El mecanisme extraordinari de pagament de deutes de les AAPP
Comparteix
La Generalitat de Catalunya s'ha adherit al fons creat per l'Estat Espanyol per finançar els pagaments als proveïdors. Dins d'aquest mecanisme, s'inicia la primera fase en la qual les entitats creditores de les Administracions Públiques podran garantir el cobrament de determinats deutes pendents.
Què és el mecanisme extraordinari de pagament
El Govern espanyol va aprovar fa uns dies el Reial Decret Llei 8/2013, de 28 de juny, de mesures urgents contra la morositat de les administracions públiques i de suport a les entitats locals amb problemes financers.
Aquest RDL estableix noves fonts de finançament perquè les Administracions Públiques puguin fer front a diverses obligacions contretes i pendents de pagament, vençudes, líquides i exigibles abans del 31 de maig de 2013, i altres d'específiques obligades abans del 31 de desembre de 2012.
La Generalitat de Catalunya, així com altres ens locals i altres Comunitats Autònomes, s'han adherit a aquest tipus de finançament. Com a resultat, determinats deutes pendents de pagament per part d'aquests organismes seran directament abonats pel Govern Central, en nom i per compte de cadascun dels organismes deutors.
La norma estableix dues fases d'execució, la primera ja amb dates establertes, i la segona, amb dates encara per determinar.
Els ens adherits ja han tramés, abans del 19 de juliol de 2013, al Ministeri d'Hisenda i Administracions públiques la relació de les obligacions vençudes que els hi consten incloses a la primera fase d'execució, perquè puguin ser consultades, acceptades o reclamades en cas que hi hagi alguna que no hi consti, per part dels creditors amb cobraments pendents afectats.
Quins deutes es pagaran a la primera fase
Les dues fases de pagament han estat establertes segons el concepte de despesa. La que s'ha d'aplicar de forma imminent és la primera, que fa referència a les despeses següents:
- Concerts sanitaris, educatius i de serveis socials.
- Convenis de col·laboració que tinguin per objecte actuacions a canvi d'una contraprestació econòmica (per exemple, els convenis amb els col·legis oficials de farmàcia)
- Pagaments a entitats sense ànim de lucre i amb fins socials, que haurien d'haver estat satisfetes amb anterioritat a 31 de desembre de 2012, en l'àmbit de la infància, la discapacitat i la tercera edat.
- Subvencions per fer activitats de recerca i també a entitats inscrites en el registre de centres tecnològics i centres de suport a la innovació del Ministeri de Economia i Competència
- Transferències a entitats locals obligades amb anterioritat a 31 de desembre de 2012
- Proveïdors universitaris
La segona fase prevista pel Ministeri d'Hisenda està encara pendent d'aprovació per la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics. En aquell moment s'establirà la tipologia de les factures, el procediment d'inclusió i acceptació, i els corresponents terminis, encara pendents de determinar.
Què ha de fer l'entitat creditora per poder cobrar
Hi ha una sèrie de tràmits que han de fer necessàriament les entitats creditores per algun dels conceptes inclosos a la primera fase que vulguin accedir a aquest mecanisme de cobrament.
Els tràmits i terminis són els següents:
- Consulta per part del beneficiari de la relació de pagaments pendents que ha tramés la Comunitat Autònoma o Ens Local: del 25 de juliol fins al 6 de setembre de 2013
- Acceptació de la relació de deutes per part del beneficiari: del 25 de juliol fins al 6 de setembre de 2013
- Sol·licitud d'un certificat individual d'inclusió del deute per part del beneficiari perquè l'import pendent no s'ha trobat en la relació tramesa per l'administració deutora: del 25 de juliol fins al 6 de setembre de 2013
L'entitat beneficiària està obligada a acceptar el deute perquè el Ministeri la inclogui en el conjunt de factures o subvencions que ha de pagar. En el propi tràmit d'acceptació cal indicar un compte bancari (incloent-hi l'IBAN) on s'ha de fer efectiu el pagament.
Per poder fer qualsevol d'aquests tràmits és imprescindible que l'entitat tingui un certificat o signatura digital propi de l'entitat, emès per alguna de les autoritats de certificació admeses per l'Agència Tributària o per la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre.
No és possible utilitzar un certificat digital propi de la persona representant de l'entitat, ni d'un gestor o persona col·laboradora de l'administració, ha de ser necessàriament un certificat de l'entitat com a persona jurídica. Per tant, aquelles entitats que no en disposin i vulguin accedir al mecanisme de cobrament ho hauran d'obtenir el més aviat possible, i sempre abans del termini de finalització dels tràmits, el 6 de setembre de 2013.
Com s'han de fer cadascun dels tràmits
- Tràmit de consulta
Els deutes comunicats per l'Administració creditora es poden consultar en el web de la Generalitat de Catalunya (Consulta de l'estat de pagament dels documents). Cal fer un clic al desplegable "Altres entitats", seleccionar "Pagament de proveïdors de comunitats autònomes mitjançant FP" i fer clic al botó "Cercar".
També es poden consultar a la plataforma de l'AEAT (Pagaments a proveïdors dels ens locals i les comunitats autònomes).
En ambdós casos, caldrà utilitzar el certificat digital de l'entitat per poder accedir a la informació.
- Tràmit d'acceptació
L'entitat beneficiària, un cop consultada la relació de pagaments comunicats, ha de fer obligatòriament aquest tràmit, des de la pàgina web de l'AEAT, a l'apartat "Acceptació proveïdors". Novament, per poder accedir caldrà utilitzar el certificat digital de l'entitat.
- Tràmit de sol·licitud del certificat individual
Si l'entitat beneficiària, en fer la consulta, s'adona que algun dels cobraments pendents que per la seva naturalesa corresponen a la primera fase no han estat inclosos a la relació, pot demanar que s'incloguin, mitjançant la sol·licitud d'un certificat individual.
Per fer-ho, cal utilitzar un model normalitzat de sol·licitud, que cal adreçar de forma presencial a l'òrgan amb el que ha donat lloc al dret de cobrament. Si són factures que corresponen a diversos òrgans contractants, s'ha de fer una sol·licitud per cadascun d'aquests òrgans.
L'administració disposa de 10 dies hàbils a partir de la data del registre per resoldre la sol·licitud. El mes d'agost es considera inhàbil.
El silenci es considera negatiu, és a dir, si no es rep contestació es considerarà rebutjada.
Quan es faran efectius els pagaments
Els Ens Locals i les Comunitats Autònomes disposen fins al 20 de setembre per poder introduir al sistema els certificats individuals i, en aquests casos manifestar l'acceptació de les factures en nom de l'entitat beneficiària.
A data de l'elaboració d'aquest recurs, no hi ha encara un termini concret per a la liquidació dels pagaments afectats pel procediment extraordinari, però en reunions d'algunes entitats de segon nivell amb la Conselleria de Benestar Social i Família, s'està fent l'estimació de què es pugui fer efectiva el proper mes d'octubre.