6 claus per entendre la pobresa i les desigualtats al món
Comparteix
La crisi econòmica mundial ha portat a un increment de les diferències entre rics i pobres. El nou Informe d'Oxfam Intermón proporciona pautes per poder entendre la magnitud de la situació actual.
Una de les principals conseqüències de la crisi econòmica mundial ha estat l'increment, en els darrers anys, de les desigualtats al món. Mentre els rics han vist incrementada la seva riquesa, els pobres i bona part de la classe mitjana existent han patit una reducció significativa del seu poder adquisitiu. Això és el que es desprèn de l'informe Governar per a les elits: segrest democràtic i desigualtat econòmica, que Oxfam Intermón va fer públic el passat 20 de gener.
El document surt a la llum la setmana que els principals dirigents econòmics mundials es reuneixen a Davos per analitzar i fer front als principals perills econòmics mundials, recollits en l'informe preliminar Riscos Globals 2014. En ell es pot comprovar com, en la mateixa direcció que Oxfam Intermón, les desigualtats socials esdevenen un dels principals maldecaps per als mandataris mundials. L'informe adverteix que calen mesures urgents per no caure en una nova gran recessió que ofegaria les classes mitjanes dels països desenvolupats.
Però, fins a quin punt són palpables aquestes diferències? A continuació us proporcionem un seguit de claus, extretes de l'informe d'Oxfam Intermón, que ens ajuden a fer-nos una idea de la situació actual:
Claus
1. Quasi la meitat de la riquesa mundial està en mans de l'1% de la població més rica, mentre que l'altra meitat es reparteix entre el 99% restant.
2. La riquesa del 1% de la població més rica del món ascendeix a 110 bilions de dòlars, una xifra 65 vegades més gran que el total de la riquesa que posseeix la meitat més pobra de la població mundial.
3. Les 85 persones més riques del món poseeixen la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial.
4. Set de cada deu persones viuen en països on la desigualtat econòmica ha augmentat en els últims 30 anys.
5. El 1% més ric de la població ha vist com s'incrementava la seva participació en la renda entre 1980 i 2012 en 24 dels 26 països dels quals tenim dades.
6. Als Estats Units, el 1% més ric ha acumulat el 95% del creixement total posterior a la crisi des de 2009, mentre que el 90% més pobre de la població s'ha empobrit encara més.
Per fer front a aquest increment de les desigualtats, l'informe Governar per a les elits: segrest democràtic i desigualtat econòmica exigeix als líders mundials les següents mesures:
Mesures
• No utilitzar paradisos fiscals per evadir impostos ni als seus propis països ni en altres països en els quals inverteixen i operen.
• No utilitzar la seva riquesa econòmica per obtenir favors polítics que suposin un menysteniment de la voluntat política dels seus conciutadans.
• Fer públiques totes les inversions en empreses i fons de les quals siguin beneficiaris efectius i finals.
• Recolzar una fiscalitat progressiva sobre la riquesa i els ingressos.
• Exigir als governs que utilitzin la seva recaptació fiscal per proporcionar als ciutadans assistència sanitària, educació i protecció social universals.
• Reclamar que totes les empreses que posseeixen o controlen ofereixin un salari digne als seus treballadors.
• Exigir a altres elits econòmiques que també s'adhereixin a aquests compromisos.
Afegeix un nou comentari