Àmbit de la notícia
Projectes

Joguines en forma d’eina educativa

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Infants jugant agafant una bola transparent amb les mans
    Font: Fundació Pere Tarrés
  • Monitora i infant jugant sobre una taula asseguts a la cadira
    Evitar les joguines sexistes i les que inclouen estereotips de gènere és una de les recomanacions. Foto: Fundació Pere Tarrés Font: Fundació Pere Tarrés

La Fundació Pere Tarrés elabora un decàleg amb 10 consells per escollir els millors jocs i joguines per a infants i joves.

Les festes de Nadal són, sens dubte, una de les èpoques de l’any en què més regals es reben i es fan. Entre finals de desembre i principis de gener, les llars s’omplen de paquets, papers de regal i, fins i tot, alguna joguina que pocs dies després deixarà de funcionar i restarà per sempre més oblidada en el calaix dels records perduts. Aquesta abundància ha fet aflorar la síndrome del/la nen/a hiperregalat, un concepte que es caracteritza per generar infants sobreestimulats, egoistes i amb un nivell alt de frustració.

Diverses entitats que treballen amb la infància alerten de com aquest excés de regals pot afectar en el desenvolupament de la canalla. Una d’aquestes és la Fundació Pere Tarrés, que ha elaborat un decàleg en què s’exposen recomanacions que poden servir d’ajuda a l’hora de triar una joguina. L’entitat parteix del joc com una estratègia per formar i crear el creixement personal en què pares i mares tenen l’obligació de convertir fills i filles en persones autònomes, responsables i solidàries.

A continuació, es mostren alguns consells proposats per la Fundació Pere Tarrés per fer de les joguines regalades una eina educativa per a la infància.  

1. Llegir bé què demanen els infants i joves, estudiar l’ampli ventall de jocs i joguines del mercat, no et quedis amb una sola tipologia, i seleccionar-los amb intencionalitat educativa.

2. Triar aquells jocs i joguines que estiguin fabricats amb materials naturals (cartró, fusta, roba o paper), més respectuosos amb el nostre entorn i menys perjudicials per a la salut.

3. Escollir jocs interactius per incentivar les relacions afectivo-emocionals entre les persones que hi juguen. En la mateixa dinàmica podem treballar la cooperació i els valors.

4. Els jocs de taula són un bon moments reunir-se tots. Es pot aprofitar el dia de Reis per estrenar-los amb tota la família i treballar hàbits com respectaré l torn, saber esperar, utilitzar bones maneres, saber perdre, saber guanyar, mantenir l’atenció durant una estona determinada...

5. Regalar jocs tradicionals i per a totes les edats que afavoreixin les relacions intergeneracionals.

6. Evitar les joguines sexistes i les que inclouen estereotips de gènere. Els models que perceben els infants quan són petits, els poden reproduir quan siguin adults.

7. Pensar en joguines que estimulin la creativitat i l’intel·lecte dels infants. Cal deixar-los estones per a crear i reinventar-se.

8. Videojocs en l’era digital. A l’hora de regalar un videojoc cal tenir en compte l’edat recomanada, la tipologia de joc i quins són els continguts que hi apareixen. No està de més pensar en jocs per a fer en família per evitar que l’infant s’aïlli.

9. Treballar la interculturalitat jugant a jocs tradicionals d’arreu del món. El joc forma part de la cultura d’un lloc: la manera de jugar, els recursos que s’utilitzen i la història del joc en sí formen part de la memòria històrica d’una cultura.

10. Evitar comprar joguines bèl·liques que incitin a la violència. Abans de comprar, preguntem-nos si aquests són els valors que volem transmetre a l’infant amb aquest tipus de joguines.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari