Opinió

Cal posar en valor el fet cultural del bestiari festiu

Les entitats amb bestiari festiu estan prenent cada cop un paper més actiu, amb esperit crític. Aquest fet ha dut a que – com a federació – l’Agrupació prengui nous reptes que responguin a les necessitats actuals i futures del col·lectiu. 

Sobre l'autor/a:
Mateu Tres

Mateu Tres

President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El passat mes de febrer d’enguany, l’Assemblea General va confiar en mi la presidència de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Ara, un cop transcorreguts escassos tres mesos, després d’haver superat un relleu complex – la defunció de’n Sete Udina, que fou president els darrers onze anys – i després d’haver format un equip de treball motivat i amb ganes de treballar, m’atreveixo a aturar-me i observar el col·lectiu d’entitats amb bestiari festiu en tot el seu conjunt.
 

La influència de les bases és positiva

L’associacionisme està evolucionant. La societat i les institucions reclamen estructures organitzatives dinàmiques, amb noves formes de treballar, transparents, amb voluntat per crear sinèrgies i treballar en xarxa amb altres organitzacions i empreses, i amb capacitat per assumir la diversitat però – a la vegada – amb capacitat d’aplegar i representar el col·lectiu en la seva totalitat.

Les entitats amb bestiari festiu estan prenent cada cop un paper més actiu, amb esperit crític. Aquest fet ha dut a que – com a federació – l’Agrupació prengui nous reptes que responguin a les necessitats actuals i futures del col·lectiu. 


L’estat de salut del col·lectiu

Les entitats integren persones de diferents edats i gènere. I el que podria semblar un entrebanc, es converteix en un valor afegit com a col·lectiu. La integració de famílies senceres dins l’entitat contribueix a fidelitzar els socis i a generar un clima de confiança. També n’afavoreix l’estabilitat i la transmissió de valors entre les diferents generacions.

El bestiari festiu com a col·lectiu es troba en un molt bon estat de salut. I és que cada any s’estan construint nous elements, o bé se’n recuperen alguns que s’havien perdut amb els anys. A més, el bestiari infantil està prenent cada cop més presència en l’imaginari català. Més enllà de tenir un impacte sobre el volum de figures catalogades, les figures infantils són un mitjà que contribueix a la pervivència del patrimoni immaterial, de tot allò que no és tangible en una festa.


Reptes de futur per al bestiari festiu

Els principals reptes de futur que – al meu parer – es presenten en el col·lectiu del bestiari festiu són:

  1. Cal vetllar per posar en valor tot el coneixement que envolta una figura de bestiari festiu, els trets diferencials, tot allò que és intangible.
  2. Cal promoure un creixement sostenible del nombre de figures de bestiari festiu, on la construcció d’una nova figura respongui a una necessitat, i que tingui un vincle històric, llegendari o tradicional amb la seva localitat o barri.
  3. Cal aprofitar la consolidació de les seccions infantils per treballar la transmissió del fet cultural a les noves generacions.
  4. Cal forjar entitats sòlides, amb capacitat de resiliència davant els nous reptes i obligacions.
  5. Cal influir en les administracions per tal que les polítiques culturals i legislatives tinguin un impacte positiu a la societat.

Confio en la capacitat de tot el col·lectiu del bestiari festiu per a posar en valor el coneixement i el saber fer. Prenent aquests cinc reptes com a full de ruta de cara al futur, podem pronosticar una llarga vida al bestiari festiu del nostre país.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari