8 propostes per consumir de manera justa

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Ajuntament de Lleida
El comerç just és un moviment internacional que lluita per una major justícia i igualtat. Font: Ajuntament de Lleida
 Font:
La protecció dels drets humans és un dels 9 principis bàsics del Comerç Just. Font: Xarxanet

8 propostes per consumir de manera justa

F Pere Tarrés
Resum: 

Cada cop són més les produccions i distribucions que aposten pel comerç just. En aquest recurs s'ofereix una breu guia amb 8 propostes per comprar i consumir aquest tipus de productes.

El comerç just és un moviment internacional que, des de fa més de trenta anys, es planteja un repte difícil: lluitar per una major justícia i igualtat de condicions en el terreny del comerç mundial. Milers d'organitzacions de solidaritat, de cooperació per al desenvolupament, cooperatives i col·lectius de productors del Sud han contribuït a teixir en aquests anys una amplíssima xarxa d'intercanvi, de suport mutu i de comercialització.

Tot i que les relacions econòmiques amb els països en vies de desenvolupament ja no segueixin les rígides pautes d'espoliació de l'època colonial, la seva realitat està molt lluny de ser un idíl·lic intercanvi igualitari. La divisió internacional del treball segueix fent d'aquests països les reserves barates de matèries primeres, els preus de les quals són establerts pels dictàmens de les grans corporacions econòmiques i industrials dels països avançats.

El comerç just es regeix per 9 principis bàsics:

  • Garantir un preu just dels productes que permeti cobrir els costos de producció i les necessitats vitals.
  • Evitar agents intermediaris i els especulacions.
  • Garantir condicions laborals dignes per als treballadors que participen en la producció dels productes.
  • Igualtat d’oportunitats entre homes i dones.
  • Protecció dels drets humans.
  • No explotació infantil.
  • Garantir la qualitat del producte elaborat.
  • Invertir els beneficis socials en el desenvolupament de la comunitat productora.
  • Respectar el medi ambient.

Tot seguit es presenta un conjunt d'organitzacions i establiments que promouen el comerç de productes de manera justa.

Intermón Oxfam

Entitat amb més de mig segle d'experiència en la lluita a favor de les poblacions desfavorides i com a part d'un ampli moviment global, amb l'objectiu d'eradicar la injustícia i la pobresa i per assolir que tots els éssers humans puguin exercir plenament els seus drets i gaudir d'una vida digna.

Actualment treballen pel comerç just venent productes a les seves prop de 40 botigues distribuïdes per tot l'estat i la seva botiga online. I fan una important tasca de sensibilització amb les diferents campanyes que duen a terme cada any. A finals de l'any 2020, fruit del treball en xarxa amb altres entitats que duen a terme tasques en aquest àmbit, es va obrir una botiga a la ciutat de Lleida conjuntament amb Càritas Diocesana de Lleida.

SETEM

Fa gairebé 20 anys que a SETEM treballen pel comerç just fent incidència política, sensibilitzant la ciutadania i venent productes. El seu objectiu és modificar les injustes estructures del comerç Nord-Sud i canviar les pràctiques de consum més insostenibles i insolidàries.

Compten amb un mapa col·laboratiu de tot Catalunya, actualment gestionat per la Xarxa d'Esconomia Solidària (XES) per donar a conèixer les opcions de consum responsable arreu del territori.

Alternativa3

Alternativa3 és una societat cooperativa que neix el 1992. Importen, elaboren i distribueixen productes ecològics de comerç just que han estat produïts respectant els drets humans, el medi ambient i la justícia social. El 1995 van posar en marxa la primera torradora de cafè de comerç just a Espanya. Allà hi elaboren tant marques pròpies, com les d'organitzacions interessades en el cafè de comerç just.

Organitzen tallers, xerrades i activitats per conscienciar a la població de la importància de les relacions comercials igualitàries. A la seva botiga online es troben tots els seus productes.

Olokuti

"Un altre món no és només possible, sinó necessari", amb aquest lema ja fa una pila d'anys que a Olokuti es dediquen a vendre artesanies, menjar, roba i tota mena de productes de comerç just.

Es poden adquirir els seus productes als seus establiments o a la seva botiga online. També tenen un sistema de venda de regals corporatius per a empreses.

IDEAS

Ja fa més de 25 anys que IDEAS defensa el comerç just com una poderosa eina per eradicar les causes de la pobresa en les comunitats més desfavorides, garantint els drets, la dignitat i el desenvolupament de totes les parts implicades.

A la seva botiga online es poden adquirir tota mena de productes.

Coordinadora Estatal de Comercio Justo

La Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) és la plataforma espanyola que agrupa a 30 organitzacions vinculades al comerç just. El seu treball se centra a potenciar aquest sistema comercial alternatiu i solidari, i donar servei a les entitats membre. Forma part de l’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO).

A la seva pàgina s'hi troben un ampli llistat d'establiments on es poden adquirir productes de comerç just.

Fair Trade

Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) és l'organització que coordina el segell de comerç just Fairtrade a nivell internacional. Com a organització estableixen els criteris internacionals del comerç just, organitzen activitats de suport a productors d'arreu del món, desenvolupen una estratègia global per al comerç just i treballen per la promoció de la justícia comercial en l'àmbit internacional.

A la seva web hi ha un llistat de restaurants on es poden tastar productes de comerç just i un ampli recull de punts de venda.

LaCoordi - Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Catalunya

És una entitat de segon grau formada per Alternativa3, Intermón Oxfam, FETS, la XES i SETEM, entitats impulsores de la campanya 'Som Comerç just i Banca Ètica'. La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques en el seu web compta també amb un llistat de botigues del territori.