5 consells per millorar la comunicació a les entitats
Comparteix
Diverses organitzacions del tercer sector comparteixen els seus coneixements i experiències sobre digitalització a una jornada virtual.
La jornada organitzada anualment per Suport Tercer Sector s’ha celebrat el 24 de novembre de forma virtual per segon any consecutiu. El format de la trobada es relacionava de nou amb el contingut de l’esdeveniment, que l'any passat tractava sobre el teletreball i enguany sobre com pot ajudar la transformació digital a la comunicació de les entitats.
En la primera part de la jornada, les 120 persones assistents van poder gaudir de dues ponències. La primera, del director del Barcelona Digital Talent Jordi Arrufi, que va exposar diversos exemples de projectes en els quals les eines digitals han estat imprescindibles i va donar una sèrie de consells en relació amb la digitalització, com ara la utilització de plataformes digitals per democratitzar la comunicació, tecnologies com la del ‘blockchain’ per treballar la transparència i ‘bots’ per automatitzar processos.
Per altre costat, Pep Marquès, director Corporatiu de Desenvolupament Organitzatiu i Transformació Digital de Barcelona Activa, va apuntar a la importància de fer accessible la comunicació: "si no ens fem entendre, la gent es quedarà sense alguns drets bàsics", va expressar. La segona part de la jornada va estar protagonitzada per persones treballadores de diferents organitzacions que van explicar com han utilitzat les eines digitals que tenien a l’abast per millorar la comunicació a la seva entitat.
1. Necessitats reals
Marta Pulgar, cap de comunicació i incidència d’Arrels Fundació, va assegurar que el més important a l’hora de crear campanyes de comunicació és enfocar-les a partir de necessitats reals. Així ho van fer a Arrels amb la campanya #ElVotInvisible, l’objectiu principal de la qual era fer arribar les demandes de les persones sense llar a les forces polítiques.
En aquest sentit, un altre dels consells que va oferir la cap de comunicació va ser el de “donar veu a les persones protagonistes” de la causa. També va recordar la importància d’escoltar, generar diàleg a través de tots els canals possibles i fer que tota l'organització pugui comunicar.
2. Objectius clars i realistes
Juan Mezo, responsable de Giving Tuesday, va començar la seva intervenció afirmant que per comunicar bé és essencial tenir uns objectius clars i saber prioritzar el públic al qual es vol arribar. En el seu cas, van utilitzar la plataforma digital Audiense per monitoritzar el seu hashtag i veure quines iniciatives s’havien impulsat a partir de l'etiqueta #GivingTuesday al territori.
Segons Mezo, en qualsevol campanya de comunicació s’han de considerar els següents punts: atendre la fase pre-campanya; triar un objectiu realista; definir el marc temporal; descriure-la bé perquè connecti amb l’audiència; utilitzar fotografies de bona qualitat, penjar vídeos i publicar continguts variats a les xarxes.
3. Formació en competències digitals
Conscients que existeix una gran mancança de competències digitals a les organitzacions, des de Fundación Esplai van crear el projecte DigitalizaciONG. Aquest va dividir-se en tres fases, segons va explicar el responsable d’Innovació Gabriel González.
La primera consistia en la realització d’un qüestionari d’autodiagnosi per comprovar el nivell de maduresa digital de les entitats, la segona va estar centrada en la formació en competències digitals i en un procés d’acompanyament per incorporar tot allò que s’havia ensenyat i l’última es basarà en la publicació d’una guia de recursos que s’està elaborant a partir de les reflexions de les entitats participants.
4. Models híbrids
Des de Plataforma per la Llengua, Roger Torrents, expert en digitalització i membre de l’executiva, va confessar que la constitució de la seva estratègia digital no havia estat fàcil ni lineal. Abans de tot, van haver de considerar el moment en què se situaven quant a acolliment de la innovació.
Tenir persones treballant a l’entitat amb coneixements digitals, segons Torrents, pot ajudar a posar en marxa determinades iniciatives. Tot i així, l’expert va indicar que segueixen complementant les seves campanyes de comunicació amb accions de carrer per arribar a més persones.
5. Autogestió i apoderament
La primera pregunta que es van fer Joan Sánchez i els seus companys abans de crear la cooperativa sense ànim de lucre Ticketic va ser: "podem engegar un procés que ens permeti l’autogestió d’entrades tenint en compte uns valors solidaris que les empreses convencionals no consideren ni comparteixen?"
A partir de la detecció d’una necessitat, en aquest cas la gestió d’entrades, van pensar en una eina: l’autogestió. Després, la van convertir en un servei. El seu objectiu és "potenciar la mirada transformadora entorn la indústria cultural des d’una plataforma que permeti ajudar a projectes socials i solidaris". El consell més valuós que donen és, per tant, dotar-se d’eines digitals que apoderin les entitats.
Afegeix un nou comentari