Segueixen les vulneracions de drets fonamentals en els CIE

F Pere Tarrés
 Font: Xavi Casanovas
El SJM elabora i dona a conèixer anualment aquest document. Foto: Xavi Casanovas
 Font: Irídia
En la presentació es va lloar la tasca del voluntariat a l'hora de visitar els centres. Foto: Centre Irídia

Segueixen les vulneracions de drets fonamentals en els CIE

F Pere Tarrés

Resum: 

Així ho conclou l’informe ‘Discriminación de origen’, que també destaca l’increment del nombre de joves menors internats en aquests centres.

‘Discriminación de origen’ és el títol amb què s’ha presentat l’Informe CIE 2018 elaborat pel Servei Jesuïta a Migrants (SJM). El SJM elabora i dona a conèixer anualment aquest document en què es recullen tant les dades oficials provinents del Ministeri de l’Interior com aquelles que els voluntaris i les voluntàries observen en les seves visites a les persones internades. ‘Discriminación de origen’ es deu al fet que dos terços dels internats als CIE espanyols provenen de dues nacionalitats: el Marroc (35,66%) i Algèria (31,99%).

En la presentació es va lloar la tasca del voluntariat, com ho va posar de manifest Maria del Carmen de la Fuente, coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants “sense els més de 50 voluntaris i voluntàries de les diferents entitats del SJM que visiten els CIE de Barcelona, Madrid, València, Algesires i Tarifa, aquest informe no seria possible”. En aquesta línia, va matisar que “l’informe és el que nosaltres hem vist que passa als CIE. Un relat que segurament no és complert però que és el relat del que hem vist i sentit”.

Tot i la disminució del nombre d’internaments durant l’any 2018, l’informe desgrana en el seu contingut alguns elements preocupants que s’han mantingut respecte a anys anteriors, com les vulneracions essencials detectades al llarg d’aquest període. També resulta alarmant l’increment del nombre de joves menors internats al CIE, tant els reconeguts oficialment pel Govern espanyol, amb 89 menors el 2018 per 48 del 2017, com per aquells detectats com a probables per les persones voluntàries que visiten aquests centres.

La situació al CIE de Barcelona

Posant el focus en el CIE de la Zona Franca de Barcelona, el SJM posa l’accent, especialment, en les vulneracions de drets fonamentals, com el de disposar de servei d’interpretació i de traducció. Pilar Pavia, voluntària de la Fundació Migra Studium, va relatar en la presentació de l’informe la indefensió que suposa pels menors compartir espais amb persones adultes. Així mateix, va explicar que algunes persones internes s’han arribat a lesionar-se a si mateixes pensant que d’aquesta manera serien alliberades.

Afegeix un comentari nou