Àmbit de la notícia
Social

Jaume Maeso: "Volem que el Vapor de Prodis sigui un espai d'inclusió inversa, que la ciutat hi entri a dins"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Prodis va néixer el 1960 com a resposta dels pares i mares a la necessitat de suport per als seus fills amb discapacitat intel·lectual a Terrassa.
    Prodis va néixer el 1960 com a resposta dels pares i mares a la necessitat de suport per als seus fills amb discapacitat intel·lectual a Terrassa. Font: Prodis Terrassa
  • Prodis ofereix un enfocament integral que va més enllà de l'educació, abastint àrees com assistència, suport laboral i serveis residencials.
    Prodis ofereix un enfocament integral que va més enllà de l'educació, abastint àrees com assistència, suport laboral i serveis residencials. Font: Prodis Terrassa
  • Amb l'objectiu d'atendre les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg de les seves vides, Prodis proporciona suport personalitzat, des de l'atenció primerenca fins a la vida independent i laboral.
    Amb l'objectiu d'atendre les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg de les seves vides, Prodis proporciona suport personalitzat, des de l'atenció primerenca fins a la vida independent i laboral. Font: Prodis Terrassa

L'antic Vapor Cortès de Terrassa està vivint una transformació arquitectònica que el convertirà en el nou Vapor de Prodis. Parlem amb Jaume Maeso, gestor del nou Vapor per tal que ens expliqui aquest gran canvi per a l'entitat i per Terrassa.

Prodis Terrassa (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca) és una entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre destinada a l’assistència i la promoció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental i paràlisi cerebral. Una entitat oberta a la societat, que neix de la iniciativa voluntària d’unes famílies que als anys seixanta van lluitar perquè els seus fills poguessin formar part de ple dret, d’una forma activa i normalitzada, de la societat.

La seva tasca és la promoció integral de les persones adultes amb discapacitat, principalment intel·lectual, paràlisi cerebral o malaltia mental, més enllà del fet purament assistencial. Se les acompanya de manera personalitzada en el seu recorregut vital centrant-se a donar resposta a les seves necessitats i millor totes les dimensions de la seva qualitat de vida.

Fa dos anys van iniciar les obres per a reconvertir un antic vapor tèxtil de Terrassa en les seves noves instal·lacions pel centre de Paràlisi Cerebral i un dels centres ocupacionals que tenen. Avui parlem amb Jaume Maeso, gestor del nou Vapor de Prodis perquè ens expliqui aquest salt cap endavant de l'entitat.

Aquest espai, que s’inaugurarà l’any que ve, suposarà fer un canvi d’ubicació del vostre centre ocupacional de Reina de la Pau i el Centre de Paràlisi Cerebral. Per què s’ha decidit fer aquest canvi?

Actualment, Prodis tenim part de les nostres instal·lacions al que anomenem el centre de Reina de la Pau (on hi ha el Centre Ocupacional i el Centre de Paràlisi Cerebral), que després de molts anys, requerien una ampliació i adequació i no va ser possible en l’espai que ocupen actualment.  Per tant, vàrem haver de buscar alternatives. Aquest trasllat ha esdevingut una gran oportunitat per poder projectar totes aquelles idees i nous projectes que no podíem tirar endavant per la falta d’espai.

I molt especialment poder transformar el model d’atenció a les persones en els serveis d’atenció diürna, fent un gir valent cap a l’enfocament comunitari, inclusiu i transformador del rol de les persones ateses en projectes reals de ciutat i participats per la societat. Així doncs, unes noves instal·lacions ens permeten mirar més enllà i incorporar aquests nous projectes que fins al moment no eren viables.

Volíem fer un gir valent cap a l’enfocament comunitari, inclusiu i transformador del rol de les persones ateses en projectes reals de ciutat i participats per la societat.

El nou espai és un antic vapor industrial de la ciutat que feia dècades que estava abandonat i en desús. Ens podeu explicar la història d’aquest espai i com arribeu a accedir-hi?

Amb tot això vam començar a buscar alternatives d’espais on poder ubicar aquests serveis, de la mà de l’Ajuntament de Terrassa. I després de veure diferents opcions, els espais de l’antic Vapor Cortés encaixaven perfectament i una vegada rehabilitat serà el futur Vapor de Prodis, situat just al costat de les principals instal·lacions de l’entitat.

El Vapor de Prodis està situat en dues de les naus del que es coneix com el Vapor Cortés, en concret a part del que eren les filatures Matarí, unes filatures on van treballar-hi molts ciutadans terrassencs. Les naus van ser construïdes durant el gran creixement de la indústria tèxtil que va transformar la ciutat de Terrassa a finals del segle XIX, principis del XX.

Quins han estat els reptes per aconseguir portar a terme aquestes obres?

Quan buscàvem un nou espai per traslladar les nostres instal·lacions, al principi vam anar a veure algunes naus industrials situades als afores de Terrassa, però no era el que buscàvem, necessitàvem obrir-nos a la ciutat i poder crear sinergies amb els veïns i veïnes de la zona. Fins que l’Ajuntament ens va ensenyar part de les naus del conjunt del Vapor Cortès on finalment i després de signar un conveni de cessió per 50 anys amb l’Ajuntament de Terrassa hi vam començar les obres que preveiem poder inaugurar a la primavera del 2024.

Com heu aconseguit tirar endavant aquest repte a nivell econòmic?

D’entrada estem parlant d’un projecte molt ambiciós, un espai de més de 4.500 m2 en unes naus que estaven molt malmeses a causa d’anys d’abandonament. Però el patronat de la fundació així com tota l’entitat i les administracions, van creure en el projecte i es va bolcar a treballar per aconseguir els recursos necessaris per a fer-lo viable. Aquest projecte no seria possible sense la creació d’una taula publicoprivada on empreses i les diferents administracions fan viable el projecte econòmicament.

Partint d’aquesta base de col·laboració, la convocatòria dels Fons Europeus, ha acabat de donar l’impuls necessari per a poder un projecte que estem segurs que serà referencial, a l'haver rehabilitat patrimoni públic, amb una arquitectura valenta i que allotjarà nous usos socials.

Arquitectònicament, ha estat un repte transformar unes naus pensades per a ús industrial i construïdes el segle passat en un centre ocupacional per a Prodis. De quina manera s’han enfocat aquestes adaptacions? Com serà aquest nou espai?

Les naus tenien una cosa molt bona i era que estaven formades per grans espais molt diàfans, que ens permetien jugar molt en el disseny interior dels espais. Des d’un inici vam voler mantenir al màxim l’estructura existent i l’essència de les antigues naus, recordant el seu passat industrial, però també contraposant-lo amb l’actualitat i convertint-lo en un espai molt modern i de referència arquitectònica que dialoga amb el passat dels vapors tèxtils, amb el nou ús, sense perdre l’essència de les naus ni els mètodes constructius d’abans.

Des d’un inici vam voler que tot l’espai estigués pensat pel benestar de les persones que formen part de Prodis, però no només, volíem anar més enllà, que fos un espai obert a l’entorn i amb espais polivalents per poder fer-hi tota mena d’activitats.

Què suposarà el canvi d’ubicació de Reina de la Pau al nou Vapor per Prodis i pels seus usuaris?

Com comentàvem abans, les instal·lacions de Reina de la Pau començaven a quedar-nos obsoletes i necessitaven alguna reforma. En el seu moment, quan es van inaugurar fa més de 25 anys era un espai molt innovador i transformador que ens va servir per créixer i treballar amb els usuaris amb bones condicions, però les necessitats han canviat molt i actualment s’havien anat quedant petites i antiquades.

El nou vapor està dissenyat i pensat per a les persones amb discapacitat que els permetrà realitzar el seu dia a dia amb una major autonomia i qualitat. L’espai està pensat perquè sigui un espai per la ciutat, dinàmic i ple de programes, al mateix temps que sigui la seu dels serveis. Això és el que el fa realment innovador. En diem inclusió inversa: que la ciutat entri a Prodis, i les persones es puguin moure amb total llibertat.

En diem inclusió inversa: que la ciutat entri a Prodis, i les persones es puguin moure amb total llibertat.

Què suposarà aquest nou Vapor per a la ciutat de Terrassa?

A hores d'ara Terrassa té molts antics espais industrials en desús i en procés de forta deterioració, la recuperació d’unes naus com les del Vapor de Prodis donen moltes oportunitats a la ciutat. Des de l’ampliació del centre urbà de la ciutat al nord del barri de ca n’Aurell fins al nord del barri de la Maurina, a la recuperació d’un antic vapor tèxtil amb totes les possibilitats turístiques i culturals que té, com també la creació d'un nou espai on celebrar tota mena activitats…

Teniu la idea que sigui un espai obert a la ciutadania?

Com hem anat comentant, des d’un inici volíem que l’espai fos obert a la ciutadania. Volíem trencar aquella falsa visió que les persones amb discapacitat han d’estar tancades dins del seu espai, volem que la ciutadania també es faci seu l’espai i que hi interactuïn.

Entre les dues naus on hi haurà les instal·lacions, hi ha un gran passatge central obert a la ciutadania on podran circular els veïns i veïnes. Però no només això, les instal·lacions disposaran de molts espais; un restaurant, zones de tallers, una sala d’actes, un mercat d’economia social i un gran pati oberts a tota la ciutadania.

Volíem trencar aquella falsa visió que les persones amb discapacitat han d’estar tancades dins del seu espai.

L’entitat fa uns anys que implementa canvis importants, apostant per la restauració i l’hosteleria com un àmbit d’inclusió laboral pels seus usuaris i usuàries.

Sí. Fa anys vam fer una aposta pel món de la restauració, on actualment gestionem la Coral de Prodis, el restaurant Els Telers, la Cocteleria del Principal així com una cuina central que ofereix servei de càtering intern pels nostres usuaris però també com un servei obert.

Això ens ha permès que les persones amb discapacitat desenvolupin un rol molt visible i valorat a la societat, i fer-ho des d’un servei de molta qualitat. Això ens ha vinculat molt a la ciutadania, entitats i agents de l’entorn i donar-nos a conèixer, explicar la nostra feina i valors, volem seguir creixent en aquest àmbit, ens ha donat molt bons resultats.

El nou espai seguirà en aquesta línia?

Totalment! Un dels nous espais i un dels més importants serà un nou restaurant amb cuina pròpia oberta a tota la ciutadania on hi treballaran persones amb discapacitat. Però no només això, també hi haurà una gran cuina amb obrador on es faran classes de formació dual adaptada, per a persones amb discapacitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari