La Bonne, en perill després de més de vint anys d’activitat feminista
Comparteix
El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison no té garantida la seva continuïtat, tot i haver estat negociant el conveni de cessió de l’espai durant gairebé una dècada.
L'Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison denuncia que la continuïtat del projecte està en perill. El conveni de cessió de l'espai, que permetria que l'activitat de La Bonne continués durant almenys quinze anys més, no es podrà formalitzar. Per signar l'acord, la Diputació de Barcelona exigeix tenir la Declaració d'Utilitat Pública (DUP), un tràmit que, segons La Bonne, és "impossible de resoldre amb el temps de legislatura restant".
Des del Centre de Cultura de Dones asseguren que aquest tema porta sobre la taula des del començament de la legislatura i que, per part de la Diputació, sempre ha semblat existir una bona voluntat política per signar el conveni. Ara, però, qualifiquen de "trampa burocràtica" l'exigència de la DUP per poder continuar amb la seva activitat. "Cada any hem d'estar batallant pel conveni", explica Marta Vergonyós, directora de l'entitat, "el primer acord es va signar fa vint anys i era prorrogable uns altres deu, per tant, no hi hauria d'haver problema, però el que falta ara és voluntat política", assegura Vergonyós.
L'equip jurídic del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison ha elaborat un informe analitzant la situació en què s'exposa que, en els vint anys d'activitat del centre, mai s'ha exigit la Declaració d'Utilitat Pública per dur a terme la seva activitat. L'informe també evidencia que, en aquesta legislatura, la normativa no ha canviat i que, per tant, no seria necessari el tràmit per tirar endavant el conveni.
A més, el passat mes de març la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l'ajuntament de Barcelona i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya van declarar el Centre com a Entitat d'Interès Públic un requisit, en principi, suficient per a l'aprovació del conveni.
En aquest sentit, Marta Vergonyós afirma que, tot i les peticions de negociació i la voluntat per part de l'Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de tramitar la documentació necessària, des de la Diputació les han remès a la seva àrea jurídica en el que Vergonyós qualifica de "discurs opac".
La directora de La Bonne també assegura que hi ha un "problema de fons" i és que "no hi ha cap voluntat que l'edifici continuï sent un centre de cultura de dones", ja que, segons assegura, la Bonnemaison "és un dels principals focus de resistència que queden enfront de la institucionalització total dels feminismes amb llibertat d'acció, contingut i discurs".
Aquesta situació deixa La Bonne en "la pitjor situació viscuda en els vint anys del Centre de Cultura de Dones", segons el darrer comunicat de l'associació.
#LaBonneEsPlanta i les seves més de noranta entitats també
Des de La Bonne s'han organtizat diverses protestes per tal de forçar la signatura del conveni. El passat mes de març, algunes de les més de noranta entitats que formen part del Centre van enviar cartes signades a la Diputació destacant la importància de la seva activitat com a Entitat d'Interés Públic.
Tot i així, davant la negativa a negociar de la Diputació, el pròxim 11 de maig s'ha organitzat una plantada per exigir un conveni digne, coincidint amb el lema de la campanya #LaBonneEsPlanta. "Crec que serà un dia històric", comenta Marta Vergonyós, directora de La Bonne, "animem a tothom a unir-se a la protesta i a portar alguna cosa per plantar".
Més enllà de l'assemblea oberta i la plantada, des de l'Associació Promotora no descarten més accions de protesta. Vergonyós comenta que "hem entès que, davant aquesta situació, hem de passar a la desobediència civil" i que, per aquest motiu, no descarten dur a terme una tancada. "Si ens hem de tancar de manera indefinida, ho farem", afirma Vergonyós.
#LaBonne torna a estar en perill! Per això us convoquem a l’Assemblea Oberta i a l’acte de plantada el proper 11 de maig a les 19:00h.
— La Bonne (@LaBonne_CCDFB) May 2, 2023
Per assistir a l'acte, ompliu el següent FORMULARI https://t.co/NyLIQypng3
#ExigimUnConveniDigne#LaBonneNoEsToca#LaBonneEsPlanta pic.twitter.com/2GZmi4yMO5
Un espai feminista de referència a la ciutat
El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison té el seu origen en l'Institut de Cultura Popular que la pedagoga Francesca Bonnemaison va fundar a principis l'any 1910, al mateix temps que la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca pública de dones de tota Europa. L'any 1922, l'activitat de l'Institut i de la Biblioteca es va traslladar al barri de Sant Pere, on s'ha mantingut fins a l'actualitat.
La relació de l'espai amb la Diputació de Barcelona es remunta a l'any 1941, quan es va signar el primer conveni de cessió que l'espai que, fa ja més de vuitanta anys, incloïa una clàusula específica i determinant on s'exigia que aquesta s'hauria de fer càrrec de continuar l'obra iniciada per l'Institut de Cultura de la Dona i que, per tant, l'edifici seguiria sent per les dones.
L'any 2003 l'Associació Promotora del Centre de Cultura de Dones va signar un conveni per fer ús de dues plantes de l'edifici. Un any després, es va fer la inauguració formal de l'Espai Francesca Bonnemaison i amb ella naixeria el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
Actualment, el Centre de Cultura de Dones Francesa Bonnemaison aglutina més de noranta organitzacions de dones creadores, a més d'un centre de creació, un espai de residències artístiques, un centre de formació, un espai de trobada dels diversos feminismes, una ràdio i un espai de reunió.
"La Bonne no és un hotel d'entitats, és un ecosistema viu", diu orgullosa la directora del Centre, Marta Vergonyós. "No donar-li la importància que té és pervers", segueix "i intentar fer desaparèixer la seva genealogia i història és absurd".
Afegeix un nou comentari