Els beneficis del lleure educatiu

 Font:

Els beneficis del lleure educatiu

Resum: 

La presidenta de Didania analitza la necessitat i la gran aportació que implica la realització d'activitats de lleure en el procés educatiu i de creixement de qualsevol infant.

 Font:

Maria Valencia

Presidenta de Didania. Mestra d'educació especial i directora de l'escola Amat Verdú de Sant Boi de Llobregat.

més articles de Maria Valencia

Les tardes de dissabte a l’esplai o al cau, els dies de colònies, els campaments, les travesses de muntanya, ... generen experiències vitals pels infants (alhora que pels adults que els acompanyen) que, difícilment, es poden tenir enlloc més.

Els beneficis del Lleure Educatiu són nombrosos i diversos, doncs estem parlant d’una gran EXPERIÈNCIA ...

  • Una experiència LLIURE, viscuda des de la llibertat, alhora que des d’un espai plenament educatiu, on la consciència de l’infant de que està sent educat en aquell entorn és menor, fenomen que ens permet tenir al nostre davant al nen o nena en la seva plena essència, amb espontaneïtat, sent el que és... un INFANT.
  • Una experiència DIVERTIDA, fonamentada en allò que apassiona a petits i grans, alhora que esdevé un dret a exercir pels menors: JUGAR, i el més important... APRENDRE JUGANT. El joc és l’eina poderosa que utilitzen els monitors i monitores per a proposar als infants un espai lúdic, divertit, alhora que els hi ofereixen un element essencial en el creixement dels menuts, l’EDUCACIÓ EN VALORS.
  • Una experiència CONJUNTA, construïda en el fet de compartir, de VIURE en primera persona aquells valors dels que parlem els educadors constantment; experimentant què vol dir ser tolerant, respectuós; aprenent a perdonar als altres des de la comprensió; assaborint el que vol dir formar part d’un grup on es senten membres actius, on aporten a partir del que són; generant vivències sòlides amb els companys/es; donant forma al que probablement acabarà sent una amistat autèntica; i començant a tenir consciència del veritable sentit d’ESTIMAR I SER ESTIMAT.
  • Una experiència de NATURA, de contacte amb la muntanya, amb el bosc, ... amb el sol o la pluja de forma directa, ... amb allò més pur; amb allò que sovint el soroll i la contaminació ens allunya; amb allò que ens ajuda a connectar amb nosaltres mateixos, i amb els que ens envolten, experimentant, des de la serenor i la calma interior i que la natura contribueix a aportar-nos d’una forma senzilla. Si a més afegim que, molt sovint, les experiències més significatives de lleure tenen cabuda a l’estiu o als períodes de vacances, podem observar que són espais viscuts des d’una òptica molt lliure, doncs la combinació de les vacances, el sol, la natura, ... donen lloc a un sentiment de benestar extra, que contribueix a un PLAER I UNA PLENITUD INTENSOS.
  • Una experiència d’AUTONOMIA, de comprovar tot allò que els infants són capaços de fer fora de casa, en un entorn d’iguals, on tots han de contribuir per a dibuixar un espai de convivència que requereix de tots els participants. Hàbits, rutines, ordre, alimentació, activitats quotidianes, horaris ... TOT ALLÒ DE CADA DIA TAMBÉ EDUCA i forma part de les activitats de lleure compartides a colònies, campaments o a les travesses.
  • Una experiència viscuda amb uns ADULTS REFERENTS diferents als habituals, els monitores i les monitores, uns adults que els acolliran, els acompanyaran, els educaran i els faran sentir estimats i importants; que els ajudaran a resoldre els conflictes, a prendre decisions, alhora que aconseguiran que s’ho passin d’allò més bé. Aquests educadors i educadores acabaran generant un vincle positiu amb els infants, un vincle sòlid comparable amb la confiança que podrien tenir amb un germà gran. Els monitors i monitores, molt sovint es converteixen en aquell “Superman” o “Superwoman”, aquell referent, tot un model a seguir, que atreu als infants, fet que permet una educació en la proximitat i l’autenticitat, i que dona un “plus” a l’educació en valors que s’acaba fonamentant en l’EXEMPLE I LA VIVÈNCIA PROPERA.

Aquests són només alguns dels beneficis més destacables de l’Educació en el Lleure i que es viuen als caus i esplais, així com a les activitats de campaments, travesses i colònies. Per tots aquests motius, podem afirmar la necessitat i la gran aportació que implica la seva realització en el procés educatiu i el creixement de qualsevol infant.

Afegeix un comentari nou