Reclamen 130 milions d’euros per atendre la infància en risc

Colectic
 Font: FEDAIA
La FEDAIA reclama que els pressupostos es modifiquin per poder atendre la infància en risc d'exclusió Font: FEDAIA
 Font: FEDAIA
Les motxilles buides i utilitzades són el símbol que ha utilitzat la FEDAIA per a la campanya Font: FEDAIA
 Font: FEDAIA
Mobilitzacions amb motxilles davant del Departament de Vicepresidència i Economia Font: FEDAIA

Reclamen 130 milions d’euros per atendre la infància en risc

Colectic

Resum: 

La Federació d’entitats d’atenció a la infància i l’adolescència es mobilitza perquè es modifiquin els pressupostos de la Generalitat.

Una motxilla buida i utilitzada. Aquest és el símbol que ha adoptat la Federació d’entitats d’atenció a la infància i l’adolescència (FEDAIA) per alçar la veu davant dels pressupostos que ha presentat la Generalitat per a l’any 2020. La motxilla, que simbolitza la càrrega i les oportunitats d’infants i adolescents, demana omplir-se de recursos per garantir els seus drets, prevenir situacions de risc d’exclusió i millorar la igualtat d’oportunitats.

La FEDAIA reclama que els pressupostos, que ara es troben en tràmits, es modifiquin i incloguin 130 milions d’euros per poder atendre la infància en risc d’exclusió. En aquest sentit, l’entitat considera que la situació és "límit" perquè segons ha explicat la presidenta de la FEDAIA, Elisenda Xifre, "fa 12 anys que no hi ha hagut una actualització de la dotació econòmica pels serveis a la infància i l'adolescència en situació de risc, tant des de l’òptica preventiva com dels serveis de protecció".

Aquesta situació s'ha viscut en un context de crisi econòmica on "s'ha hagut d’incrementar l’atenció a la infància i, a més, s’ha ajuntat amb l’increment migratori dels darrers dos anys i mig".

Xifre ha destacat que el fet que no s'hagi incrementat la dotació econòmica, juntament amb l'augment de la demanda i l'ajustament de determinades partides en els serveis per la pujada de l'IPC els ha portat a "no poder actualitzar els salaris en funció del cost de la vida i, per tant, hi ha persones treballadores i serveis que han perdut poder adquisitiu".

En tot aquest context, la FEDAIA sota el lema ‘Omplim motxilles d’oportunitats’ està portant a terme accions i mobilitzacions que culminaran el 4 de març. Aquest dia, coincidint amb la sessió parlamentària i últim dia per presentar les esmenes als pressupostos, es farà una concentració massiva davant del Parlament de Catalunya.

Millores laborals i recursos per a les entitats

La FEDAIA reclama als grups polítics que presentin una esmena per dotar d’almenys 90 milions d’euros per revertir les pèrdues i 40 milions pel desplegament del model SIS.

"Demanem que incorporin als pressupostos dues partides que volem diferenciar-les. Un primer gruix que l’hem quantificat de 90 milions d’euros és per revertir els 12 anys sense actualització de la dotació econòmica. Això ens permetrà incrementar salaris, recuperar l’IPC perdut i, per tant, la manca de poder adquisitiu dels nostres professionals així com actualitzar les dotacions econòmiques dels serveis per treballar en millors condicions", ha indicat la presidenta de la FEDAIA.

"Estem demanant l’altra partida de 40 milions d’euros pel desplegament del model SIS, que és un model de la Generalitat que ens permetria poder atendre de manera preventiva en millors condicions la infància i l’adolescència dels 0 als 18 anys". A més, Xifre ha afegit que volen "evitar que s'incrementin situacions de risc que ja s'han detectat, reforçar l’atenció comunitària i garantir la igualtat d’oportunitats de la infància en situació de risc".

Mobilitzacions

A tota la campanya organitzada per la FEDAIA qui ha volgut s'hi ha pogut sumar difonent una foto del seu equip de treball amb un cartell amb el lema 'Omplim motxilles d'oportunitats'. El tret de sortida va tenir lloc el 24 de febrer amb la lectura del manifest. Durant els dies següents s’han lliurat motxilles buides i s’ha llegit el manifest davant el Departament de Vicepresidència i Economia, la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, les Delegacions territorials del Govern i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.

Segons Xifre, la valoració de la mobilització està sent "molt positiva. El fet d’articular la campanya ja és un bon símptoma, en molts dels nostres serveis no tenim dret a vaga i és complicat fer-ho compatible amb una acció reivindicativa. A més, som un sector que tradicionalment ens hem mobilitzat poc i, per tant, tot el que hem fet ja és un èxit. Paral·lelament estem parlant amb el Govern, grups parlamentaris... Les vibracions són positives, estan sentint el que diem però falta que això es tradueixi en els pressupostos de forma concreta. Ara per ara no sabem si ho aconseguirem".

La mobilització s’allargarà fins al 4 de març que se celebrarà l’acte de cloenda:

  • Divendres 28 de febrer de 10 a 12 h davant la secretaria general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb representants dels serveis d’acolliments residencial.
  • Dilluns 2 de març de 10 a 12 h al Servei d’Informació i Assessorament per a Joves amb representants dels serveis d’acolliments familiars.
  • Dimecres 4 de març al migdia mobilització massiva davant del Parlament de Catalunya.

Afegeix un comentari nou