Àmbit de la notícia
Projectes

Webinar "Claus per a una bona gestió del voluntariat"

Entitat redactora
Associació per a Joves Teb
  • Webinars xarxanet.org
    Webinars xarxanet.org
  • Víctor Garcia i Emilio Romero en el webinar sobre gestió del voluntariat
  • Captura del webinar sobre gestió del voluntariat
    Captura del webinar sobre gestió del voluntariat
  • Pop-up del webinar sobre gestió del voluntariat
    Pop-up del webinar sobre gestió del voluntariat

La Llei de Voluntariat i el Pla de Voluntariat han estat els protagonistes del webinar de xarxanet.org del 20 d'abril. Si no l'has pogut seguir en directe, te'n fem cinc cèntims i t'oferim la possibilitat de tornar-lo a visualitzar.

Les persones voluntàries contribueixen a aconseguir els objectius que es marca una organització sense afany de lucre. A l'hora de gestionar el voluntariat la improvisació no és bona consellera. Per això, cal dedicar temps i recursos a la gestió del voluntariat. En aquest webinar us expliquem a quines entitats i com ens afecta la Llei catalana de voluntariat i quines són les obligacions que tenen les entitats amb programes de voluntariat. També oferirem les claus per preparar un bon Pla de Voluntariat!

El webinar s'ha pogut seguir en directe el dijous 20 d'abril, d'11.00 a 12.00 hores, amb Víctor Garcia, gerent de Suport Associatiu (entitat que s'encarrega del Servei d'assessorament jurídic) i Emilio Romero, de la Fundació Pere Tarrés (entitat encarregada del Servei d'assessorament en projectes). Ara el podeu tornar a visualitzar aquí:

Marc legal del voluntariat

Víctor Garcia s'ha encarregat de la primera part del webinar. Ha parlat de la normativa que s'aplica a la gestió del voluntariat i ha explicat a qui obliga aquesta. Ha recordat que a Catalunya no hi havia una llei específica de voluntariat i ha fet un recorregut per les diferents normatives que s'hi han aplicat. Des del 2015 comptem amb la Llei catalana de voluntariat, que recull tota la tradició que ja existia i protegeix la manera catalana d'entendre el voluntariat, el model català de voluntariat.

Estan obligades a complir amb aquesta normativa les entitats privades sense ànim de lucre que disposin de programes de voluntariat i que realitzin activitats d'interès general en el territori català. Les administracions públiques no poden gestionar voluntariat directament, sinó que han de promoure el voluntariat entre les entitats. Les empreses poden tenir voluntariat corporatiu, però ho han de fer en col·laboració amb entitats.

A continuació ha parlat de les obligacions que tenen les entitats. Al vídeo i a la seva presentació podeu veure el recull de 18 obligacions que ha presentat el Víctor. Algunes d'aquestes són: ​Que els estatuts de l'associació recullin mecanismes de participació del voluntariat; disposar d'un llibre de registre de les persones voluntàries; formar i informar aquestes persones; tenir una persona responsable del voluntariat; signar un document amb la informació del voluntariat i els drets i deures de la persona voluntària, etc.

Cicle de gestió del voluntariat

La planificació estratègica és vital per a les entitats i el pla de voluntariat forma part d'aquesta estratègia. Amb aquesta afirmació ha començat la seva part Emilio Romero. El primer pas és, doncs, decidir si volem apostar pel voluntariat. Ha de ser una reflexió de totes les persones que formen l'entitat. Un cop decidim que sí, començaríem a treballar en el Pla de Voluntariat. L'Emilio ens recorda que tant la planificació estratègica com el pla de voluntariat donen personalitat a l'entitat.

Per a una bona gestió del voluntariat és imprescindible dotar l'entitat d'un pla de voluntariat que serveixi com a referència i que no doni lloc a la improvisació. Haurà de recollir els objectius que tindrà el servei de voluntariat, els àmbits d'actuació, les activitats a realitzar, contemplar la formació adequada a les tasques demanades als voluntaris/àries i marcar un procés pautat i organitzat d'acollida, acompanyament, seguiment, avaluació i finalització. A la presentació que ha utilitzat l'Emilio trobaràs tots els processos que cal tenir en compte a l'hora de gestionar el voluntariat.

La força que mou el voluntariat és la motivació i l'Emilio creu que és molt important tenir cura d'aquesta. Per a ell, és vital fomentar la motivació i la participació de totes les persones implicades a les entitats, també dels voluntaris i voluntàries.

En el torn de preguntes, a partir de consultes que els han arribat durant el webinar, han respost preguntes sobre les assegurances de les persones voluntàries i del voluntariat corporatiu.

Per acabar, han recordat que totes les entitats que ho necessitin tenen a la seva disposició el servei d'assessorament, on poden fer arribar les seves consultes referents a la gestió del voluntariat i molts altres temes.

Segon cicle de webinars

Els webinars de xarxanet.org són conferències online adreçades a persones que treballen a entitats o hi fan de voluntàries. De novembre de 2016 a gener de 2017 se n'ha realitzat un primer cicle i de febrer a juny està en marxa el segon. Els webinars que seguiran són:

  • 25 de maig - Arrels Fundació: Informar, emocionar, transformar i implicar amb la comunicació
  • 27 de juny - Posicionament als cercadors: Surt el primer al Google!

L'avantatge de seguir els webinars en directe és que pots interactuar amb els/les ponents i fer preguntes que respondran en el moment. Tot i així, si no et van bé la data i l'hora, els podràs visualitzar quan et vagi bé, ja que queden publicats com un vídeo al canal de Youtube de Xarxanet Associacionisme. També els trobaràs a l'apartat de Webinars de xarxanet.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari