Àmbit de la notícia
Internacional

L'Associació Catalana per la Pau denuncia el silenci al voltant de les violacions de drets humans a Filipines

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Jorge Salas
  • La premsa i les persones activistes són constantment assetjades a les Filipines.
    La premsa i les persones activistes són constantment assetjades a les Filipines. Font: CC
  • Imatge de la ciutat de Manila, capital de Filipines.
    Imatge de la ciutat de Manila, capital de Filipines. Font: Pexels
  • Sovint només sabem de Filipines si sofreixen algun desastre natural.

L'Associació Catalana per la Pau llança, junt amb International Action for Peace, un portal per a denunciar la violació de drets humans a Filipines.

Sempre en l'ombra, mai en l'agenda dels grans mitjans de comunicació globals, Filipines s'enfronta a una crua realitat: un país marcat per la repressió, els abusos i la violació sistemàtica dels drets humans. Tret que una catàstrofe natural sacsegi els seus fonaments, els telenotícies i les pàgines dels periòdics no es recorden d'una situació que a penes es fa visible en l'escenari internacional.

En aquest context d'absència total de focus mediàtic sorgeix Drets Humans Filipines, un projecte web concebut per l'Associació Catalana per la PauInternational Action for Peace a partir dels seus treballs amb el país asiàtic a través de l'aliança Karapatan. El portal, que pretén revelar una violenta realitat oculta i proporcionar una mirada en profunditat sobre l'estat dels drets humans al país, tira endavant amb la col·laboració de National Union of People's LawyersUnion of People's Lawyers in Mindanao i Viva Salut.

El projecte, que també compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, posa la lupa en la repressió de les defensores dels drets humans durant el mandat de Rodrigo Duterte (entre 2016 i 2022) i la recent era sota el lideratge de Bongbong Marcos —fill de l'exdictador Ferdinand Marcos— i Sara Duterte —filla del president sortint—. El portal, disponible en tres idiomes, tracta de ser un far informatiu i d'anàlisi en constant evolució.

El 'red-tagging' i la frase de Duterte: "Mateu-los a tots!"

El projecte vol fer justícia amb la transparència d'un país que, per culpa de les influències externes, es troba atrapat entre potències mundials i sofreix les conseqüències d'una llarga història de dictadures i desigualtats socials. El govern de Rodrigo Duterte ha exacerbat les violacions dels drets humans, submergint al país en un clima d'impunitat i repressió sistemàtica contra les defensores dels drets humans.

Les conclusions de l'Associació Catalana per la PauInternational Action for Peace no deixen espai per al dubte: sota el mandat de Duterte, Filipines viu "un ràpid declivi del respecte, la protecció i la garantia dels drets humans, i s'agreuja cada dia per les polítiques antipopulars i les campanyes de contra-insurgència". Entre totes aquestes destaca el "greu perill" del 'red-tagging': una pràctica amb la qual el Govern acusa —sense proves— de ser enemics de l'Estat i terroristes a les persones i organitzacions que facin costat a comunitats locals o promoguin els drets humans, la justícia i la pau.

La frase "Mateu-los a tots!" de Rodrigo Duterte dona títol a l'informe disponible en el portal i amb el qual la plataforma radiografia la situació. El lema exemplifica la impunitat que ha regnat a Filipines sota l'anomenada 'guerra contra les drogues', un suposat operatiu per combatre el narcotràfic que s'ha cobrat oficialment 8.663 vides —encara que s'estima que la xifra real podria fins i tot veure's triplicada—.

Un esforç per a posar el focus sobre el problema filipí

Malgrat els avisos d'organismes internacionals, la situació sembla empitjorar amb el nou govern, que presenta una continuïtat —fins i tot genètica— evident entre règims després de les controvertides eleccions del 2022. Buscant generar consciència i col·laboració perquè la situació rebi l'atenció que mereix, el projecte Drets Humans Filipines va més enllà d'informes; inclou una línia temporal de fites històriques, casos reals i un glossari especialitzat.

La gravetat de l'escenari va portar el Tribunal Penal Internacional a realitzar un examen preliminar, concloent que entre 2016 i 2019 es van cometre crims de lesa humanitat. Així que l'objectiu és evident: amplificar les veus silenciades i donar llum a les realitats ocultes sota el jou de polítiques repressives. Per a fer-ho, la plataforma recull un enorme exemple de recerca traduït també en el registre de diferents casos d'assassinats d'activistes dels drets humans com Zara Álvarez o Els 9 de Tagalog Sud, assassinats durant l'anomenat 'diumenge sagnant'.

L'esforç coordinat entre organitzacions ha aconseguit visibilitzar el problema filipí de la forma més contundent possible: escoltant els testimonis de defensores dels drets humans exiliades a Europa. Amb l'objectiu d'amplificar la cooperació i l'educació sobre la justícia global a Filipines, el projecte compta amb la veu d'aquestes persones que, entre els mesos de febrer i maig de 2022, van viatjar fins a Barcelona per a transmetre la seva experiència a l'Associació Catalana per la Pau "en representació de diferents organitzacions de drets humans".

"Esperem que la web serveixi per animar més entitats i organitzacions a unir els seus esforços, per tal de crear una xarxa forta i eficaç en el treball per a la cooperació i l'educació sobre la justícia global a Filipines", escriuen des de l'Associació Catalana per la Pau. La defensa dels drets humans ha de ser un compromís global, i el projecte Drets Humans Filipines és un pas per a sensibilitzar i promoure una col·laboració més àmplia que converteixi el problema filipí en alguna cosa més que una notícia llunyana.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari