En què consisteix el Congrés del Lleure?

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En què consisteix el Congrés del Lleure?

Resum: 

La finalitat del Congrés, que es durà a terme els dies 16 i 17 d'octubre al Caixafòrum, és analitzar la contribució del lleure educatiu en el segle XXI posant l'accent en la importància que té pel creixement dels infants, per les organitzacions i per la construcció social.

Quina és la contribució i els beneficis del lleure educatiu en les persones i la societat?
Aquesta és una de les grans preguntes que busca respondre el 3r Congrés del Lleure Educatiu del proper 16 i 17 d'octubre al Caixafòrum de Barcelona organitzat per la Fundació Pere Tarrés i Didania. Diverses entitats i empreses d'àmbit estatal, tot i que amb un accent particular en la realitat catalana, formaran part de la trobada en què diversos ponents parlaran al voltant de 4 dimensions: personal, famílies i escola, organitzacions i cohesió social.

A més a més també es farà un recull de bones pràctiques que permeti millorar les intervencions socioeducatives i culturals. Aquest es posarà a l’abast dels participants i de les entitats de lleure educatiu en general.

Durant les dues jornades es duran a terme debats, taules rodones, conferències i una presentació d'experiències:

Divendres 16 d'octubre, matí de 9h a 14h

  • 9:30h: Inauguració del Congrés.

Presentació institucional moderada pel periodista Xavier Coral.
Molt Honorable Sr. Artur Mas, president de la Generalitat (a confirmar).
Excma. Sra. Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona (a confirmar).
Il.lma Sra. Laia Ortiz, 2a. tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona (a confirmar).
Sr. Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés.

  • 10:30h: Ponència: "El lleure educatiu davant la societat del segle XXI. Cap a la construcció d’identitats personals i de ciutadania activa"

A càrrec de Txus Morata, doctora en pedagogia per la Universitat de Barcelona (2009). Professora titular de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Directora del Màster Universitari en Models i estratègies d’acció social i educativa en la infància i l’adolescència.

  • 12h: Taula rodona moderada per Xavi Coral.

"Les contribucions del lleure educatiu des de la perspectiva personal, de l’escola i la família, les organitzacions, i la cohesió social"

El lleure educatiu pot desenvolupar diferents esferes de la vida dels infants i de la societat en el seu conjunt, en base a les quals estructurem les aportacions que fa.

1. Individual

"Desenvolupament de competències personals i professionals i actituds i valors per a la vida"

Ponent Dani Jover. Educador i emprenedor social. Membre de la Universidad Rural Paulo Freire i de la Xarxa d’Economia Solidaria de Catalunya.

2. Escola i família

"El lleure en el marc de l’escola (extraescolars, menjadors...), per a afavorir la igualtat d’oportunitats, per a la conciliació familiar i com a complement educatiu familiar"

Ponent Carles Armengol. Llicenciat en Pedagogia i Diplomat en Magisteri. Secretari general adjunt a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

3. Organitzacions

"Els moviments d’educació en el lleure, les entitats i altres propostes de lleure educatiu"

Ponent Ricard Serlavós. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses a ESADE - Universitat Ramon Llull. Departament de Direcció de Persones i Organització a ESADE. Professor associat URL. Màster en Direcció i Administració d' Empreses a ESADE.

4. Cohesió social

"El lleure educatiu en tant que mecanisme de prevenció social, aprenentatge democràtic i participatiu, ús alternatiu del temps i generador de ciutadania i cohesió"

Ponent Pau Marí-Klose. Professor de Sociologia a la Universidad de Zaragoza i doctor en Sociologia a la Universidad Autonoma de Madrid. Màster a la University of Chicago i al Centro de Estudios Avanzados en Ciencias Sociales del Instituto Juan March.

Divendres 16 d'octubre, tarda de 15:30h a 19:30h

  • 16h: Recull d’experiències de lleure educatiu.

1. Lleure educatiu i innovació
2. Lleure educatiu i igualtat d’oportunitats
3. Adolescència i lleure educatiu
4. Lleure educatiu i diversitat

  • 18h: Conferència: "Educar en temps d’incerteses o en temps canviants"

A càrrec de Francesc Torralba Roselló, professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona.
Imparteix cursos i seminaris a universitats d’Espanya i Sud Amèrica així com conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure.

Dissabte 17 d'octubre, matí de 9:30h a 14h

  • 9:30h:

Debat 1. "Lleure educatiu i innovació en un entorn digital"

Pau Font, director de l’àrea de FP d’audiovisuals de Jesuïtes Educació. President Catalunya Apps. Membre de Generació Digital a Catalunya Ràdio. Professor de FP del cicle Superior d’Animació 3D, jocs i entorns interactius a Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi.

Oriol Ripoll, especialista en jocs. Creatiu a “Jocs al segon”, una consultora dedicada al desenvolupament de jocs aplicats a projectes de comunicació i educació. Ha estat comissari d’activitats de jocs a diferents exposicions i grans esdeveniments.

Debat 2. "Lleure educatiu i activitat econòmica"

Pep Montes, gerent ACELLEC. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya. Va dirigir el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Consultor per a l'administració pública i per al món associatiu en els camps de la cultura, la planificació estratègica, la comunicació i la joventut. Ha dirigit equips humans i professionals en el sector privat, sector associatiu i en l'administració pública.

Miquel Àngel Essomba, pedagog, professor del Departament Pedagogia Aplicada de la UAB. Vinculat a diferents institucions de la societat civil Catalana, entre elles Minyons Escortes i guies de Catalunya, la Fundació Joan Bofill o Òmnium Cultural. Entre el 2008 i el 2012 va ser director del Centre de la UNESCO de Catalunya.

Debat 3. "Lleure educatiu, diversitat i igualtat d’oportunitats. Desigualtat en l’accés al lleure educatiu"

Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants, doctora en Dret i professora titular de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en el dret a l’educació i la immigració.

Tate Bonany, mestre en educació especial i educació física. Logopeda. Professora d’EF a l’escola d’Educació Especial Sants Innocents de Barcelona. Presidenta de l’Associació JOCVIU, associació que vol contribuir al benestar i millora de la qualitat de vida del col•lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual per mitjà d’un projecte global i integral.

Debat 4. "Adolescència i lleure educatiu"

M. Àngels Pavón, psicòloga i professora al Departament Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona.

Xulio Cesar Iglesias Blanco, llicenciat en teologia pastoral, filosofia i ciències de l'educació. Des de 1980 dedicat a la pastoral escolar i del temps lliure. Actualment director del Centre Juvenil "Amencer" i coordinador de pastoral de la Escuela Salesiana de Ourense.

  • 12h: Conferència final: "Educació no formal, participació i cohesió social"

Imanol Zubero, doctor en sociologia i professor titular a la Universidad del País Vasco. És autor de nombrosos articles i llibres sobre sindicalisme i canvi tecnològic, noves tecnologies de la informació, moviments socials, voluntariat, violència i política en el País Vasc.

  • 13:15h: Conclusions del Congrés a càrrec del Sr. Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals i de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, i de la Sra. Maria València, presidenta de Didania.

Afegeix un comentari nou