Com informar sobre salut mental als mitjans de comunicació

Suport Tercer Sector – Fundesplai
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Com informar sobre salut mental als mitjans de comunicació

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Resum: 

A l’hora d’afrontar els tòpics sobre els trastorns mentals i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta qüestió, els mitjans tenen un paper bàsic. Per això, entitats i institucions publiquen manuals amb consells adreçats al col·lectiu periodístic.

La imatge social de les malalties mentals i de les persones que les pateixen ve molts cops determinada per les informacions que es difonen des dels mitjans de comunicació. “Una part de la cobertura periodística exagera el risc d’agressivitat, afavoreix la por i la desconfiança i eixampla la bretxa del desconeixement sobre els problemes de salut mental”, afirmen des de l’associació Obertament.

Per afavorir un tractament més respectuós i positiu d’aquesta temàtica, diferents organitzacions han elaborat guies que poden ser molt útils per cobrir de forma més adequada aquesta realitat.

Recomanacions per informar sobre salut mental

Aquesta guia, elaborada per l’entitat Obertament, identifica els errors més freqüents que els mitjans realitzen quan han d’informar sobre les persones amb trastorns mentals.

Alhora, ofereix pautes per triar el llenguatge més adequat i evitar termes que poden reforçar estereotips i recull consells a tenir en compte quan s’han d’elaborar notícies de successos, documentals, reportatges i, fins i tot, sèries i pel·lícules.

El tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals

El Consell Audiovisual de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han editat aquest manual amb recomanacions generals sobre el llenguatge adreçades a programes informatius, documentals, reportatges en profunditat i obres de ficció.

També assenyala recursos als quals adreçar-se per informar sobre continguts estigmatitzants als mitjans.

Mites i estereotips sobre salut mental

Aquest informe de l’Observatori de Mitjans i Salut Mental, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’associació Obertament, realitza una anàlisi exhaustiva de com els mitjans escrits tracten els temes de salut mental.

L’estudi constata com l’estigma es transmet a través del tractaments de les notícies, el llenguatge utilitzat o l’ús d’imatges, i permet alhora prendre consciència de quins són els errors que cal tenir en compte a l’escriure les informacions.

Comunicar la salut mental. Manual de comunicació per a entitats.

La Confederació FEAFES ha publicat aquesta guia amb criteris i pautes perquè les entitats que treballin en l’àmbit de la salut mental comuniquin la realitat del col·lectiu i arribin als mitjans de comunicació evitant la desinformació i els prejudicis.

Com planificar la comunicació, com contactar amb els mitjans o recomanacions per a les persones portaveus són alguns dels temes tractats.

Salud Mental y Medios de Comunicación. Guía de estilo

La Confederació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental – FEAFES ha publicat aquest document amb el lema ‘Utilitza les paraules amb sentit. És la teva responsabilitat’.

La guia recull dotze principis bàsics a tenir en compte a l’hora d’elaborar informacions així com un seguit de preguntes i respostes sobre la malaltia mental que la ciutadania acostuma a plantejar-se.