Àmbit de la notícia
Ambiental

Una aplicació mòbil per fer esport a l’aire lliure de forma conscient i ecològica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • La petjada ecològica de les esportistes que fan esport a l'aire lliure és un 40% superior que la majoria de les pràctiques esportives de caràcter individual.
    La petjada ecològica de les esportistes que fan esport a l'aire lliure és un 40% superior que la majoria de les pràctiques esportives de caràcter individual. Font: Fundació Kilian Jornet
  • L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar aquest projecte per lluitar contra els efectes del canvi climàtic.
    L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar aquest projecte per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Font: Matti Bernitz
  • 'Outdoor Footprint' avalua la petjada ecològica que cada practicant genera durant les seves rutines diàries i rutines esportives.
    'Outdoor Footprint' avalua la petjada ecològica que cada practicant genera durant les seves rutines diàries i rutines esportives. Font: Llicències CC (Pexels)

El programari de la Fundació Kilian Jornet té un disseny molt intuïtiu, minimalista i clar, on les dades numèriques, els gràfics i les taules aporten detalls per conscienciar l'esportista sobre la seva petjada ecològica.

L'esport és clau per mantenir un estil de vida saludable, però practicar-lo a l'aire lliure encara pot aportar-nos més beneficis a la salut i al benestar propi. Millorem la forma física, però també treballem la salut mental en sortir dels recintes, podem respirar aire pur i connectem amb la natura. En resum, l'exercici a l'aire lliure millora la qualitat de vida.

Aquesta disciplina esportiva genera una gran vinculació amb el medi ambient, però, tot i això, no significa que les que el practiquen tinguin major consciència ecològica. De fet, la Fundació Kilian Jornet assegura que la petjada ecològica de les esportistes que opten per l'esport a l'aire lliure, especialment les que ho fan en equip, és un 40% superior que la majoria de les pràctiques esportives de caràcter individual.

Per tal d'aconseguir revertir aquest percentatge, des de l'entitat han creat una aplicació mòbil que ha estat batejada com 'Outdoor Footprint', amb la qual volen continuar contribuint en la seva principal lluita, preservar les muntanyes i l'entorn natural, però fent-ho des del coneixement per aconseguir influenciar la mentalitat de les esportistes.

Promoure un estil de vida saludable mentre cuidem el planeta

La iniciativa es dirigeix estrictament a les esportistes i les amants de la natura i promet oferir informació detallada sobre l'impacte ambiental que generem quan practiquem esport a l'aire lliure, però també l'efecte generat en el dia a dia. Gràcies a les dades, les usuàries podran prendre consciència sobre els dos aspectes mencionats i canviar hàbits, si s'escau, per tenir un paper actiu en la lluita per garantir la preservació del medi ambient.

Per una banda, 'Outdoor Footprint' avalua la petjada ecològica que cada practicant genera durant les seves rutines diàries. Això vol dir que la usuària podrà obtenir dades sobre les emissions que generen actes com la seva alimentació o la quantitat d'energia que consumeix la seva llar.

Per altra banda, en la part més enfocada a l'activitat esportiva, la mateixa aplicació també permetrà calcular la petjada de carboni que suposa tot allò relacionat amb l'exercici, com per exemple, l'ús del transport fins al lloc d'entrenament, l'activitat que realitzarà o inclús l'equipament esportiu.

De moment, només pot descarregar-se en aquells dispositius que funcionen amb sistema iOS, aparells que podran gaudir d'una eina molt intuïtiva i senzilla d'utilitzar, i que, per tant, pot convertir-se en un recurs gratuït i interactiu per fer que les persones compromeses amb la natura apostin per un estil de vida més sostenible.

Formes de compensar la petjada ecològica individual i col·lectiva

Per iniciar-se a la plataforma, el primer que han de fer les usuàries és registrar-se i completar els camps amb les dades personals que es demanen, relacionades amb l'estil de vida que segueixen, la seva dieta, quins tipus de transport usen i quin material esportiu solen emprar. Una vegada es compta amb els detalls, s'ofereix una visió de l'empremta ecològica individual.

En funció de la informació donada, l'algoritme determina de forma acurada quines són les àrees específiques que més contaminen i, per tant, els punts on les esportistes haurien de canviar d'hàbits per portar una vida i una rutina esportiva més sostenible i respectuosa. "No es tracta de ser perfectes ecologistes, sinó de caminar cap a un model esportiu més ecològic", apunten des de la Fundació.

De totes maneres, aquests no són els únics detalls que les usuàries rebran. A partir del seu impacte, l'aplicació oferirà consells personalitzats, suggereixes i estratègies per començar a aplicar alternatives més ecològiques, a banda d'oferir la possibilitat de participar en algunes iniciatives per neutralitzar l'impacte, tant individual com col·lectiu, i compensar les emissions. Per exemple, formant part de projectes de reforestació, unint-se així als esforços globals.

Tot i això, "la compensació no és una llicència per emetre grans quantitats de gasos, sinó que ha d'anar acompanyada d'esforços significatius per reduir-los a través de l'ús d'energies renovables i la prevenció de la desforestació", assenyala Kilian Jornet.

La fundació impulsada per l'esportista català

Tot i la recent innovació, 'Outdoor Fotprint' no és l'única acció impulsada per la fundació enfocada a la preservació del medi ambient. La passió de Kilian Jornet per la muntanya i la natura s'extrapola a les lluites socials per aconseguir que totes tinguem cura dels espais verds que ens envolten i que suposen una part fonamental de la nostra supervivència.

Dins l'estratègia, el principal objectiu és abordar íntegrament tots els problemes ambientals, a banda de donar suport a projectes i iniciatives que suposin un benefici per als espais, especialment si s'enfoquen a erradicar el canvi climàtic.

Com a exemple relacionat amb els objectius de l'aplicació, que inclús podria considerar-se el resultat del següent projecte, es promou 'Outdoor Friendly Pledge'. El projecte convida a tots els esdeveniments, atletes i practicants, marques i federacions que pertanyen al món esportiu a adherir-se al compromís de ser més sostenibles, amb la intenció que de cara al 2030, cada un dels sectors mencionats hagi assolit els suggeriments que se'ls proposen.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari