El CAB es posiciona sobre l’Avantprojecte de Llei de Voluntariat

 Font:
Font:
 Font:
Font:

El CAB es posiciona sobre l’Avantprojecte de Llei de Voluntariat

Resum: 

El Consell d'Associacions de Barcelona (CAB) reflexiona sobre l'Avantprojecte i i la seva relació amb l’associacionisme del país amb la voluntat der fer un esforç conjunt i trobar la millor solució de consens.

En el manifest, el Consell d'Associacions de Barcelona considera que l'Avantprojecte dóna respostes oportunes a una bona part de les preocupacions i necessitats de les entitats que treballen amb voluntariat, especialment les de l’àmbit de l’acció social. Però davant la gran diversitat i complexitat del teixit associatiu català, també entenen que algunes associacions no sentin recollides les seves necessitats.

La proposta de Llei, en el seu preàmbul, manifesta que existeixen diferents formes de participació i col·laboració ciutadana i que no tot és voluntariat amb un reconeixement explícit del paper històric que ha tingut l’associacionisme en les seves diferents variants. Aquest és un fet que no podem oblidar, ja que existeix una gran diversitat ideològica, sociològica, d’àmbits d’actuació i de tipus d’activitat que condiciona profundament el debat al voltant de l’Avantprojecte de Llei de Voluntariat.

En el seu posicionament, el CAB cita una sèrie d'aspectes que condicionen el debat i que compliquen el fet de poder arribar a un consens. Aquests elements són:

  • Heterogeneïtat conceptual del sector. Cada sector es sent còmode amb un terme diferent i fins i tot, s’arriben a sentir incòmodes amb que els denominin amb un dels altres termes.
  • Confusió terminològica. Els darrers anys s’ha produït una confusió entre “voluntariat” i “voluntariat d’acció social”
  • Dualitat entre la figura d’associat i de voluntari.
  • Diversitat de model d’entitats. La diversitat existent també es reflexa en el model d’entitats, sobretot en la dicotomia entre les entitats amb direcció política voluntària i les que tenen una direcció política sobretot tècnica.

Tot i aquesta diversitat que dificulta el consens, el CAB aposta per aprofitar l'Avantprojecte de Llei del Voluntariat per defensar el model associatiu, donar visibilitat al model del voluntariat català, evitar que la gestió del voluntariat estigui en poques mans, vetllar per la definició de mecanismes de gestió i formació i ampliar i redefinir els actuals cinc àmbits de voluntariat.

Si voleu donar un cop d'ull al posicionament complert ho podeu fer en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou