L’eficiència energètica, protagonista de la Setmana Europea de la Mobilitat
Comparteix
Amb l’objectiu de promocionar i impulsar propostes transformadores de mobilitat urbana sostenible, la temàtica d’enguany se centra en l’estalvi d’energia davant la crisi de subministraments que pateix Europa.
La contaminació atmosfèrica o de l’aire provocada per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle és una de les problemàtiques que fa dècades que protagonitza la crisi climàtica, i els cotxes en són la causa principal. Un ampli ventall d’accions, polítiques i regulacions s’han desplegat arreu del món per rebaixar i erradicar el seu impacte, i una de les més distingides és la Setmana Europea de la Mobilitat, celebrada anualment del 16 al 22 de setembre.
Aquesta és la campanya de sensibilització de la Comissió Europea i aposta per la mobilitat urbana sostenible, amb l’objectiu de promoure el canvi a favor de la mobilitat activa, el transport públic i altres solucions i propostes de netes i intel·ligents.
A més, l’acció també encoratja les autoritats locals a provar mesures innovadores de planificació al municipi durant la setmana per promoure noves infraestructures i tecnologies; mesurar la qualitat de l’aire del municipi i obtenir feedback de la ciutadania de totes les propostes aplicades.
El que cerca fomentar és la popularització d’hàbits més sostenibles, segurs i saludables de transport, com són els desplaçaments en bicicleta, en transport públic, en vehicle elèctric o a peu, i fer visible que és possible desenvolupar canvis en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació.
Un any més, ens sumem a la Setmana Europea de la mobilitat, del 16 al 22 de setembre
— Barcelona Mobilitat (@BCN_Mobilitat) September 5, 2023
Els objectius són:
Millorar la qualitat de l'aire
Recuperar l'espai públic
Promoure la seguretat i sostenibilitat en la mobilitat#Mobilitat2023 #mobilityweekhttps://t.co/wj8WoM3sha pic.twitter.com/2h55LDDI5G
La lluita contra la pobresa energètica i la millora del transport públic
Enguany, el lema de la campanya és ‘Eficiència energètica’, un crit d’alerta davant la situació de pobresa energètica i de mobilitat que no cessa el seu augment, protagonitzada per un increment històric dels costos dels serveis més bàsics, que colpeja Europa. La guerra a Ucraïna ha marcat un abans i un després en la distribució dels subministraments, i pot ser determinant per transformar el paradigma i reduir la dependència del petroli per passar a les energies renovables.
A més, també es busca incidir en el transport públic, el qual continua sent una despesa elevada per als pressupostos de les ciutats. El fet de reduir el seu cost a través de propostes de transport eficient, des del punt de vista energètic, podria donar suport a xarxes de mobilitat assequibles i sostenibles.
Des de l’organització destaquen la rellevància de treballar col·lectivament com a societat per explorar maneres de garantir un canvi en els hàbits de la mobilitat de la ciutadania, premissa que es preveu treballar durant la setmana.
Els passos que cal seguir per adherir-se a la campanya
De moment, ja s’han adherit més de mil dues-centes ciutats i gairebé tres-centes entitats de trenta-cinc països d’Europa aquest 2023. Pel que fa a Catalunya, ja hi ha inscrites diverses organitzacions, com la Federació ECOM, la Fundació el 7 d’Astres, el Bicicleta Club Catalunya (BACC), l’Associació de Ciclistes Urbans de l’Anoia, el Bicihub, la Fundació Gentis, la Fundació Resilis, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, la Fundació Utopía, l’Associació Alzheimer Tàrrega i comarca i la Fundació Salut Empordà.
Les entitats que es vulguin adherir a l’edició d’enguany només cal que organitzin activitats o actes basats en la difusió de la mobilitat sostenible. A partir d’aquí, la persona responsable que impulsi l’acció ha de signar la carta d’adhesió i l’ha de trametre a la persona de l’Àrea de Transport Metropolità (ATM) que li correspongui, segons el territori on es desenvolupi.
També es pot informar de les activitats que es volen dur a terme a través de la pàgina web de la Setmana Europea de la Mobilitat, creant-se un perfil a l’apartat ‘Mobility Actions’ i registrant la iniciativa. La participació està oberta a ajuntaments, empreses, centres educatius, iniciatives ciutadanes…
De moment, ja s’han registrat més de nou-centes activitats a cinquanta països, que es duran a terme al llarg de la Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany o al llarg de l’any. Una de les accions més populars és la celebració del Dia Sense Cotxes, el 22 de setembre, la qual pretén conscienciar sobre la contaminació atmosfèrica, acústica i odorífera que provoquen els vehicles privats i l’enorme necessitat de reduir el seu ús.
Posar en valor les accions més significatives
En el marc de la iniciativa, s’atorguen dos premis: el Premi Setmana Europea de la Mobilitat i el Premi Mobility Action.
El primer destaca a les autoritats locals que han participat més activament en la campanya a través de tres punts: l’organització d'activitats centrades en la mobilitat sostenible durant la setmana, la implementació d'una o més mesures de transport permanents al llarg de l’any i la celebració del Dia Sense Cotxes, el 22 de setembre. En l'última edició, la ciutat guanyadora va ser Braga, Portugal.
El Premi Mobility Action, en canvi, és un reconeixement per recompensar l'excel·lència en la gestió de la mobilitat. El premi busca destacar les solucions de mobilitat sostenible creades per organitzacions de la societat civil, empreses, centres educatius, iniciatives ciutadanes i ajuntaments al llarg de l'any. El projecte 'Metropolia GZM', desenvolupat a Polònia, va ser la iniciativa guanyadora de l'anterior edició.
Cada any, la campanya agrupa més ciutats i municipis i es converteix en un projecte reconegut més enllà d’Europa, sent el motor de la mobilitat urbana sostenible.
Afegeix un nou comentari