‘Tira pel Dret’, una campanya per reivindicar i promoure la defensa dels drets humans al món
Comparteix
Una conversa entre les activistes Helena Maleno i Sani Ladan obre la iniciativa, organitzada per la Coordinadora d’ONG Solidàries.
Dirigir el focus cap als drets humans i situar-los a l’agenda pública des d’una visió crítica i transformadora. Amb aquest objectiu arrenca la campanya ‘Tira pel Dret’, una iniciativa històrica de la Coordinadora d’ONG Solidàries que l’entitat recupera enguany, coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Una conversa al voltant de les vulneracions de drets a la Frontera Sud entre les reconegudes activistes Helena Maleno i Sani Ladan donarà el tret de sortida a la campanya aquest dijous 20 d’abril a Girona. Serà la primera de moltes activitats i actes que se celebraran fins al final de l’any amb el propòsit de convidar a la reflexió i el debat sobre la situació actual dels drets humans al món.
A través d’aquesta acció, la Coordinadora vol donar a conèixer els drets humans i fer entendre que cal revisar-los, defensar-los i reivindicar-los des d’una visió universal, tal com resa el lema de l’entitat: ‘tots, per a tothom, i a tot arreu’. La campanya ‘Tira pel Dret’ no és nova, sinó que és la continuïtat de la iniciativa que l’agrupació d’entitats solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme va engegar fa cinc anys per commemorar els setanta anys de la promulgació de la Declaració Universal dels Drets Humans, i que es va cloure amb un gran concert solidari.
En aquest sentit, des de la Coordinadora creuen que la necessitat de posar el focus en la no consecució de tots els drets per a tothom continua més vigent que mai. “Com que la vulneració dels drets encara és una realitat a molts racons del planeta, cal continuar insistint i recordar que no tothom té accés als drets i a la igualtat d'oportunitats”, raona a Xarxanet el Lluís Puigdemont, vicepresident de la Coordinadora d’ONG Solidàries, qui afegeix que “tampoc es pot menystenir ni ignorar que, al costat de casa i de manera constant, van aflorant nous drets amb noves mirades i sensibilitats”.
Tot un ventall d’activitats per posar els drets humans al centre
La campanya està pensada per estar viva i s’ha plantejat amb la voluntat de fer-la com més participativa i oberta millor. Per això, s’anirà omplint de contingut a mesura que les entitats que s’agrupen a la Coordinadora organitzin activitats i accions relacionades amb la reivindicació dels drets humans.
Nogensmenys, l’entitat ha tancat una sèrie d’actes que configuraran el primer bloc de la iniciativa, corresponent al període entre abril i juny. Així, ‘Tira pel Dret’ comença amb un dels plats forts de la campanya, el debat entre les activistes Helena Maleno i Sani Ladan a l’Auditori Viader de Girona aquest dijous 20 d’abril a les 19 h de la tarda. L’acte està coorganitzat amb la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Una proposta molt que no us podeu perdre! @HelenaMaleno i @SaniLadan12 en conversa amb la periodista @marionaferrer sobre els #DH a la frontera sud
— Coordinadora d'ONG Solidàries (@CoordONGs) April 13, 2023
Dijous 20 abril
Auditori Viader de @Casadeculturagi
19h
Ambel suport d la demarcació de Girona de @periodistes_cat pic.twitter.com/OLq3SwJGpb
Abans de la conversa, que conduirà la periodista Mariona Ferrer, el director general de Promoció i Defensa dels Drets Humans de la Generalitat, Adam Majó, introduirà la xerrada i el vicepresident de la Coordinadora, Lluís Puigdemont, presentarà la campanya.
S’espera que Maleno i Ladan, amb una dilatada experiència en la defensa dels drets humans, conversin i ofereixin el seu punt de vista sobre les vulneracions de drets a la Frontera Sud, una situació que va viure un punt d’inflexió amb la massacre de Melilla del 24 de juny del 2022, on van morir almenys trenta-set persones.
També en el marc de la iniciativa, la Coordinadora posa en marxa la campanya ‘On voto?’, que reivindica el dret a vot universal amb la vista posada a les eleccions municipals del 28 de maig i compta amb la implicació activa de moltes entitats que formen part de l’agrupació. Serà una iniciativa molt visual, amb dues urnes gegants que visibilitzaran la manca de reconeixement del dret a vot que encara pateixen milers de persones al nostre país. Al llarg dels mesos d’abril i maig, es duran a terme accions de denúncia i sensibilització als municipis de Salt, Girona i Olot.
Un parell de propostes que uneixen literatura i drets humans completaran el calendari d’activitats del primer bloc de la campanya. El 25 d'abril a les 19 h, la biblioteca JM Casero de Girona serà escenari de l’última sessió del Club de Lectura de Pau i Drets Humans, que girarà al voltant de la novel·la gràfica ‘Transparentes. Historias del exilio colombiano’, de Javier de Isusi. La sessió, que també organitza l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), és oberta i per assistir-hi cal trucar al telèfon 972 219 916.
#Agenda Club de lectura sobre la novel·la gràfica #Transparentes, les experiències de l'exili colombià.
— ICIP (@ICIPeace) April 18, 2023
25/04 a la biblioteca Just M. Casero de #Girona, amb @Silviaplanasu de l'ICIP.
Organitzat amb @CoordONGs i @biblioteques_gi https://t.co/vDAX1mTGQv
Una de les novetats més destacades en aquest àmbit és el llibre del prestigiós expert en conflictes internacionals i activista per la pau, Jordi Armadans, qui presentarà la seva obra ‘Pau. El valor de la vida als nostres dies’. Un assaig en què l’autor reflexiona sobre les diferents formes de violència que sacsegen el món i urgeix a tornar a posar la vida de les persones al centre de les nostres prioritats.
L’organització de l’acte, previst per al 24 de maig a la Biblioteca Carles Rahola de Girona a les 18 h, va a càrrec de Biblioteques Públiques de Catalunya, la Biblioteca Carles Rahola i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. A més, compta amb la col·laboració de Justícia i Pau Girona, Oxfam Intermón i la Coordinadora.
Més enllà d’aquestes activitats, la campanya resta oberta a noves propostes que puguin formalitzar les entitats solidàries de les comarques gironines. Amb tot, ja està previst un gran acte de tancament que tindrà lloc el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans.
Tota reivindicació del respecte als drets humans és poca en un context en què el seu compliment travessa moments crítics, atiats per situacions tan preocupants com la guerra que estremeix el cor d’Europa, les polítiques de mort a les fronteres europees o els conflictes de llarga durada que pateixen Líbia, el Iemen i Síria.
“Assolir el compliment dels drets humans per a tothom és un repte que ens interpel·la a tots, hem d’estar contents de les passes aconseguides en aquest sentit i això ens ha d’esperonar a continuar treballant en aquesta direcció; ara bé, els drets humans són fràgils i sempre hi ha persones i col·lectius que queden exclosos de gaudir-los plenament”, sentencia Lluís Puigdemont, qui crida a consolidar la seva defensa de cara a les noves generacions.
Afegeix un nou comentari