Àmbit de la notícia
Comunitari

Fruita amb Justícia Social lamenta que s’aturi la construcció de l’alberg a Lleida per a persones temporeres

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, reunit amb el conseller de drets socials Carles Campuzano.
    L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, reunit amb el conseller de drets socials Carles Campuzano. Font: Ajuntament de Lleida
  • El nou govern municipal de Lleida ha tirar enrere el projecte de construcció de l'equipament d'acollida al barri de Pardinyes.
    El nou govern municipal de Lleida ha tirar enrere el projecte de construcció de l'equipament d'acollida al barri de Pardinyes. Font: Llicència CC
  • Fruita amb Justícia Social insta l'Ajuntament de Lleida a reconsiderar la decisió.
    Fruita amb Justícia Social insta l'Ajuntament de Lleida a reconsiderar la decisió. Font: Fruita amb Justícia Social Twitter

La plataforma insta l’Ajuntament de Lleida a reconsiderar la decisió i avisa que “el debat sobre el model d’acollida no pot ser una excusa per perpetuar la vulneració dels drets”.

 

No hi haurà alberg a Pardinyes”, va sentenciar Fèlix Larrosa, en una reunió amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. El nou alcalde de Lleida confirmava així la decisió de la Paeria de fer marxa enrere en la construcció de l’Equipament d’Acollida per a Persones Temporeres (ECMU) impulsat per l’anterior govern municipal al barri lleidatà de Pardinyes

El paer en cap ha justificat que l’equipament, que havia de servir d’allotjament per a persones que venen a treballar temporalment a la regió durant la campanya agrària, per a persones sense llar durant l’hivern i per a qualsevol altra emergència de la ciutat, no és compatible amb el model que defensa el seu govern per a la ciutat. 

La plataforma Fruita amb Justícia Social ha carregat contra la decisió del nou govern municipal i creu que aturar la construcció de l’equipament d’acollida “amenaça els drets fonamentals i demostra una manca de sensibilitat enfront de les persones en situació de vulnerabilitat” que fan possible la recollida de fruita dolça al territori. 

“Aquest equipament representava una oportunitat per proporcionar un espai d’acollida, assistència i suport per a aquelles persones que venen a treballar temporalment a la nostra regió, sovint en condicions precàries i amb una gran exposició a situacions d’explotació laboral”, ha expressat l’entitat en un comunicat. 

A canvi, la Paeria s’ha compromès davant del conseller de Drets Socials a presentar una nova proposta a principis del mes de setembre basada en un “model d’inclusió” fonamentat a separar els col·lectius i articular solucions a mida de cada perfil. “No creiem que s’hagin de posar als mateixos calaixos conflictes i problemàtiques diferents”, ha afegit Larrosa.

Els drets fonamentals no són negociables

Aquestes explicacions que no han satisfet l’entitat que treballa per garantir els drets socials i laborals de les  persones temporeres i migrades a Ponent. Fruita amb Justícia Social lamenta que la Paeria no hagi considerat prioritari l’equipament i té clar que la decisió afectarà en negatiu la qualitat de vida i el benestar de les persones temporeres

A més, en resposta a Larrosa, ha advertit que “cada persona, independentment de la seva situació migratòria o temporal, té dret a ser tractada amb dignitat i a gaudir dels seus drets bàsics” i ha exposat que “el debat sobre el model d’acollida no pot ser una excusa per perpetuar la vulneració dels drets de les persones temporeres”. 

Per això, insisteixen, cal posar la dignitat humana i els drets fonamentals per damunt de les diferències sobre com implementar l’equipament. “No podem pretendre que la discussió sobre quin és el model d’allotjament de les persones temporeres més òptim serveixi de pretext per dilatar en el temps la implementació d’una proposta efectiva”.

Per tot plegat, Fruita amb Justícia Social reclama a la Paeria que recapaciti i reconsideri la decisió d’aturar la construcció de l’equipament, que preveia comptar amb capacitat per acollir 131 persones, i a col·laborar amb la patronal i entitats de la societat civil “per posar fi a més de tres dècades d’indigna situació de persones dormint al carrer”. 

Finalment, l’entitat insta a l’Ajuntament de Lleida, entitats i agents implicats a treballar braç a braç per garantir l’acollida digna, unes instal·lacions adequades i condicions que salvaguardin els drets fonamentals de les persones temporeres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari