Àmbit de la notícia
Projectes

Neix ‘La Volunteca’, el centre de recursos per al voluntariat i el Tercer Sector estatal

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • Presentació de 'La Volunteca'.
    Presentació de 'La Volunteca' a l'Espacio Pozas de Madrid. Font: Fundació Pere Tarrés Font: Fundació Pere Tarrés

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Fundació Pere Tarrés i la Plataforma del Voluntariat d’Espanya.

A l’Estat espanyol s’estima que hi ha 29.000 entitats socials no lucratives que acullen 2,7 milions de persones fent voluntariat en diverses causes i projectes. Una xifra que representa el 5,8% de la població major d’edat, un potencial de transformació social immens. Enfocats a aquest públic, s’ha presentat aquest dimecres 29 de juny ‘La Volunteca’, el nou centre virtual de recursos per al voluntariat i el tercer sector social. Una eina que vol “generar una proposta de valor que ajudi a gestionar la solidaritat creixent” impulsada per la Fundació Pere Tarrés i la Plataforma del Voluntariat d’Espanya.

Davant d’un escenari social que encadena crisis i amb transformacions que incrementen la desigualtat, ‘La Volunteca’ vol omplir un espai de reflexió i coneixement per al voluntariat i el tercer sector a l'àmbit estatal. Una plataforma que permeti impulsar la formació i el reciclatge d’entitats que acullen a voluntariat i de les mateixes persones que dediquen el seu temps de manera altruista, amb la voluntat de preservar i ampliar els drets de la ciutadania.

‘La Volunteca’ és el primer centre de recursos del i per al voluntariat estatal, un espai digital que ofereix eines pràctiques, informació útil i suport logístic i teòric per donar resposta a les necessitats de les entitats del tercer sector. Ajuda també a connectar entitats i voluntariat, millorar la seva relació, incorporació, retenció i aportació social, amb l’objectiu que les organitzacions socials puguin afrontar amb garanties els reptes socials que ha deixat la pandèmia.

‘La Volunteca’ aglutina recursos distribuïts per seccions variades com les formacions, l’actualitat de les principals capçaleres de voluntariat estatal, un apartat amb eines i recursos per millorar el dia a dia de les entitats o una biblioteca amb informes, guies, estudis i altres documents del sector. Es preveu també que s’incorpori un espai dedicat a donar a conèixer convocatòries de finançament tant públiques com privades, així com informes o coneixement útil i pràctic de tall internacional.

Aquesta nova plataforma està oberta a la participació d’aquelles organitzacions que ho vulguin: fent-se entitat col·laboradora, qualsevol entitat pot participar activament a la plataforma publicant i consultant documents i formacions.

La iniciativa impulsada per la Fundació Pere Tarrés i la Plataforma del Voluntariat d’Espanya s’ha presentat el 29 de juny en una jornada que ha comptat amb la participació de Sebastián Mora, doctor en sociologia i professor a la Universitat Pontifícia Comillas i de Begoña Román, doctora en filosofia, docent de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya. La sessió també ha comptat amb la presència d’Isabel Garceran, subdirectora adjunta del tercer sector i voluntariat del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, Luciano Poyato, president de la Plataforma del Voluntariat d’Espanya, i Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés.

Sebastián Mora ha presentat un retrat del voluntariat avui en dia: “Ha de fer de tallafocs contra la barbàrie, ha de ser guaita de la realitat”. Ha posat com a exemple, on la societat no ha estat a l’altura, l’acollida de refugiats sirians en comparació amb els provinents d’Ucraïna: “No hi ha vides o dignitats de primera o de segona. El voluntariat ha de fer de vigilant d’aquestes situacions”. “El voluntariat no només ha de ser un actor social que fa coses, sinó una energia que transforma i recrea”, ha assegurat.

La filòsofa Begoña Román ha convidat a “professionalitzar el voluntariat, avaluar la seva acció i transferir les bones pràctiques perquè no es perdi aquest coneixement quan la persona se’n va”. Román ha opinat que cal generar espais de debat i autoanàlisi sobre el voluntariat. “No ens serveix allò de ‘m’aporta més del que jo aporto”, ha exemplificat, tot apostant per recollir i aplicar les opinions de les persones beneficiàries de la tasca voluntària en la millora del funcionament de les entitats.

Fes-te entitat col·laboradora

Aquelles entitats que estiguin interessades a fer-se entitat col·laboradora de La Volunteca, poden omplir el formulari de registre, que serà validat per la coordinació del projecte. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari