Àmbit de la notícia
Social

La Fundació Aspasim dona una segona vida a les bosses de paper en desús

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • 'Bosses amb sentit' recicla les bosses de paper i fa que els comerços les tornin a utilitzar.
    'Bosses amb sentit' recicla les bosses de paper i fa que els comerços les tornin a utilitzar.
  • Un dels punts de recollida on veïns i veïnes de Sarrià-Sant Gervasi poden deixar les bosses de paper en bon estat que ja no fan servir.
    Un dels punts de recollida on veïns i veïnes de Sarrià-Sant Gervasi poden deixar les bosses de paper en bon estat que ja no fan servir.

Es diu ‘Bosses amb sentit’ i és un projecte que evita residus, promou l’ocupació de persones amb discapacitat i fa xarxa amb els comerços de Sarrià, a Barcelona.

Les veïnes i veïns del districte de Sarrià-Sant Gervasi, a Barcelona, poden dipositar les bosses de paper que no fan servir en diferents punts de recollida instal·lats al barri, la Fundació Aspasim les pinta i fa més atractives, i els comerços del barri les reutilitzen. És el que es coneix com a circuït d’economia circular, per evitar residus, i alhora es creen llocs de feina per a persones amb discapacitat.

El Centre Cívic casa Orlandai, el Casal de Gent Gran Can Fàbregas, el Mercat de Sarrià i la Seu del Districte de Sarrià-Sant Gervasi són alguns dels punts de recollida de bosses de paper.

“L’activitat de pintar bosses ja fa molt que es treballa al Taller Ocupacional. Al veure que les bosses quedaven molt maques i que els nois gaudien de l’activitat es van començar a comercialitzar a través d’una coneguda de la presidenta de la Fundació d’Aspasim, Carme Sala, i ella mateixa portava les bosses a la botiga un cop acabades”, explica la directora del Servei de Terapia Ocupacional de la Fundació Aspasim, Gemma Obach.

El pas següent va ser parlar-ho amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi i l’Eix de Comerciants de Sarrià i la iniciativa es va anar estenent amb més comerços que s’hi van implicar.

En un projecte s’hi ajunten molts valors: ‘Bosses amb sentit’ és reciclatge, perquè s’utilitzen bosses en bon estat, però que el veïnat ja no utilitza, i és inclusió, perquè l’activitat garanteix que les persones amb discapacitat intel·lectual greu del taller ocupacional d’Aspasim poden realitzar una tasca amb la qual se senten realitzades i que té un sentit, ja que la feina que fan al taller té una sortida.

També és important la implicació del teixit comercial i de les persones compradores: “La solidaritat es produeix quan comerços i consumidores compren les bosses amb sentit i contribueixen a fer que l’activitat es pugui continuar fent”, indica Obach.

Recollir les bosses, distribuir-les a tots els tallers, pintar-les, enganxar els adhesius i dur-les als comerços són feines en les quals participen, en funció des seus interessos i del nivell d’autonomia, les persones del taller d’Aspasim.

Bona rebuda al barri

“Des del principi el projecte ha tingut molt bona rebuda al barri. Molta gent ja coneix l’entitat, ja que allà hi tenim dues unitats de taller ocupacional i llars residencials. Així que de seguida hem notat una acollida molt calorosa per part de tothom”, coincideixen Obach i també Rosa Negre i Liberto Pros, monitora i monitor del taller ocupacional. A més, insisteixen en la importància de la implicació de l’Ajuntament de Sarrià-Sant Gervasi i de l’Eix de Comerciants de Sarrià.

A l’agost s’havien fet més de dues mil bosses per a una vintena de comerços.

La Fundació Aspasim és una entitat sense ànim de lucre que, des de 1938, potencia el benestar i la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual greu a través de projectes educatius, ocupacionals, d’habitatge, de salut i d’oci.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari