Àmbit de la notícia
Cultural

El documental sobre la fita històrica de la Colla Joves Xiquets de Valls que es pot veure en streaming

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Imatge del tres de nou sense folre durant la diada de Santa Úrsula 2019.
    Imatge del tres de nou sense folre durant la diada de Santa Úrsula 2019. Font: Colla Joves Xiquets de Valls
  • 'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves' retrata un moment històric, així com el caràcter de la colla castellera.
    'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves' retrata un moment històric, així com el caràcter de la colla castellera. Font: Colla Joves Xiquets de Valls
  • El documental de Xavi Marimón compta amb diversos testimonis de persones del món casteller, però també de fora d'ell.
    El documental de Xavi Marimón compta amb diversos testimonis de persones del món casteller, però també de fora d'ell. Font: Xavi Marimón

Filmin ofereix la pel·lícula 'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves', el que suposa que, per primera vegada, una colla castellera tindrà continguts propis en una plataforma de reproducció en línia.

El tres de nou sense folre és un dels castells més difícils del món. Ho demostra que només dues colles han aconseguit aixecar-lo en l'època moderna malgrat els diversos intents: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls. Es dona el cas, a més, que ambdues el van poder aixecar per primera vegada el 27 d'octubre de 2019, en la diada de Santa Úrsula, un dels moments àlgids del món casteller pocs mesos abans de l'inici de la pandèmia de la Covid-19, impacte que va suposar l'aturada de l'activitat de les colles castelleres.

Per recordar aquesta fita històrica, des de la Colla Joves Xiquets de Valls van impulsar la realització d'una pel·lícula que copsa aquell moment únic que es va donar en la tercera ronda de la diada. 'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves' és un documental que retrata del caràcter de la colla i que recopila testimonis del món casteller, però també de fora d'ell, sobre com van viure aquella diada en la qual va haver-hi molts alts i baixos emocionals a causa dels diversos intents d'aixecar un castell que finalment es va poder assolir.

Ara, un any després de la seva estrena, temps en el qual el documental dirigit per Xavi Marimón s'ha anat projectant en pantalles grans en diversos punts del territori català, 'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves' es pot veure a Filmin, disponible per a les persones subscriptores del servei. Es tracta de la primera vegada que una colla castellera tindrà continguts propis en una plataforma d'streaming. La Colla Joves Xiquets de Valls, un cop més fent història.

Diada d'emocions

"Després de molts anys amb la il·lusió d'aixecar el tres de nou sense folre, i amb alguns intents que no van fructificar, tot el bon treball fet va donar els seus fruits durant la diada de Santa Úrsula 2019", afirma Marimón, membre de la colla i director del documental. "Vam viure una diada amb moltes emocions, que van anar canviant, de manera molt extrema, d'una ronda a l'altra. I el resultat ens va portar a fer aquest documental que mostra les emocions que vam sentir en aquella diada", exposa.

Amant del cinema, Marimón va rebre la proposta de realitzar aquesta peça audiovisual de part d'un company de la colla, i un dels protagonistes del mateix documental. "Va ser durant la pandèmia, i veient el potencial d'aquesta història, ho vaig traslladar a la colla, els va semblar una bona idea, van creure-hi i em van donar totes les facilitats per impulsar el projecte", afirma el director del documental sobre una peça audiovisual que tracta d'anar més enllà dels reportatges periodístics o altres tipus de continguts fets fins ara sobre la colla.

La pel·lícula es va estrenar el 14 d'octubre de 2021 als JCA cinemes de Valls. "Va tenir una recepció molt maca i agraïda", valora Marimón, que explica que el documental va continuar viatjant pel territori català, i Marimón juntament amb ella, per projectar-se a les seus d'altres entitats i colles a Barcelona, Tarragona o Olot, entre altres municipis. "La primera parada va ser al novembre, en la primera edició del Festival de cinema Castells", esdeveniment que organitza la Revista Castells i en el qual el documental va guanyar el premi a la millor fotografia.

"Un cop realitzat aquest recorregut per pantalles grans, vam valorar altres opcions de visibilitzar aquesta història de sentiments que, a banda de mostrar un moment, retrata una colla, com és la nostra, i el seu caràcter", considera Marimón. Des de la Colla Joves Xiquets de Valls afirmen que en aquest pas dins una plataforma de contingut en línia, s'ha escollit Filmin, plataforma amb la qual, diuen, s'han trobat amb totes les facilitats. "Ena plataforma de casa nostra, que aposta per continguts independents, de qualitat i també per la llengua catalana", diuen.

El documental, que està disponible a Filmin des d'aquest mes de desembre, ja ha rebut les primeres reaccions que, tal com assenyala Marimón, "han estat molt positives". "Esperem que la vegi molta gent, tant de Catalunya, com de fora de Catalunya, siguin castellers o no", afirma. Sigui com sigui, aquesta és una gran passa que obre la porta a què el món casteller pugui incloure contingut propi en plataformes de contingut en streaming com Filmin. "El món casteller cada cop genera més interès", creu el membre de la colla.

Una temporada de represa

La temporada 2022 ha estat la de la represa del món casteller, ja sense restriccions de cap mena. La pandèmia va suposar una aturada al gran moment que vivia el món casteller l'any 2019, en part gràcies a la fita històrica aconseguida per la Colla Joves Xiquets de Valls. És possible tornar al nivell assolit en aquell moment? Marimón creu que durant aquest any de represa l'evolució de les colles amb més arrelament ha estat molt ràpida, i considera que aquestes tornaran a fer grans castells com els que es feien abans de la pandèmia.

No obstant això, la tornada no ha estat igual per a totes les colles. "Per a les colles amb menys arrelament i menys massa social, la represa està sent molt complicada", insisteix Marimón. "Veig molt difícil que globalment, tenint en compte totes les colles, tornem al nivell al qual vam arribar l'any 2019", assereix el director del documental de la colla. "El nivell de creixement ha sigut desigual i s'ha vist una distància molt gran entre colles amb més arrelament i les colles amb menys solera", diu.

De manera indirecta, diu Marimón, les projeccions que s'han dut a terme al llarg del territori català han ajudat, en certa manera, a les colles més petites que han acollit el documental i que necessitaven recuperar-se del cop. "Els vam donar una empenta perquè la gent es tornés a enganxar als castells", afirma. En definitiva, queda molta feina a fer i encara queden anys per veure si el nivell assolit de totes les entitats és comparable al qual es va arribar prepandèmia. "Recuperar el nivell global serà el repte més difícil", sentència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari