Un joc de taula per reflexionar sobre el despoblament rural, el projecte dels joves del cau de Granollers
Comparteix
Joves de l'agrupament escolta Sant Esteve de Granollers han realitzat un projecte que ha culminat amb el disseny del joc
Per què diversos pobles han estat abandonats durant les últimes dècades? Quins són els motius d'aquest despoblament rural? Quins reptes tenen la pagesia i ramaderia de casa nostra per tirar endavant? Amb aquestes preguntes, i amb la inquietud de buscar solucions a aquesta problemàtica, una desena de joves del cau de Granollers van iniciar el seu projecte de Truc (l'última etapa de l'escoltisme). Després d'un any, aquest projecte ha cristal·litzat en un joc de taula cooperatiu.
El joc s'anomena "La nova vila de Truc" i ha estat presentat en societat aquest passat mes de maig, al Centre Cívic el Lledoner de la capital del Vallès Oriental. En aquest acte, els joves han explicat tot el procés que els ha portat a acabar creant el joc. Han subratllat la importància de conèixer de primera mà realitats del món rural a Catalunya per tal d'entendre les dificultats que afronten i poder-ho plasmar en un joc que pretén fer reflexionar a les persones que hi juguin.
Pobles abandonats i projectes de recuperació de la vida rural
Una part cabdal del procés de creació del joc han estat les descobertes a diferents projectes i pobles abandonats. Aquestes visites han servit per formar aquests joves i permetre'ls entendre amb profunditat la problemàtica de la diàspora rural. Els Trucs han visitat el poble de Peguera, un municipi del Prepirineu situat al nord-oest de Berga que porta anys abandonat.
Però no només això. Els Trucs també han après sobre permacultura i agricultura regenerativa, col·laborant amb La Verdolaga, un projecte d'horta ecològica. I també han estat fent servei a Can Terrades, una finca situada al Parc Natural del Corredor Montnegre, per aprendre sobre ramaderia i gestió forestal.
Conscienciar a través del joc
Les persones que vulguin aventurar-se a jugar a "La nova vila de Truc" es trobaran un joc cooperatiu en el que l'objectiu final és aconseguir, entre tots els jugadors, que el poble no quedi abandonat. És a través de l'entreteniment i el gaudi que s'arriba a debatre, reflexionar i empatitzar amb les problemàtiques del món rural. Una eina dissenyada i creada per un grup de joves de disset anys, que mostra com persones joves mobilitzades poden contribuir activament a abordar problemes socials i ambientals mitjançant la creativitat i el compromís.
Afegeix un nou comentari