passos lògics:
1. Informar als teus companys i companyes. Comparteix les teves inquietuds solidàries i forma un equip de persones a qui sembli bé aquesta idea. Podeu consultar un model de document.
2. Firmar un document d’acceptació. S’ha de reflectir per escrit (pot ser un correu electrònic) l’acceptació de donació d’1 euro i que se’t descompti del teu salari i dels membres de l’equip. Podeu consultar un model de document.
3. Escollir una causa de la donació. Pregunta als teus companys i companyes si tenen familiars o amics afectats per quelcom en concret. Vosaltres mateixos heu de decidir a quina fundació benefica aportar els diners. Una votació podria funcionar.
4. Informar a l’empresa. La direcció ha de saber que hi ha un equip disposat a donar 1 euros de la seva nòmina cada mes perquè apadrini el projecte i s’encarregui de recaptar els diners per transferir-los. Podeu consultar un model de document.
5. La gestió de l’empresa. La empresa comptarà amb un benefici fiscal que pot compensar amb recursos propis per participar amb l’equip. Les nòmines poden deixar-se igual ja que els participants no reclamaran l’euro de menys del seu salari.