Àmbit
Formació

Universitat i ONG, treball en xarxa

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària

Moltes ONG tenen grups propis dins les universitats o col·laboren amb aquestes institucions per la cooperació al desenvolupament, la formació, el voluntariat i les campanyes de conscienciació. Aquestes sinèrgies afavoreixen l’intercanvi de coneixements i la materialització de propostes concretes.

Índex

ONGD amb presència a les universitats i Campus

Intermón Oxfam, Veterniaris Sense Fronteres i Amnistia Internacional, per exemple, tenen els seus propis grups universitaris al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Moltes ONG opten per aquesta opció, ja que ofereix als estudiants poder dur a terme campanyes descentralitzades que vénen de la ONG central.

En alguns casos, aquestes ONG estableixen vincles de col·laboració amb la pròpia universitat o amb les entitats que formen part d’aquesta (com la Fundació Autònoma Solidària de la UAB, la Fundació Solidaritat UB o la Oficina de Cooperació i Voluntariat de la UdG). Aquestes ONG pretenen arribar a un públic jove i el perfil dels estudiants universitaris encaixa perfectament dins d’aquest objectiu.

Col·laboracions entre universitats i ONG

Per la seva banda, les universitats també tenen interès en fer arribar al Campus campanyes i accions en temàtiques de cooperació per al desenvolupament i voluntariat. Les àrees o entitats universitàries que treballen en aquests aspectes volen potenciar aquest tipus de contactes, ja que proporcionen a l’alumnat una experiència sobre el terreny i en el cas que algú estigui interessat en una campanya concreta, pot utilitzar la ONG com a canal de participació.

Moltes vegades la universitat té interès en aprofitar una campanya d’una ONG per articular un grup de voluntaris. Aquesta situació beneficia tant a universitat com a ONG. Per una banda, la universitat no ha de generar material nou, si no que pot aprofitar el que ja està creat. Per altra banda, la ONG pot amortitzar millor tota la seva inversió en recursos. Per exemple, aquest curs els voluntaris i voluntàries de la FAS van organitzar una jornada al campus de la campanya de l’ONG SETEM “Roba Neta”: la FAS va poder aprofitar tota la feina feta per SETEM i traslladar-la i fer-ne difusió al Campus. En aquell moment una treballadora marroquina portada per SETEM estava oferint el seu testimoni a diferents espais i va poder venir a la UAB en el marc d’aquesta campanya, per tant la ONG va poder amortitzar millor la seva despesa en fer venir la treballadora del Marroc.

En La Setmana de la Cooperació a la UAB que organitza la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que enguany s’ha centrat en l’Àfrica, sempre es conviden a diverses ONG que expliquen la seva experiència i reflexions, així com dinamitzen alguns dels tallers.

La campanya de la Creu Roja “Salut Verda” s’ha portat aquest curs a la Universitat de Girona (UdG), el projecte consistia en la projecció de documentals sobre medicina i salut a la universitat. En la mateixa temàtica Medicus Mundi ha projectat documentals també a la Universitat de Girona i a la Universitat de Lleida (UdL).

L’organització Rumb a Gaza va celebrar el dia 17 de febrer unes jornades sobre la Segona Flotilla de la Llibertat arreu de diferents universitats, entre elles la Universitat de Barcelona (UB) i la UAB.

Una altra forma d’apropar la feina de les ONG als i les universitàries són les xerrades informatives sobre els estius solidaris que organitzen moltes ONGD.

Altres exemples són la Diada de la Solidaritat de la UdG (que tenia entre altres activitats una fira d’entitats) o l’exposició fotogràfica a la UdL “Bombai en blanc i negre” de l’ONG Sonrisas de Bombay.

Formació

En la tasca formativa trobem una altra forma de feina conjunta:

- La Federació Catalana d’ONG dicta el curs de cooperació que la FAS ofereix als estudiants de la UAB.

- Algunes universitats i ONG ofereixen màsters i postgraus, com passa per exemple a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) o la Universitat Rovira i Virgili (URV).

- Amb l’objectiu de fer arribar els valors de la pau i la justícia social, la Universitat de Girona (UdG) i Justícia i Pau, organitzen el Campus per la Pau.

- El Campus per la Pau de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) col·labora amb entitats i ONG oferint cursos especialitzats en l’àmbit de la cooperació, ajuda humanitària, etc. Són cursos de capacitació per a ONG i programes d’extensió universitària conduits per ONG.

Aquests són alguns dels molts exemples que podrem trobar en el treball en equip que realitzen tant universitats com en ONG en l’àmbit formatiu.

Les relacions amb les ONGD del sud

Algunes universitats tenen convenis amb ONG del Sud perquè els estudiants facin les seves pràctiques o un voluntariat amb l’entitat. Una de les universitats amb més tradició amb intercanvis d’aquest tipus és la UPC.

La Mireia Vidal ha estudiat Educació Especial a la UAB i l’any passat va fer les seves pràctiques a CANAT, una ONG de Piura, Perú. “La meva experiència a CANAT ha sigut molt enriquidora, tant personalment com professionalment. El fet d'estar amb nens amb problemes greus econòmics, d'aprenentatge, familiars... tant diferents com n'estem acostumats en el nostre entorn m’ha fet veure que és una realitat completament desconeguda i que la única manera d’entendre-la és viure-la”, valora la Mireia.

Combinar el treball i experiència d’universitats i ONG és una bona forma per a que els estudiants coneguin les campanyes que s’estan realitzant, es formin i participin per contribuir en la construcció d’un món més just.

Comparteix i difon