Àmbit
Jurídic

Mesures alternatives a l’obligació de quota de reserva de la LISMI (2ª part)

Autor/a
Víctor García

La LISMI preveu que en determinats supòsits en què resulti especialment difícil la contractació directa de treballadors discapacitats, les empreses puguin optar per mesures alternatives, com ara la col·laboració amb una fundació o associació declarada d’utilitat pública.

En aquest recurs s’explicaran quines són aquestes mesures i en quines situacions les empreses poden aplicar-les.

Índex

Quines són les mesures alternatives a la contractació?

Les mesures alternatives que poden aplicar les empreses són les següents:

a) La subscripció d'un contracte mercantil o civil amb un Centre Especial de Treball (CET) o amb una persona treballadora autònoma amb discapacitat, per a la prestació de serveis aliens i accessoris a l'activitat normal de l'empresa.

b) La subscripció d'un contracte mercantil o civil amb un CET o amb una persona treballadora autònoma amb discapacitat per al subministrament de primeres matèries, maquinària, béns d'equip o qualsevol altre tipus de béns necessaris per a l'exercici normal de l'activitat de l'empresa que opta per aquesta mesura.

c) La constitució d'un enclavament laboral, amb la subscripció prèvia del contracte corresponent amb un centre especial de treball, d'acord amb el que estableix el Reial decret 290/2004, de 20 de febrer, pel qual es regulen els enclavaments laborals com a mesura de foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

d) La realització de donacions i d'accions de patrocini, sempre de caràcter monetari, per al desenvolupament d'activitats d'inserció laboral i de creació d'ocupació de persones amb discapacitat, quan l'entitat beneficiària d'aquestes accions de col·laboració sigui una fundació o una associació d'utilitat pública.

L'objecte social de l'entitat ha de ser, entre d'altres, la formació professional, la inserció laboral o la creació d'ocupació a favor de persones amb discapacitat.

 

Quin és el procediment per a l'autorització de mesures alternatives?

Per poder optar a alguna de les mesures alternatives, les empreses han de sol·licitar la seva autorització de forma conjunta amb la sol·licitud de declaració d'excepcionalitat i, en tot cas, sempre amb caràcter previ a la seva aplicació.

a) En els supòsits que la mesura alternativa consisteixi en la subscripció d'un contracte mercantil o civil amb un CET, aquest ha d'estar inscrit en el registre que gestiona la direcció general competent en matèria d'igualtat d'oportunitats en el treball.

L'objecte del contracte ha de coincidir amb l'activitat o activitats econòmiques que figurin vinculades a la Classificació Catalana d'Activitats Econòmiques (CCAE) que per a aquest CET consti en el citat registre.

b) En els supòsits que la mesura alternativa consisteixi en la subscripció d'un contracte mercantil o civil amb una persona treballadora autònoma amb discapacitat, aquesta ha de disposar del corresponent certificat de discapacitat i ha d'estar inscrita al Règim Especial dels Treballadors Autònoms (RETA).

c) En el cas que la mesura sol·licitada sigui la constitució d'un enclavament laboral, s'han d'acompanyar les dades del CET que subscriu el corresponent contracte, el nombre de persones treballadores amb discapacitat que ocuparan l'enclavament laboral, el nombre de contractes amb treballadors i treballadores amb discapacitat que es vagi a substituir a l'empresa, l'import i la durada de la mesura.

d) La sol·licitud de la mesura alternativa consistent en la realització de donacions a fundacions o associacions d'utilitat pública ha d'anar acompanyada del nom de la fundació o associació d'utilitat pública destinatària, el nombre de contractes amb treballadors amb discapacitat als quals es vagi a substituir i l'import de la mesura, en el model que a l'efecte estableixi el Departament d'Empresa i Ocupació, de forma que aquest pugui valorar l'impacte que es preveu aconseguir en relació amb la creació d'ocupació de persones amb discapacitat i, finalment, la seva integració en el mercat de treball de Catalunya.

 

Quines són les obligacions dels Centres Especials de Treball?

Els CET han de destinar els recursos necessaris a accions que promoguin el trànsit del seu personal amb discapacitat cap al mercat de treball no protegit, com ara la formació permanent o l'adaptació a les noves tecnologies, tot això amb independència de la prestació de serveis d'ajustament personal i social i de les altres obligacions que els correspon portar a terme com a CET.

Els centres especials de treball han de detallar els contractes realitzats com a mesures alternatives, els recursos obtinguts per aquest motiu, les accions realitzades de promoció cap al mercat de treball no protegit i els recursos financers aplicats a aquestes i al compliment de les obligacions relatives a la prestació de serveis d'ajust personal o social que requereixin els seus treballadors amb discapacitat.

 

Quines són les obligacions de les fundacions i associacions declarades d’utilitat pública?

Les fundacions i les associacions d'utilitat pública beneficiàries de la mesura alternativa han de destinar les donacions o accions de patrocini al desenvolupament d'activitats d'inserció laboral i de creació d'ocupació a favor de persones amb discapacitat, en el mercat de treball de Catalunya.

Les fundacions i les associacions d'utilitat pública han de detallar les activitats dutes a terme d'inserció laboral i de creació d'ocupació de persones amb discapacitat, en el mercat de treball de Catalunya, els recursos financers aplicats a aquestes accions i l'impacte aconseguit en relació amb la inserció laboral i la creació d'ocupació de persones amb discapacitat.

 

És suficient el compliment de les mesures alternatives?

La resposta en aquest sentit és clara: no. La finalitat de la LISMI és la contractació directa de personal amb discapacitat, i aquesta no es pot oblidar. Per aquest motiu s’estableix un període de 3 anys (exactament la mateixa validesa que el certificat d’excepcionalitat) perquè les entitats puguin contractar el personal necessari fins a arribar a la quota del 2% que estableix la Llei.

Si passats aquests 3 anys, no s’ha assolit l’objectiu, l’entitat haurà de tornar a demanar el certificat d’excepcionalitat per poder acollir-se, de nou, a les mesures alternatives esmentades.

 

I si es contracten persones amb discapacitat a través d’una ETT?

Aquesta opció es considera vàlida per poder assolir el compliment de la LISMI que, de fet, recull aquesta situació com una de les recomanades a efectes de facilitar l’assoliment de la quota mínima de persones amb discapacitat.

 

Llegir més:

La Llei d'integració social dels minusvàlids -LISMI- (1ª part)

 

Comparteix i difon