Virginia Moraleda: “El més important és posar el focus en l’objectiu”
Comparteix
Per a les entitats del tercer sector tenir una comunicació eficaç pot ser un gran repte, a causa de la falta de recursos econòmics, materials i professionals.
Virginia Moraleda ha dedicat tota la seva vida professional a la comunicació de les entitats del tercer sector.
Com vas acabar treballant per al tercer sector?
Jo vaig arribar al tercer sector de manera professional una mica per casualitat, a través d'una oferta d'ocupació a una associació poc després d'acabar la carrera. I mai me'n vaig anar… En 2010 em vaig llançar a crear una agència de comunicació que pogués donar serveis professionals i especialitzats a les entitats des dels seus mateixos valors i preocupacions.
I després de tretze anys, continuo capdavant de SocialCo, treballant per canviar el món a cop de màrqueting i de la comunicació.
"És vital dissenyar bé els objectius que es volen aconseguir i dimensionar-los de manera realista".
Què s'ha de tenir en compte per poder fer una bona estratègia de comunicació digital per a una entitat?
Des del meu punt de vista, el més important és tenir el focus en l'objectiu. Hi ha moltes accions que es poden fer al món del màrqueting digital: campanyes, SEO, anuncis, email màrqueting o xarxes socials, entre altres… però la majoria d'entitats no poden cobrir tot, o no en profunditat.
Per això, és vital dissenyar bé els objectius que es volen aconseguir i dimensionar-los de manera realista. Per aconseguir-los, s’hauran de triar les estratègies més adequades a l'abast dels recursos disponibles. Encara que això signifiqui renunciar a les altres. No passa res, és una renúncia conscient, un sacrifici per poder focalitzar les accions en el que realment ajuda a l’entitat a arribar més lluny.
Quins són els errors típics que es cometen?
"És crucial tenir molt clar el públic concret al qual es vol arribar i dissenyar les accions i missatges més adequades per a aquest públic".
Precisament, fer el contrari de focalitzar-se en l'objectiu, focalitzar-se en la tècnica. Embarcar-se en una estratègia de SEO, anuncis, email màrqueting o les xarxes socials per motius erronis. Això pot suposar desviar recursos cap a qüestions que realment no són prioritàries.
Un altre error molt habitual és no tenir clar la metodologia de mesurament ni els indicadors que s’han d’analitzar. Moltes entitats no li donen importància al que diuen les dades, que en l'entorn digital és molt. Unes altres sí que les miren, però no van més enllà de recollir mètriques, sense analitzar els resultats ni revisar l’estratègia.
Quins són els principals reptes als quals s'enfronta el tercer sector social quant a la comunicació?
Les entitats del sector són molt heterogènies i diria que els reptes són diferents per a unes que per a d’altres. Hi ha organitzacions amb més recursos i trajectòria, així com, moltes altres amb un grau de professionalització en la comunicació molt baix. Per a les primeres, no parlo de les més avançades i expertes en l'ús del màrqueting digital, diria que el repte és harmonitzar el seu univers d'accions i estratègies. Deixar de treballar amb tècniques i canals (xarxes socials, butlletins, SEO, etc.) de forma aïllada i integrar-ho de manera coherent i per objectius.
Per a les segones, un repte crucial pot ser sortir del cercle “Family and Friends”, fer el salt més enllà dels públics de l'entorn. Aconseguir-ho sol ser complicat, però hi ha moltes estratègies de comunicació que poden ajudar. És crucial tenir molt clar el públic concret al qual es vol arribar i dissenyar les accions i missatges més adequades per a aquest públic, els seus interessos i situació.
Podries compartir alguna campanya d'èxit del tercer sector que pugui ajudar a altres organitzacions?
Més que una campanya, m'agradaria destacar l'acció global de comunicació d'algunes entitats, en les quals veig reflectida la línia de pensament de la qual parlava en les altres preguntes. Per exemple, Plena Inclusión em sembla que té una acció de comunicació molt potent i molt ben engranada entre diferents canals, públics i objectius.
També m'agrada molt la Fundación Secretariado Gitano perquè adapta molt bé la seva comunicació als contextos i objectius. Aquesta entitat fa unes campanyes de sensibilització molt potents, però a més, desenvolupen comunicació d'incidència, divulgativa, amb la seva base social… sempre personalitzant to, missatge o estil, entre d’altres.
Afegeix un nou comentari