Les associacions de Barcelona en 8 titulars

Autor/a: 
Roger Buch
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les associacions de Barcelona en 8 titulars

Autor/a: 
Roger Buch

Resum: 

El Panoràmic de les Associacions de Barcelona del 2014 ens ofereix una radiografia molt completa de l'associacionisme de la ciutat. Dades per temes i per territori que per primera vegada mostren com és l'associacionisme de la ciutat.

El 9 d'abril es van presentar al Palau Macaya els resultats del Panoràmic de les associacions de Barcelona 2014, un ambiciós projecte que per primera vegada aplega dades reals sobre el sector associatiu de Barcelona. A partir d’una mostra de 750 qüestionaris contestats, es disposa d'una radiografia molt completa del què significa l’associacionisme a Barcelona.

El Panoràmic és un projecte coordinat pel Consells d’Associacions de Barcelona i és la primera recerca transversal sobre l’estat i l’evolució del conjunt del teixit associatiu de la ciutat, que inclou dades tant a nivell de ciutat com per districtes. El projecte presenta dades molt útils que permeten conèixer millor el teixit associatiu però també prendre decisions tant des de les pròpies entitat com des de les administracions públiques. De les moltes dades que descobreix el Panoràmic 2014, us presentem alguns titulars rellevants:

  1. S’estima que a Barcelona hi ha unes 4.600 associacions que apleguen 553.400 persones associades i 130.9000 persones voluntàries que representen un 42% de la ciutadania barcelonina.
  2. Les associacions de la ciutat abracen àmbits molt diversos i les d’acció social (25%) i les culturals (20%) son les més nombroses. Altres àmbits són, per ordre, Joventut, Esport, Comunitari i veïnal, Formació i Educació, Cooperació Pau i Drets Humans, Drets Civils i ambiental.
  3. A diferència de la militància en partits polítics, les associacions són força femenines. El 56% de les persones que formen part de les associacions són dones, el 60% de les persones voluntàries i el 64% de les persones contractades
  4. Un 46% de les persones associades tenen un alt nivell d’implicació a la seva entitat. A part de pagar la quota, i assistir a l’assemblea tenen una participació continuada al llarg de l’any.
  5. Només el 31% dels ingressos de les associacions procedeixen de les administracions públiques. Això vol dir, contra el tòpic de viure de les subvencions, que les associacions viuen sobretot dels recursos propis.
  6. Les situacions més habituals de les seus de les entitats són el lloguer (23%) , la cessió dins d’un equipament públic (21%) i la cessió dins d’un espai privat (18%). Existeix una diferència important entre allò que es té i allò desitjat.
  7. Les preocupacions principals que expressen les associacions per als propers anys estan relacionades amb l'ampliació de la base social, reconeixement (incidència i relacions amb les AAPP), el finançament i la creació de xarxes i col·laboració amb altres entitats.
  8. Els dos districtes amb més associacions per habitant són Ciutat Vella (una associació per cada 122 habitants) i Gràcia (una cada 263), i els dos districtes que en tenen menys són Nou Barris (una per cada 584) i Sarrià-Sant Gervasi (una per cada 573).

Aquests titulars només són un tast de tota la recerca. Podeu descarregar l’estudi complet en aquest Dossier de Barcelona Associacions editat per Torre Jussana.

Afegeix un comentari nou