Cesca Domènech: “Mai més ha d’estar en dubte que el voluntariat és un servei essencial”
Comparteix
Parlem amb la directora general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Cesca Domènech, per aprofundir en l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2022 i la nova llei de foment de l’associacionisme.
Quina oferta formativa ofereix l’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV) al sector?
Un any més –i enguany ja celebrem la 23a edició!- l’Escola d’Estiu del Voluntariat esdevé un espai de referència i punt de trobada i de formació de qualitat, gratuïta, adreçada a les persones voluntàries, a les coordinadores de voluntariat i membres de les juntes directives de les entitats.
Hem programat una sessió magistral reflexiva sobre la situació actual i els reptes del rol del voluntariat a les entitats. També hem organitzat tres tallers on els i les assistents podran adquirir coneixements sobre diferents eines i estratègies en àmbits tan cabdals com són la comunicació i divulgació; tècniques de gestió de projectes i del voluntariat; i, sobre els beneficis del joc com a instrument motivacional.
L’EEV recupera el format presencial. Què han representat aquests dos anys pandèmics per al voluntariat?
L’impacte produït per la pandèmia ha estat desigual al sector a causa de la gran pluralitat del teixit associatiu del territori. Les afectacions, doncs, també han estat diverses. Per exemple, les entitats que fan intervenció directa sobre població vulnerable s’han vist en molts casos desbordades per la necessitat d’intensificar la seva actuació. Per altra banda, les entitats que porten a terme altres tipologies d’intervencions, de caràcter cultural o mediambiental, per exemple, han patit aturades parcials o totals de la seva activitat.
En qualsevol cas la pandèmia està clar que ha passat factura a les entitats de voluntariat i des del Govern en som molt conscients. Per això tenim clar que mai més ha d’estar en dubte que el voluntariat és un servei essencial i aquesta és una lliçó que penso que tots hem après.
Si fem una mirada positiva, la pandèmia ha afavorit noves formes d’actuació voluntària en format virtual i ha millorat les nostres capacitats en aquest sentit. Si bé no es poden comparar amb la presencial, sí que moltes vegades poden ajudar-nos. També destacaria que noves persones s’han implicat en les entitats fruit de les dificultats viscudes, i això ho hem de poder valorar i alhora consolidar.
L’impacte produït per la pandèmia ha estat desigual al sector a causa de la gran pluralitat del teixit associatiu del territori.
Un dels punts que persegueix el Pla nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat és la innovació tecnològica i l’augment de la difusió digital. A l’EEV hi trobarem eines en aquesta línia?
Sí, la capacitació en les tecnologies de la informació i la comunicació és un dels eixos formatius prioritaris que volem continuar impulsant al conjunt del sector. En aquesta jornada formativa hi ha un taller específic en edició i difusió de vídeos amb el mòbil enfocat a les xarxes socials. Cada vegada més, els telèfons mòbils es consoliden com el dispositiu que les persones utilitzem més per informar-nos, relacionar-nos, entretenir-nos... i, per tant, hem de continuar apostant per intensificar la presència de continguts en diferents formats per aquesta via, especialment a través de les xarxes socials.
Aquest any l’EEV se celebrarà a Vic, on la trobarem els anys vinents?
Aquest any tenim la gran sort de poder retornar a la presencialitat i realment ens fa molta il·lusió poder-nos retrobar. Enguany la celebrarem, com dieu, a la UVic i l’any vinent i els propers anys, l’escola continuarà amb la seva itinerància habitual.
Quins són els principals reptes que té davant el voluntariat i l’associacionisme català?
El primer repte és consolidar la recuperació post pandèmia i situar-nos en xifres d’abans de la COVID.
Un altre dels reptes que jo destacaria és augmentar el reconeixement social del voluntariat entre tota la ciutadania, no perquè no tingui aquest reconeixement, sinó per fer-lo arribar encara a més persones que vulguin fer el pas i implicar-s’hi, especialment joves, però també gent gran, que poden aportar moltíssims coneixements i expertesa.
També des del govern volem fer un pas endavant en el reconeixement del valor i les capacitats que adquireixen els voluntaris amb la construcció del catàleg de competències clau de l’acció voluntària.
Cal augmentar el reconeixement social del voluntariat entre tota la ciutadania, no perquè no tingui aquest reconeixement, sinó per fer-lo arribar encara a més persones que vulguin fer el pas i implicar-s’hi.
En quin punt es troba al nova llei de foment de l’associacionisme? La veurem en vigor abans d’acabar l’any?
El passat 25 de maig la llei va iniciar la seva tramitació parlamentària. Amb la prudència de tenir present que es troba sota la dinàmica parlamentària, a inicis de l’any vinent està prevista l’aprovació i entrada en vigor de la nova llei de foment de l’associacionisme.
Què aportarà la nova llei de foment de l’associacionisme al sector?
La nova llei naixerà amb la voluntat de concretar les mesures de foment i promoció de l’associacionisme a Catalunya per part dels poder públics. Per tant, com dèiem abans, la llei ha de contribuir a augmentar la visibilitat i reconeixement de les entitats del sector i de les persones voluntàries.
Tanmateix, contribuirà a sensibilitzar al conjunt de la ciutadania sobre el valor que aporta al país l’associacionisme, estimulant així la participació ciutadania i els relleus i relacions intergeneracionals.
Com es preveu que enforteixi a les entitats?
Instant als poders públics a fer efectiva una dotació financera més estable, així com a proveir de recursos i serveis a les entitats (formació, assessorament, acompanyament, cessió d’espais...). També la normativa persegueix augmentar la participació de l’associacionisme en la presa de decisions i, reduir en la mesura del possible, la càrrega burocràtica.
Si la llei aconsegueix aquests objectius, i estic convençuda que així serà, aconseguirem en general augmentar l’impacte positiu de les activitats que porten a terme el conjunt del teixit associatiu en benefici de l’interès general. Tots i totes, per tant, ens beneficiarem de l’èxit d’aquesta futura llei.
Afegeix un nou comentari