Àmbit de la notícia
General

Una estratègia compartida entre govern i organitzacions per a la promoció del voluntariat

  • Una estratègia compartida entre govern i organitzacions.

L’any 2008 es va aprovar el primer Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat (PNAV).  Actualment s’està treballant en una nova estratègia per a l’impuls del sector del voluntariat a nivell català. Diferents protagonistes expliquen el procés seguit i les prioritats que s’han establert.

El govern català va impulsar l’any 2008 l’elaboració d’un Pla Nacional. Va ser un pla elaborat de manera participada amb entitats, voluntaris i altres agents implicats en aquest sector. Aquell pla disposava de 3 eixos, 16 línies estratègiques i 86 mesures, un pla que va ser executat pel govern català entre els anys 2008 i 2011.

 

La nova estratègia de voluntariat: concentrar-se en prioritats per generar canvis palpables

L’anterior Pla Nacional va situar fins a 16 línies estratègiques per al sector del voluntariat. Un cop executat aquest pla, la nova estratègia de voluntariat busca més concentració. Tal i com explica Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat (Govern de Catalunya) “el [nou]Pla ha fet un exercici de concreció i de realisme, però sobretot de pragmatisme per tal de focalitzar quins són els reptes reals, concrets i urgents de l’associacionisme i el voluntariat que calia encarar.”

Les prioritats: la promoció del voluntariat, la seva  formació i la sostenibilitat de les organitzacions
Tal i com explica Albert Riu, Secretari Tècnic del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (MCECC), el nou pla es marca dues grans estratègies: “d’una banda l’estratègia permanent del voluntariat, que fa referència al finançament, formació i reconeixement;  i per altra banda l’Estratègia per a la Sostenibilitat i el Bon Govern de les entitats esperonant les bones pràctiques de governança, transparència, rendició de comptes i gestió.

Aquesta estratègia a partit de l’anàlisi de la realitat del voluntariat i de les entitats que els acullen. Tal i com explica Eulàlia Mas, directora de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), es tracta d’un pla  “raonable, abastable, atent a les necessitats territorials, adaptat a la realitat de les entitats, reconeixedor de llurs esforços per a millorar estratègies d’actuació”.

Per a Eulàlia Mas “el que de debò és interessant del Pla, són els vectors que impulsen les entitats a canviar de paradigma en matèria de relació amb els altres agents del territori, o en matèria de bon govern, o en temes de comunicació i transparència, o en ítems de participació democràtica.

Una estratègia elaborada i implementada des de la col•laboració público-privada

Tal i com explica Marc Viñas, “El Pla pretén implicar el Govern de la Generalitat de Catalunya, els governs locals, les entitats, les empreses, les universitats i qualsevol altre agent del territori que hi tingui incidència”.

La implicació d’organitzacions en aquesta estratègia compartida s’ha articulat principalment a través del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat. Es tracta d’un òrgan consultiu i assessor del govern català, on hi participen 18 organitzacions representatives del món del voluntariat i dels agents socials. Segons Albert Riu “Són les mateixes entitats les qui, en el marc del Consell han contribuït en l’elaboració, priorització, disseny, fet que fa que el Pla esdevingui més eficaç ja que concerneix i interpel•la a l’acció de tots els agents.”

A diferència del primer Pla, en aquesta nova estratègia de voluntariat el govern busca que les entitats que han participat en el disseny també ho facin en l’execució. Segons explica Marc Viñas “Durant la segona etapa, s’està aconseguint que el Pla s’implementi i es posi en pràctica des del Govern però també des del sector i des de la resta d’agents del territori”.


L’avaluació: un aspecte absolutament necessari
L’anterior Pla va ser avaluat l’any 2012. Els resultats van ser publicats i es poden consultar al web voluntariat.org. Les conclusions de l’avaluació s’han tingut en compte a l’hora de elaborar la nova estratègia de voluntariat. Segons Marc Viñas l’avaluació és un aspecte clau d’aquest pla: “El Pla, en tant en quant política pública, ha de ser avaluat des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu, mesurant l’impacte real obtingut amb la seva implementació. D’altra manera no disposaríem dels elements necessaris per poder continuar amb la implementació de les accions que han de donar suport al sector.”

 

Torna a la pàgina especial de la Capital Europea del Voluntariat 2014

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari