'Activistes per la vida' que apropen els drets humans a les alumnes de secundària
Comparteix
L’entitat Entrepobles, amb la col·laboració de La Perifèrica, ha elaborat un projecte didàctic amb l’objectiu de formar a l’alumnat d’ESO sobre la vulneració de drets humans.
Hondures i Guatemala són considerats dos dels països més violents del món, segons detallen des d’Entrepobles. La realitat que viuen aquestes dues cultures, i l’afectació directa de les accions que vulneren els drets humans, a més de la criminalització a les defensores, és la temàtica principal que vol difondre la unitat didàctica i l’espai interactiu ‘Activistes per la vida’, elaborada per Entrepobles, amb l’ajuda de l’entitat La Perifèrica i el defensor mexicà Gustavo Castro.
El projecte interdisciplinari està dirigit a l’alumnat de secundària, de primer, segon i tercer d’ESO, i s’organitza en un total d’onze tallers i activitats que culminen amb l’elaboració d’un vídeo col·laboratiu que plasmi el mapa de vulneracions de drets humans que es produeixen en l’entorn proper de les alumnes.
#UnidadDidáctica | ¿Eres profe y quieres profundizar sobre los #DDHH y el papel de las defensoras en su protección?
— Entrepueblos Entrepobles Entrepobos Herriarte (@EntrepbsHarte) August 17, 2022
Echa un vistazo al espacio interactivo y a la guía didáctica: https://t.co/xfvGXKM217 pic.twitter.com/xcab5vD5BT
La dura situació actual d’Amèrica Central
Una de les finalitats d’‘Activistes per la vida’ és donar a conèixer la realitat que pateixen Hondures i Guatemala, però també la situació actual de l’Amèrica Central, emmarcada per contextos que impliquen diferents circumstàncies de violències impunes. Per exemple, la violència patriarcal i la vulneració dels drets de les dones, i l’extractivisme, dut a terme per grans empreses europees.
Segons plasmen des d’Entrepobles, però, l’objectiu principal rau a aconseguir que l’alumnat comprengui la importància dels drets humans i la seva defensa, i s’integri als seus currículums l’estudi de la vulneració dels drets humans, tant del nord com del sud global. Es posa èmfasi, però, en les veus i experiències de les defensores d’aquests, per tal de contribuir en la protecció i enfortiment de les estructures comunitàries.
"Volem donar a conèixer realitats diferents als joves espanyols i catalans, temes que poden semblar allunyats, però que es poden vincular amb desigualtats i problemàtiques locals", explica el coautor del material didàctic Àlex Egea, de La Perifèrica. La guia es començarà a implementar als instituts amb l’arribada del nou curs, al setembre.
Egea explica que les experiències de les defensores de drets humans a l’Amèrica Central, especialment a Guatemala i Hondures, ha permès descobrir les entitats què hi ha darrere i la tasca col·lectiva de les comunitats que lluiten pels seus drets. "Ens centrem sempre en el subjecte individual, però no ho hauríem fer", explica Egea.
L’organització del projecte
Les tasques i aprenentatges a assolir són diversos, des de comprendre la importància dels drets humans i la seva defensa en processos polítics, socials i culturals; passant per conèixer a diferents defensores dels drets humans, concretament de Guatemala i Hondures, fins a aprofundir amb diferents protagonistes locals que lluiten contra la vulneració dels drets humans.
A més, també es busca poder descriure diferents situacions i contextos de vulneració de drets humans, específicament de l’entorn proper. I, per últim, les alumnes tindran la missió de defensar i reivindicar la importància de la divulgació dels drets humans, tant en entorns locals com internacionals. "Hem creat continguts catalitzadors entre el coneixement que cal tenir del món global, amb la part més local, amb connexions i vincles", afirma Egea.
Per tant, les tasques que desenvoluparà l’alumnat consisteixen a analitzar, aprofundir i reflexionar sobre el tractament dels drets humans a l’Amèrica Central, amb la finalitat que desenvolupin i aprenguin actituds de defensa i divulgació d’aquests per aplicar en la seva vida quotidiana i en contextos més globals. "L’objectiu més essencial és que les adolescents, si identifiquen vulneracions de drets al seu entorn, actuïn des de l’acció propera i comunitària, que no siguin subjectes passius", considera el coautor del material didàctic.
Diferents activitats i tallers per potenciar l’aprenentatge
Segons plasmen des d’Entrepobles, la seqüència d’aprenentatge i els principis didàctics tindran en compte les següents arrels pedagògiques: experiència, indagació, discussió, consens i acció. A més, les diferents activitats del projecte es divideixen en tres seccions: fase inicial, fase de desenvolupament i fase final.
Alguns exemples de tallers són ‘Què sabem sobre els drets humans?’, que consisteix en la conformació d’un mural de coneixements; ‘El que passa a l’Amèrica Central’, en format de reflexió grupal escrita; i ‘Mapejant el nostre territori’, una activitat prèvia al rodatge del vídeo final del projecte, en el qual es plasmaran les vulneracions de drets humans de la zona.
Des d'Entrepobles i La Perifèrica expliquen que la idea és dur a terme un estudi pilot per avaluar l’impacte del material, com es reben els coneixements i, en definitiva, els avantatges i inconvenients.
La defensa dels drets humans
‘Activistes per la vida’ és un projecte que va néixer amb l’exposició fotogràfica del fotoperiodista Gervasio Sánchez, i pretén ser una eina d’Entrepobles per continuar la seva tasca de suport a les organitzacions defensores dels drets humans, ambientals, feministes i indígenes d’Amèrica Llatina.
L’entitat detalla que és una manera d’apropar el públic a les persones que viuen amenaçades de mort per defensar els seus territoris, els drets de les dones i la llibertat de les ciutadanes. ‘Activistes per la vida’, segons Entrepobles, es basa en les relacions de solidaritat entre les comunitats i organitzacions que treballen a l’Amèrica Central per garantir una vida digna, plena de drets, per a totes les persones.
Afegeix un nou comentari