Gots que no paren de donar voltes

F Pere Tarrés
 Font: Cooperativa Combinats
El projecte del reaprofitament de residus a Tarragona parteix de la iniciativa ‘Un got per festes’. Foto: Cooperativa Combinats
 Font: APPC La Muntanyeta
L’alumnat ha obtingut noves utilitzats amb el material reciclat dels gots, dirigides a persones d'entitats socials. Fot: APPC La Muntanyeta

Gots que no paren de donar voltes

F Pere Tarrés

Resum: 

Es tracta d’una iniciativa que consisteix en el reaprofitament de gots de plàstic per convertir-los en material que pugui donar nous usos.

L’economia circular i l’economia col·laborativa són els dos eixos al voltant dels quals gira el projecte 'Hèlix', una iniciativa de reaprofitament de residus que generen acció social, posada en marxa a Tarragona i que ha estat impulsada per la Fundació Smart Mediterranean Region, amb el suport i la col·laboració de la Cooperativa Combinats, la Diputació de Tarragona i l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona. A continuació, desgranem el projecte.

En què consisteix?

Es tracta d’un procés de reaprofitament de gots de plàstic per convertir-los en material que pugui donar nous usos. El cicle compta amb cinc etapes en què són claus l’aprenentatge de les TIC, els reptes socials amb entitats i alumnat, la formació per competències, les estratègies ‘bottom-up’ construïdes des de sota i que acaben desenvolupant la proposta, i una metodologia basada en l’aprenentatge i servei. Tot plegat, permet que els residus generin acció social i el cicle torni a començar.

D’on neix?

El projecte del reaprofitament de residus a Tarragona parteix de la iniciativa de la Cooperativa Combinats SCCL en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona sota el títol ‘Un got per festes’. Aquest és un model pioner que té per objectiu reciclar i reaprofitar els gots de plàstic d’un sol ús de les festes de Sant Magí i Santa Tecla de la capital tarragonina, i la instauració del got reutilitzable amb la implicació tant del sector públic com del privat amb l’obligatorietat del seu ús.

Què s’ha aconseguit fins ara?

Passar d’1 milió i mig de gots de plàstic d’ús únic utilitzats a les festes de 2016 a 400 mil unitats de material 100% reciclable. Això ha permès, d’una banda, reduir en un 65% la contaminació de CO2 i en una tercera part del cost de neteja i recollida d’aquests residus. Per l’altra, millora la imatge de la ciutat de Tarragona, evitant l’acumulació de gots a papereres i carrers. I es que al 2016 un 85% de gots d’un sol ús acabaven a terra i el 2017, amb el got reutilitzable, només el 5%.

Quina és la vessant social?

'Hèlix' aporta una implicació social als centres educatius mitjançant la formació per competències, l’impacte social i una integració amb retorn. Involucra en el projecte a persones amb problemes d’exclusió social que treballen en comunitat i converteixen els conflictes en oportunitats, amb l’objectiu de resoldre reptes personals i col·lectius. La integració aporta un retorn i vincula col·lectius com el Centre de Paràlisi Cerebral La Muntanyeta, cobrint necessitats socials del col·lectiu.

I amb què es reaprofiten aquests gots?

En material per a impressores 3D, amb el plàstic ja fabricat a les empreses químiques tarragonines. Hi han format part 12 alumnes de l’Institut de Sant Pere i Sant Pau que han aconseguit tirar endavant tres projectes de base tecnològica. Mitjançant l’ús d’una impressora làser 3D i en col·laboració amb Petits Enginyers, l’alumnat ha obtingut noves utilitzats amb el material reciclat dels gots, dirigides a persones d'entitats socials del mateix barri tarragoní.

Afegeix un comentari nou