Cormac Russell: “No hi ha millor medicament que la comunitat”
Comparteix
L’investigador social posa al centre les accions i el poder de la societat civil i dels barris, agents que també poden aportar coses molt positives.
Cormac Russell, director general i fundador de Nurture Development Limited, ha estat l’encarregat de fer la conferència inaugural del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, un esdeveniment que ha aplegat diferents entitats i agents del sector per repensar de manera conjunta la reconstrucció social en el context de postpandèmia.
En la seva ponència ha volgut transmetre la necessitat de mobilitzar la societat civil, “perquè tothom té alguna cosa a aportar”. La proposta se centra en un canvi en les polítiques i en “recuperar la democràcia impulsada des de la base”.
Aquest plantejament, en el qual la comunitat deixa el rol d’agent ajudat i les institucions el de qui ajuda, es basa en en tres premisses. D’una banda, cal descobrir i recuperar els actius de la societat civil: “De quins recursos disposen? De què s’enorgulleixen?”. Això ha de permetre les institucions poder establir una millor relació amb les associacions i persones dels barris, tenint més presents les seves necessitats reals (i no pressuposades com fins ara). El darrer pas de la proposta es basa l’acció amb la comunitat al centre.
En la seva explicació, Russell ha posat sobre la taula la tasca, no només de les entitats del tercer sector social, sinó d’aquelles xarxes molt més informals, com ara un club de lectura o de senderisme, que generen suport mutu entre els ciutadans i ciutadanes. En aquest sentit, ha volgut destacar la importància del suport dins de la societat civil per fer front a situacions complicades: “No hi ha millor medicament que la comunitat. Qui pertany a una comunitat i a una xarxa social viu millor”.
@CormacRussell: "No hi ha millor 'medicament' que la comunitat. Està comprovat que qui pertany a una comunitat i a una xarxa social viu millor. La força de la societat és la manera en què s'organitza en comunitat".#7CongrésTaula #reconstrucciósocial pic.twitter.com/2qm4zTk0L2
— Taula Tercer Sector (@Taula3sector) June 15, 2022
L’investigador social és autor d’‘Asset-Based Community Development (ABCD): Looking Back to Look Forward’ un llibre en el qual ha pogut comprovar de primera mà com arreu del món les persones ‘normals’ han tingut la capacitat de millorar el seu entorn i és precisament cap a aquest camí on considera que s’han de moure les societats.
Per poder-ho fer, Cormac Russell veu necessària la col·laboració entre el tercer sector social i les institucions, com a agents que es complementen. Alhora, ha manifestat tres canvis que s'han de produir: allunyar-se d’allò que no funciona i apropar-se a allò que dona més força, deixar de banda el fet de només donar serveis per, també, buscar els valors que pot aportar la comunitat i, finalment, evitar posar per davant les necessitats i l’agenda pròpia per apropar-se a les necessitats de la comunitat.
Segons Russell, actualment l’acció dels qui ajuden se centra sobretot en aquelles comunitats que necessiten una ajuda total. Al seu parer, però, també cal intervenir en les que, disposant d’uns actius, també poden millorar amb petits suports. Tot, per tal que la comunitat pugui formar part activa de les accions a la societat i d’aquesta manera millorar la seva situació i la de l’entorn.
Afegeix un nou comentari