Àmbit de la notícia
Social

El tercer sector social reclama 180 milions més al govern català

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Una quarantena de membres d’entitats i federacions del tercer sector social reclamen més finançament.
    Una quarantena de membres d’entitats i federacions del tercer sector social reclamen més finançament.
  • Una imatge de l'acte reivindicatiu sota el lema 'Per un finançament just'.
    Una imatge de l'acte reivindicatiu sota el lema 'Per un finançament just'.

Entitats i federacions de serveis d’atenció a les persones alerten que els pressupostos públics de Catalunya es tornen a quedar curts.

La Confederació Empresarial del Tercer Sector, l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives –associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions– que presten serveis socials i d’atenció a les persones a Catalunya, quantifica en 180 milions d’euros els increments necessaris aquest any per part del govern català per poder donar uns bons serveis d’atenció a les persones.

Aquesta dada la van fer pública fa uns dies en un acte en el qual van voler mostrar una fotografia de front comú amb cartells amb el lema ‘Per un finançament just’. A l’acció hi van participar una quarantena de membres d’entitats i federacions del tercer sector social i van lamentar que el pressupost del 2022 de la Generalitat “consolida l’infrafinançament del sector”.

La reivindicació d’entitats i federacions és un pla plurianual de millora del finançament que, segons expliquen, permetria millorar les condicions laborals de les 100.400 professionals del sector.

Així, parlen de congelació de les inversions i asseguren que els pressupostos de la Generalitat no preveuen cap millora en el finançament dels serveis d’atenció a la gent gran, de salut mental, d’atenció a persones amb discapacitat, dels centres d’atenció precoç, ni dels serveis d’acció social amb infants, joves, famílies.

Es queixen, a més, que els números constitueixen "un clar incompliment de l’Acord per una Catalunya Social", signat entre el Govern i les entitats representatives del tercer sector el 31 de juliol de 2020, entre d’altres compromisos. La Confederació recorda que s’està parlant “de serveis de responsabilitat pública i, per tant, és responsabilitat de l’administració dotar els serveis del pressupost necessari per assegurar unes condicions òptimes que permetin assolir la qualitat de l’atenció desitjada”.

“La crisi de la Covid-19 ha evidenciat l’infrafinançament estructural que pateix el sector de la gent gran des de fa anys. El dèficit tarifari respecte l’evolució de costos l’han suportat les entitats i professionals”, assegura Montse Falguera, des de la Feate, federació que agrupa a entitats d’iniciativa social sense afany de lucre que presten serveis al sector de la gent gran.

En la mateixa línia, el president de La Confederació, Joan Segarra, resumeix que “el sistema de serveis públics d’atenció a les persones de caràcter social pateix un infrafinançament crònic des de fa més de 12 anys”. En definitiva, segons La Confederació, consideren que els comptes aprovats no reflecteixen el reconeixement del sector social com un pilar de l’estat del benestar al costat de la salut i l’educació.

A principis d'any, la Taula del Tercer Sector i La Confederació ja van reclamar al govern català mesures de suport per als col·lectius en situació de vulnerabilitat i per a les entitats. La petició la van fer explicant que es trobaven desbordades pel sobreesforç de gairebé dos anys de pandèmia i van demanar solucions de finançament perquè les entitats puguessin seguir fent la feina d’acompanyament. Les entitats ja venien d'un 2020 complicat: una de cada quatre entitats socials va tancar amb pèrdues el 2020.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari