1 d’octubre: il·luminem la soledat de les persones grans!

L'edatisme és la discriminació per motius d'edat. Font: Amics de la Gent Gran

1 d’octubre: il·luminem la soledat de les persones grans!

Resum: 

La pandèmia ha deixat al descobert com d’invisible i d’amagada està la gent gran a la societat. També hi ha hagut evidències d’edatisme força generalitzat, que és la discriminació per raons d’edat.

 Font:

Albert Quiles

Director gerent d'Amics de la Gent Gran.

més articles de Albert Quiles

Avui és un gran dia, avui és un dia necessari per donar veu a les persones grans i visibilitzar tot allò que poden aportar a la societat, que és molt. Avui és el Dia Internacional de la Gent Gran.

Des d’Amics de la Gent Gran, desenvolupem tot un seguit d’activitats i actes, que s’allarguen durant tot el mes d’octubre, per informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania envers aquesta causa.

Enguany, organitzem un acte simbòlic molt especial que és il·luminar la Façana del Naixement de la Sagrada Família durant el capvespre del mateix dia 1. D’aquesta manera, volem il·luminar la soledat de les persones grans i llançar dos missatges: un de record per totes les persones que han mort o que s’han vist afectades per la pandèmia de la COVID-19, i, per altra banda, posar llum a la foscor de la soledat no desitjada, que si bé des de l’entitat portem lluitant contra ella des del 1987, ara, amb la pandèmia, les situacions que viuen milers de persones grans encara s’han tornat més difícils i dures.

La pandèmia ha deixat al descobert com d’invisible i d’amagada està la gent gran a la societat. També hi ha hagut evidències d’edatisme força generalitzat, que és la discriminació per raons d’edat.

Durant els darrers divuit mesos de pandèmia, les persones grans han estat el centre d'atenció, per la seva major vulnerabilitat davant de l’impacte del virus, però també pels prejudicis i els estigmes associats. S'han produït situacions de vulneració de drets, han patit discursos i mesures edatistes, i s'ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva gran diversitat. D'altra banda, aquesta situació ha fet aflorar la tensió existent que ja es vivia en el sistema de cures i atenció a la gent gran.

Segons l'informe "L'impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran" realitzat per l’Observatori de la Soledat d'Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran que acompanyem ha manifestat un augment del seu sentiment de soledat durant la pandèmia, i fins a un 59% s'ha sentit més vulnerable. Cal reflexió crítica, unir esforços i compromís per part de tots els actors per evitar que es repeteixin situacions com les que han viscut les persones grans en els darrers mesos.

Una altra de les accions principals que durem a terme, i per la qual demanem la participació ciutadana, és la recollida de signatures de suport per aconseguir canviar la definició de “vellesa” que figura a RAE (Real Academia Española).

En el marc de la celebració de l’1 d’octubre i de la il·luminació de la Sagrada Família, farem una crida a tota la societat perquè reflexioni sobre el contingut d’una definició que considerem discriminatòria i no fa justícia a la diversitat de les persones grans i a la seva gran contribució a la societat. Tothom qui ho desitgi podrà contribuir a aquest canvi de definició signant a la pàgina web de la campanya reescrivimlavellesa.org, un petit gest que ajudarà a combatre els estigmes i els prejudicis que afecten les persones grans.

Per a la construcció d’una vellesa plural i diversa, per una vellesa amb benestar i amb il·lusions, feliç dia.

Afegeix un comentari nou