Àmbit de la notícia
Projectes

Jesús Lanao: "Convertim material que està condemnat a ser residu de deixalleria en equipament útil per a molta gent"

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Jesús Lanao, director de la Fundació Banc de Recursos.
  • Ordinadors donats.    Font: Fundació Banc de Recursos.
  • Reutilització d'aliments.   Font: Fundació Banc de Recursos
  • Voluntàries de la Fundació Banc de Recursos.

Amb motiu del seu 20è aniversari, el director de la Fundació Banc de Recursos ens explica quins serveis ofereixen i com se'n poden beneficiar les entitats i empreses.

1. Quan i amb quina missió va engegar el Banc de Recursos?

De casualitat. Un dia un amic que treballava com a funcionari dels serveis penitenciaris em va explicar una realitat amb la que s'havia trobat i d'allí va sortir la idea. Resulta que volia muntar una sala d'informàtica a la presó on treballava però no tenia els recursos ni materials per a fer-ho. En la recerca de materials va contactar amb una empresa que estava renovant el mobiliari i que li oferia 50 ordinadors. Ell només en necessitava 15 i em va preguntar que fer amb la resta. Els vam enviar a Llatinoamèrica i vam convertir material que estava a punt de ser residu de deixalleria en equipament útil per a molta gent.

El Banc de Recursos va néixer amb aquesta idea de reutilitzar material i a la vegada fer un servei social a les entitats i persones que ho necessiten. Nosaltres els facilitem els recursos que necessiten i les entitats s'encarreguen de posar-se d'acord amb el donant i del transport.

2. Al principi, els beneficiaris eren entitats del Tercer Món i en menor mesura entitats catalanes i actualment és el contrari. Què ha canviat?

El canvi va produir-se durant els anys 2011 i 2012. Les retallades en cooperació van fer que el finançament que les entitats destinaven a l'enviament de materials al Tercer Món disminuís, dificultant aquesta tasca i al mateix temps es va produir un increment de les necessitats en les entitats catalanes. 

3. Actualment, quins serveis oferiu?

Per una banda tenim el Pont Solidari, que consisteix en la derivació de recursos d'empreses i organitzacions a entitats socials que ajuden a col·lectius en dificultats. D'altra banda, el Pont alimentari, amb el que redistribuïm aliments cuinats o frescos excedents d'empreses o restaurants a entitats socials. A més, donem suport a altres ONG's en subministrament de materials i gestió de trameses, gestionem projectes als països del Sud i fem xerrades a escoles per conscienciar als joves de la necessitat de reutilitzar allò que ja no fem servir.

4. Com funciona el Pont Solidari? Com es pot donar material? i ser beneficiari?

Nosaltres no tenim magatzem, fem d'intermediaris entre les empreses o entitats que donen material i els beneficiaris. Aquells que volen donar material es posen en contacte amb nosaltres i pengem l'oferta al web. A partir d'aquí, les entitats que estan interessades fan la sol·licitud. Nosaltres gestionem les demandes tenint en compte l'ordre de petició però sempre prioritzant les entitats dels països del Sud i entitats locals petites amb pocs recursos.Un cop assignat el material a una entitat, és aquesta qui s'ha de posar en contacte amb el donant per concretar l'entrega i encarregar-se del transport.

Tenim una funció social però alhora mediambiental. Fa poc vaig anar a una escola de Bolívia on l'any 1999 havien estat beneficiaris d'ordinadors Pentium1 i la meva sorpresa va ser veure que encara funcionaven. Ens fa sentir molt orgullosos que materials que aquí ja serian deixalles des de fa anys, són d'utilitat per a moltes persones.

5. Quins són els materials més demandats?

El material que més ens reclamen són els ordinadors i el material d'oficina. Hi ha moltes entitats de casa nostra i fora que no tenen els recursos necessaris per renovar el mobiliari. D'altra banda, també és el material que més ofereixen, sobretot aquelles empreses que es traslladen o fan una inversió per renovar les seves eines de treball diari.

6. Amb quins problemes us trobeu en el vostre dia a dia?

El nostre objectiu no és només que les empreses donin materials que no utilitzen sinó que tinguin un compromís de Responsabilitat Social Corporativa. Ens trobem amb empreses que ens truquen d'un dia per l'altre per retirar material o que ens exigeixen com si ens estiguessin pagant pel servei. D'altra banda, també hi ha entitats que fallen i no van a recollir el material quan toca. 

En un altre sentit, també ens suposa un problema el fet de conscenciar a la gent que el material que es dóna ha de ser material útil, que estigui en bon estat i el cost dels recanvis i manteniment de certes màquines, que tot i estar en bon ús, no poden ser assumits per les entitats receptores.

7. Quins són els reptes de futur de la Fundació?

Un dels principals objectius és aconseguir suport econòmic de particulars i entitats per seguir creixent i cobrint les necessitats. En aquest sentit cal recordar que al ser una entitat mediambiental, aquelles persones que ens ajuden econòmicament desgraven el 42'5% de l'import si sumem l'estatal i l'autonòmic. Més enllà del tema econòmic, volem seguir treballant en xarxa amb entitats mediambientals i socials i incrementar i conscenciar restaurants i altres establiments per treballar conjunts i fer créixer el projecte Pont Alimentari.

D'altra banda, també ens agradaria fer créixer el nombre de persones voluntàries. La nostra entitat té sentit gràcies a aquest col·lectiu, el nostre equip humà és el més valuós que tenim i volem seguir incrementant-lo.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari