Àmbit de la notícia
Informàtic

Recursos3s.org, un cercador de recursos tecnològics per al tercer sector

Entitat redactora
Colectic
  • Un ordinador portàtil en una imatge d'arxiu.

Aquesta plataforma ofereix un ampli ventall d'eines per trobar solucions en més de 30 àmbits.

Recursos3s.org és un cercador amb més de 350 recursos tecnològics per al tercer sector, documentats, categoritzats i amb la possibilitat de ser valorats i comparats per la persona usuària. Una plataforma que ofereix un ampli ventall d'eines i entitats proveïdores per trobar solucions en més de 30 àmbits, des de la gestió de la base social a la productivitat personal, des d’aplicacions mòbils molt simples a eines globals de gestió com CRMs o ERPs.

La iniciativa va néixer en ple confinament, quan Pedro Álvarez es va posar a bolcar un conjunt d’eines que tenia recollides en un full de càlcul. L’objectiu era fer-les accessibles en un moment en què es van tornar imprescindibles per a moltes entitats i professionals que fins llavors havien esquivat la transformació digital.

I és que les organitzacions i les persones que hi treballen són sovint conscients de la necessitat d’incorporar algun tipus de tecnologia per donar resposta a processos de gestió o explotació de la informació, però tenen enormes dificultats per localitzar les alternatives que el prolífic món que les TIC els ofereix.

Amb aquesta mirada sectorial, va seleccionar eines que responguessin a alguna d’aquestes quatre condicions: codi obert, no tenir cost de llicència, oferir condicions específiques per a entitats no lucratives o ésser específiques per a ús d’entitats del Tercer Sector. Pel que fa als proveïdors de serveis que hi apareixen, els criteris fonamentals són oferir serveis tecnològics principalment a entitats no lucratives i/o que ells mateixos en formin part, del Tercer Sector.

A més, la plataforma demana la col·laboració de les persones usuàries, que poden aportar noves eines a través del formulari o avaluar els recursos amb estrelles i comentaris.

Álvarez, però, alerta que per usar la web s’ha de fer abans una reflexió sobre l’ús estratègic de les TIC: “Acumular tecnologies parcials no és cap garantia de bona gestió i poden arribar a situar l'entitat en una posició de risc de l'eficiència. Cal pensar globalment, definir necessitats, escollir les millors eines per a aquell moment i aquella entitat i, a partir d'aquí, complementar-les amb altres eines d'ús més específic que millorin el dia a dia de l'entitat”.

En clau de futur

L'acollida ha sigut satisfactòria, amb més de 1.500 visitants diferents al mes de mitjana, i Álvarez espera trobar el temps per continuar-la actualitzant. Es planteja també limitar el repositori a les eines de codi obert per "alinear el projecte amb la sobirania tecnològica a la qual hauria d'aspirar tota organització".

Recordem que el codi obert suposa que totes les persones que ho vulguin poden accedir al codi d'aquella eina per modificar-lo i millorar-lo de forma col·laborativa i que, per tant, no és propietat d'una empresa que se'n beneficia i tenim el control sobre l'ús que se'n fa de les nostres dades.

Ell és conscient que per tirar la plataforma endavant calen més recursos de gestió, però per ara considera que la dedicació ha valgut la pena "si qualsevol professional troba en aquesta pàgina l'eina que doni resposta a la seva necessitat, petita o gran".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari