'Combina i mou-te!': la Setmana Europea de la Mobilitat ja és aquí

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Setmana Europea de la Mobilitat 2022 posa l'èmfasi en la intermodalitat. Font: Llicència CC (Unplash)
La Setmana Europea de la Mobilitat 2022 posa l'èmfasi en la intermodalitat. Font: Llicència CC (Unplash)
Enguany la Setmana Europea de la Mobilitat se celebra del 16 al 22 de setembre de 2022. Font: Setmana Europea de la Mobilitat
Enguany la Setmana Europea de la Mobilitat se celebra del 16 al 22 de setembre de 2022. Font: Setmana Europea de la Mobilitat
Més de vint anys de la SEM a Catalunya per afavorir la mobilitat sostenible, avançar en la utilització del transport públic, i el foment de la mobilitat activa. Font: CC
Més de vint anys de la SEM a Catalunya per afavorir la mobilitat sostenible, avançar en la utilització del transport públic, i el foment de la mobilitat activa. Font: CC

'Combina i mou-te!': la Setmana Europea de la Mobilitat ja és aquí

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

A través de nombroses activitats a tot el territori, diversos ajuntaments i entitats animen la ciutadania a moure’s de manera sostenible i practicar la intermodalitat.

El divendres 16 de setembre es dona el tret de sortida a la Setmana Europea de la Mobilitat 2022. Un any més, i com no podia ser d'una altra manera, Catalunya se suma a aquesta campanya en la qual entitats i ajuntaments de tot el territori impulsen activitats per tal de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. La iniciativa s'allargarà fins al dijous 22 de setembre, dia mundial sense cotxes, i és una nova mostra de la implicació dels diversos actors de la societat en caminar cap a un futur més sostenible.

Sota els lemes 'Combina i mou-te!' i 'Millors connexions', la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 se centra enguany en la intermodalitat i el valor de combinar el desplaçament a peu l'ús de la bicicleta, el patinet elèctric o el transport públic. Aquest sistema, que integra tota la xarxa de mobilitat de la ciutat i que millora les connexions, és una manera de moure'ns que és més sostenible i que beneficia tant la nostra salut com el medi ambient.

Multitud d'entitats i ajuntaments d'arreu del país ja estan anunciant les activitats es duran a terme durant la campanya d'aquest any. Pots consultar quines són les activitats que es duran a terme a la teva ciutat o poble a través del web de la Setmana Europea de la Mobilitat. A més, et presentem les accions més destacades de les quatre capitals catalanes.

A Barcelona, una de les primeres activitats destacades, serà el 'Park(ing) Day', el 16 de setembre, una jornada que té l'objectiu de transformar temporalment places públiques d'aparcament de vehicles en parcs i jardins. Com a novetat, el cap de setmana del 17 i 18 els equipaments relacionats amb la mobilitat, com ara el centre de control de trànsit de l’Ajuntament, les cotxeres del TRAM o els tallers de FGC, obriran les portes al públic. Les opcions són nombroses, així que pots consultar la resta d'activitats al mapa confeccionat pel consistori.

Girona també se sumarà a la iniciativa i compta amb accions com l''Operació Ring-Ring', per fomentar el desplaçament a la feina o a classe en bicicleta, el 16 de setembre a càrrec de Mou-te en bici, entitat que també impulsa un punt de revisió mecànica de bicicletes gratuït. Altres activitats destacades, la passejada pel bosc terapèutic de Palau-sacosta del 17 de setembre, el 'Parking Day' del 20 al 23 de setembre o els itineraris que farà En Bici Sense Edat a diversos barris de la ciutat.

Igual que en anys anteriors, les dues grans activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 a Lleida són el 'Parking Day', el 16 i 17 de setembre, i l''Open Street Day', una acció prevista pel diumenge 18 de setembre que té com a objectiu facilitar a entitats, escoles o comerços ocupar la calçada dels carrers per organitzar activitats de lleure, culturals o esportives. Properament afegirem algunes de les accions que es duran a terme a Tarragona.

Objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022

Des de la iniciativa destaquen que un dels objectius de la campanya és estimular un comportament ciutadà compatible amb el desenvolupament urbà sostenible. És a dir, que l'ús que se'n faci del vehicle tingui en compte aspectes de protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. Aquest últim punt, molt necessari en un moment en el qual s'apropa una crisi energètica, especialment, a Europa.

Durant una setmana, i a través de multitud d'activitats al voltant de totes les modalitats, la campanya de 2022 també pretén fomentar la sensibilització sobre els impactes ambientals del transport i informar d'alternatives; impulsar l'ús dels mitjans de transport més sostenibles; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, i reflexionar sobre com afecta la salut de la ciutadania un ús excessiu del transport motoritzat, sigui per contaminació atmosfèrica o pel sedentarisme i la inactivitat física que implica.

Com adherir-se a la campanya

Entitats i administracions d'arreu del territori es poden adherir a la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 fins al 16 de setembre. Per fer-ho, des dels ajuntaments hauran d'organitzar activitats durant la setmana, implementar, almenys, una mesura permanent que se centri en la transformació modal i fomentar desplaçaments més sostenibles i celebrar el dia mundial sense cotxes, que tindrà lloc el 22 de setembre.

A escala europea, l'any 2021, es van adherir a la campanya més de 53 països participants, amb un total de 3.184 ciutats i pobles. A Catalunya s'hi van adherir 287 ajuntaments, un nombre que es pretén augmentar en l'edició de 2022 tot augmentant el compromís dels municipis catalans amb aquesta campanya.

Entitats, consells comarcals i empreses també s'hi podran adherir a la Setmana Europea de la Mobilitat 2022. Bastarà amb organitzar activitats que tinguin en compte la temàtica de l'edició d'enguany de fomentar la intermodalitat, i fer difusió d'aquestes a través de l'apartat d'activitats del web europeu de la Setmana de la Mobilitat.

A banda dels consells comarcals i empreses, algunes entitats catalanes adherides a la campanya són l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Federació Ecom, Mou-te en Bici, Plataforma Educativa, Fundació Astres, Eina Activa EI, Fundació EI 7 d'Astres, Fundació Fasi, Fundació Gentis, Idària Cooperativa, Fundació Infància i Família, Fundació Resilis, Fundació Utopia, Fundació Salut Empordà, Fundació Hospital de Palamós - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i TUS SCCL.

Afegeix un comentari nou