Les Trementinaires de Vallcarca, una Cooperativa de Consum arrelada al barri

 Font:

Les Trementinaires de Vallcarca, una Cooperativa de Consum arrelada al barri

Resum: 

Els més petits de la casa diuen: avui és dimecres i toca anar a la “coope”!

 Font:

Josep Lluís Fernández

Activista per un consum responsable. Membre de les Trementinaires de Vallcarca.

més articles de Josep Lluís Fernández

És la manera abreujada de dir que anem a la cooperativa de consum. Som 25 famílies dels barris d’El Coll i Vallcarca, de Barcelona, i fa més de 5 anys vam crear la cooperativa de consum Les Trementinaires de Vallcarca.

La “coope” no és un supermercat on anem a recollir els aliments que consumim, paguem i marxem cap a casa. La “coope” és la nostra manera de comprar, la nostra manera de consumir i la nostra manera de fer barri i xarxa. Més enllà de ser el lloc físic on anem a buscar la comanda, l’espai on fem les assembles l’últim dimecres de cada més i l’espai en que cada comissió de treball realitza les seves tasques, és l’espai on fem barri, on coneixem veïns i les veïnes amb els mateixos interessos comuns que nosaltres i a on ens relacionem amb altres entitats del barri.

La cooperativa individualment ens permet a cada família consumir productes ecològics, de proximitat i de temporada. Ens considerem afortunats de poder gaudir dins la gran ciutat del sabor autèntic de les fruites i verdures acabades de collir, productes, làctics, pa, carn, peix, productes de neteja... Però com a grup de consum anem més enllà: participem a les festes del barri, a la primavera verda al costat de les entitats del barri, a les festes de joves i també en tertúlies, taules rodones i debats amb altres cooperatives. Formem part de Coopes amb Gràcia, (una xarxa de cooperatives de consum del districte de Gràcia). En definitiva, construïm junts un espai autogestionat de participació veïnal, de vertebració i per tant motor de cohesió social amb membres de més de cinc nacionalitats diferents on, a més, el català és la llengua vehicular.
Creiem en que un altre món es possible i que cal una acció directa contra els grans grups de distribució i les grans superfícies comercials, que amb les seves polítiques especulatives deixen marges molt petits als petits i mitjans productors, obligats molts a deixar els productes al camps sense recollir. Molts de nosaltres ens hem conegut al carrer, a les places... però creiem que no només cal lluitar al carrer sinó construint o participant en noves alternatives de consum en altres àmbits com poden ser Som Energia (cooperativa de consumidors de llum) o la recentment creada Som connexió (cooperativa de consumidors de telefonia i dades).

Afegeix un comentari nou