Àmbit de la notícia
Projectes

6 iniciatives per un esport sense barreres

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • Cistella.
    Hi ha entitats que treballen per aconseguir que tothom pugui fer esport. Font: Oscar Loro.
  • Pista d'atletisme.
    Les persones que fan esport plegades comparteixen experiències i trenquen barreres. Font: Canva.

L'esport té molts beneficis físics, però també és una eina d'inserció i transformació social.

L'esport és una eina fonamental per promoure la igualtat d'oportunitats i la integració. Permet que tothom, independentment de les seves capacitats, pugui participar en activitats adaptades a les seves necessitats i interessos.

Mitjançant l'esport es desenvolupen habilitats físiques, emocionals i socials, millorant l'autoestima i fomentant un estil de vida saludable. A més, afavoreix la cohesió social perquè es comparteixen espais i experiències entre persones i es promouen valors com el respecte, la solidaritat i la diversitat.

En el cas de les persones amb discapacitat, la pràctica esportiva sovint és un camí cap a l'autonomia personal, l'apoderament i la participació plena en la societat. Per això, és essencial que les entitats socials, clubs esportius i institucions públiques treballin conjuntament per garantir un accés universal a l'activitat física.

A Catalunya hi ha entitats que treballen l'activitat física i la inclusió, moltes d'elles agrupades i federades per tal d'aconseguir una força representativa més gran. Altres organitzacions i projectes treballen de manera independent, però sempre amb l'esport i la inclusió al centre. 

Federació Catalana d'Esport Adaptat

La Federació Catalana d'Esport Adaptat (FCEDF) és una entitat d’utilitat pública que va ser creada l’any 1969 per Joan Palau i Francàs. Organitza competicions de divuit modalitats esportives adaptades i té delegacions a les quatre províncies.

Agrupa entitats que treballen disciplines molt diferents, com poden ser l'atletisme, el bàsquet, el futbol, l'hoquei, la natació o el powerlifting.  

Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals

La Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) és una entitat especialitzada en l'esport per a persones amb paràlisi cerebral o discapacitats físiques afins. Va ser creada l’any 1990 com a Agrupació Esportiva, però el 1996 va ser reconeguda com a federació.  

Promouen projectes a centres educatius amb els quals sensibilitzar l'alumnat, però també promouen l'esport per a tothom.

Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual

A la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL) es treballa el foment de l'esport per a persones amb discapacitat intel·lectual, sempre en entorns inclusius. Amb més de vint disciplines diferents, són un referent en l’esport adaptat.

Promouen competicions adaptades arreu del territori català, tant és així que hi ha lligues territorials a Tarragona, Barcelona i Lleida. 

Fundació Demanoamano

La Fundació Demanoenmano fomenta l'esport entre persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de salut mental, però també organitza competicions pròpies, a banda de formacions i activitats de sensibilització.

El seu esport és l'handbol, i ja hi ha una desena de clubs amb equips adaptats per competir en aquesta disciplina. Cal destacar que la seva tasca no només se centra en les persones amb discapacitat, també treballen amb persones vulnerables i en risc d'exclusió social des de l'any 2013.

CIM Project

CIM Project és una entitat que té com a objectiu facilitar l'accés a la muntanya a persones amb discapacitat, compartint recursos i oferint suport per gaudir d'activitats a la natura. Organitzen sortides inclusives i promouen la participació en esports de muntanya sense limitacions. ​

Facilitar les sortides a la muntanya i el senderisme és important per estar en contacte amb la natura, és per això que des de l'entitat treballen per aconseguir que tothom pugui fer cim. 

Club Muntanyenc Sant Cugat

El Club Muntanyenc Sant Cugat és una entitat esportiva vallesana que impulsa el projecte 'Atletisme Adaptat i Inclusiu'. A banda dels objectius de la secció d'atletisme, l'atletisme adaptat té uns objectius específics com pot ser aconseguir una integració esportiva real.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari